Pasta jajeczna z chrzanem

Opublikowano: 23.07.2021 r., 17:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pasta jajeczna z chrzanem podana w słoiczkach.
Pasta jajeczna z chrzanem
Pasta jajeczna z chrzanem to idealny wybór dl wszystkich miłośników szybkich i zdrowych smarowideł do kanapek. Smakuje pysznie, dzięki dużej ilości ostrego chrzanu.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Blendowanie 12 min
209 kcal
Kcal w porcji
101 g
Wielkość porcji
54
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 3 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Majonez 2 łyżki (50 g)
  • Chrzan 1 łyżeczka (10 g)
  • Szczypiorek 1 pęczek (45 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, blender, miska, rondelek

Przepis na pastę jajeczną z chrzanem krok po kroku

Jajka ugotuj w rondelku na twardo.

Ostudź je, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Jajka zmieszaj z majonezem i chrzanem, całość zblenduj na gładką masę.

Dodaj sól, pieprz i drobno posiekany szczypiorek.

Dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z chrzanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat pasty jajecznej z chrzanem

Pasta jajeczna z chrzanem to pomysł na pyszne smarowidło do kanapek, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. W takiej wersji jajka smakują wybornie i naprawdę pysznie, to świetna opcja również dla zabieganych osób, które szukają prostego sposobu na wspaniały dodatek do kanapek. Ta pasta sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również jako pyszna i sycąca kolacja.

Przepis na pastę jajeczną z chrzanem jest niezwykle prosty i można go zrobić w ekspresowym czasie. Do jego wykonania przyda się tylko dobry blender, który sprawi, że pasta będzie miała odpowiednią strukturę. Choć osoby, które nie przepadają za zbyt papkowatą konsystencją, mogą jajka tylko rozdrobnić widelcem lub pokroić w bardzo drobną kostkę.

Ten przepis świetnie sprawdzi się na śniadanie. Jajka w takiej formie idealnie komponują się na kanapkach, a w połączeniu z dużą ilością świeżych warzyw stworzą niezwykle pyszny i pożywny posiłek. Ta pasta ze względu na duży udział jajek świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, gdyż jest wspaniałym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Ta pasta idealnie nada się do chleba, świetnie współgra z pieczywem razowym i pełnoziarnistym. Jednak można jej używać również z innymi dodatkami. Wspaniale pasuje do naleśników, gofrów, czy nawet jako nadzienie do wytrawnych ptysiów. Wspaniale sprawdzi się na wszelkich imprezach.

Jajka w takim wydaniu są niezwykle smaczne i sycące. Choć pasty jajeczne są bardzo popularne, to ta chrzanowa zwykle cieszy się największa popularnością. To dlatego, że ma niezwykle głęboki smak, a chrzan sprawia, że nie potrzebuje dużej ilości dodatków. W połączeniu z majonezem tworzy wspaniałe smarowidło o gęstej i aksamitnej konsystencji.

Ta domowa pasta jajeczna jest tak pyszna, że nie sposób jest przejść obok niej obojętnie. To smarowidło pełne smaku i aromatu, a przy tym naprawdę lekkie. To dobry wybór dla każdego, kto szuka wspaniałego pomysłu na śniadanie i kolacje, które będą smaczne, a niezbyt pracochłonne. Z tego przepisu wychodzi również wspaniała wielkanocna pasta jajeczna z chrzanem, która pasuje na świąteczny stół idealnie.

Alergeny w paście jajecznej z chrzanem

Lista alergenów dla pasty jajecznej z chrzanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze pasty jajecznej z chrzanem

na 100g gotowej potrawy

To świetny pomysł na bardzo zdrową pastę, która jest dobrą alternatywą dla sklepowych produktów. Zawiera sporo białka i zdrowych tłuszczów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(101g)
Energia (kcal)
207.05
209.12
Białko (g)
9.14
9.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(101g)
Węglowodany (g)
1.53
1.54
Węglowodany przyswajalne (g)
1.08
1.09
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.45
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(101g)
Tłuszcz (g)
18.08
18.26
Tłuszcze nasycone (g)
4.77
4.82
Tłuszcze nienasycone (g)
13.30
13.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.09
5.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.22
8.30
Cholesterol (mg)
258.28
260.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(101g)
Witamina A (µg (mcg))
140.95
142.36
Witamina B6 (mg)
0.14
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
0.63
Witamina C (mg)
8.81
8.90
Witamina D (µg (mcg))
1.38
1.40
Witamina E (mg)
1.22
1.23
Retinol (µg (mcg))
110.62
111.72
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.33
0.34
Niacyna (mg)
0.16
0.16
Foliany (µg (mcg))
48.88
49.37
Beta karoten (µg (mcg))
362.34
365.96

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(101g)
Sód (mg)
207.15
209.23
Potas (mg)
145.05
146.50
Wapń (mg)
53.60
54.14
Fosfor (mg)
146.25
147.71
Magnez (mg)
14.92
15.07
Żelazo (mg)
1.45
1.47
Cynk (mg)
1.00
1.01
Miedź (mg)
0.07
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z chrzanem 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pasty jajecznej z chrzanem

Koszt składników
17.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Chrzan
10 g
1 łyżeczka
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Koszt składników
17.50