Przepis na pastę jajeczną z chrzanem krok po kroku

Składniki
  • Jajko 4 szt.
  • Majonez 50 g 2 łyżki
  • Chrzan 10 g 1 łyżeczka
  • Szczypiorek 45 g 1 pęczek
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, blender, miska, rondelek

Jajka ugotuj w rondelku na twardo.

Ostudź je, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.

Jajka zmieszaj z majonezem i chrzanem, całość zblenduj na gładką masę.

Dodaj sól, pieprz i drobno posiekany szczypiorek.

Dokładnie wymieszaj.

Pasta jajeczna z chrzanem podana w słoiczkach.
pasta jajeczna z chrzanem
Koszt przygotowania dania
7.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
209 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
54

Pasta jajeczna z chrzanem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o paście jajecznej z chrzanem

Pasta jajeczna z chrzanem to pomysł na pyszne smarowidło do kanapek, które na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. W takiej wersji jajka smakują wybornie i naprawdę pysznie, to świetna opcja również dla zabieganych osób, które szukają prostego sposobu na wspaniały dodatek do kanapek. Ta pasta sprawdzi się nie tylko na śniadanie, ale również jako pyszna i sycąca kolacja.

Przepis na pastę jajeczną z chrzanem jest niezwykle prosty i można go zrobić w ekspresowym czasie. Do jego wykonania przyda się tylko dobry blender, który sprawi, że pasta będzie miała odpowiednią strukturę. Choć osoby, które nie przepadają za zbyt papkowatą konsystencją, mogą jajka tylko rozdrobnić widelcem lub pokroić w bardzo drobną kostkę.

Ten przepis świetnie sprawdzi się na śniadanie. Jajka w takiej formie idealnie komponują się na kanapkach, a w połączeniu z dużą ilością świeżych warzyw stworzą niezwykle pyszny i pożywny posiłek. Ta pasta ze względu na duży udział jajek świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej, gdyż jest wspaniałym źródłem łatwo przyswajalnego białka.

Ta pasta idealnie nada się do chleba, świetnie współgra z pieczywem razowym i pełnoziarnistym. Jednak można jej używać również z innymi dodatkami. Wspaniale pasuje do naleśników, gofrów, czy nawet jako nadzienie do wytrawnych ptysiów. Wspaniale sprawdzi się na wszelkich imprezach.

Jajka w takim wydaniu są niezwykle smaczne i sycące. Choć pasty jajeczne są bardzo popularne, to ta chrzanowa zwykle cieszy się największa popularnością. To dlatego, że ma niezwykle głęboki smak, a chrzan sprawia, że nie potrzebuje dużej ilości dodatków. W połączeniu z majonezem tworzy wspaniałe smarowidło o gęstej i aksamitnej konsystencji.

Ta domowa pasta jajeczna jest tak pyszna, że nie sposób jest przejść obok niej obojętnie. To smarowidło pełne smaku i aromatu, a przy tym naprawdę lekkie. To dobry wybór dla każdego, kto szuka wspaniałego pomysłu na śniadanie i kolacje, które będą smaczne, a niezbyt pracochłonne. Z tego przepisu wychodzi również wspaniała wielkanocna pasta jajeczna z chrzanem, która pasuje na świąteczny stół idealnie.

Wartości odżywcze pasty jajecznej z chrzanem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (101g)
Energia (kalorie)
207.05 kcal
209.12 kcal
Białko
9.14 g
9.23 g

Węglowodany w paście jajecznej z chrzanem

Na 100g
Na porcję (101g)
Węglowodany
1.53 g
1.54 g
Węglowodany przyswajalne
1.08 g
1.09 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (101g)
Tłuszcz
18.08 g
18.26 g
Tłuszcze nasycone
4.77 g
4.82 g
Tłuszcze nienasycone
13.30 g
13.44 g
Tłuszcze jednonasycone
5.09 g
5.14 g
Tłuszcze wielonasycone
8.22 g
8.30 g

Witaminy w przepisie na pastę jajeczną z chrzanem

Na 100g
Na porcję (101g)
Witamina A
140.95 µg (mcg)
142.36 µg (mcg)
Brak danych dla: chrzan.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.14 mg
Witamina E
1.22 mg
1.23 mg
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.34 mg
Niacyna
0.16 mg
0.16 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
48.88 µg (mcg)
49.37 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pastę jajeczną z chrzanem

Na 100g
Na porcję (101g)
Sód
207.15 mg
209.23 mg
Potas
145.05 mg
146.50 mg
Wapń
53.60 mg
54.14 mg
Fosfor
146.25 mg
147.71 mg
Magnez
14.92 mg
15.07 mg
Żelazo
1.45 mg
1.47 mg
Cynk
1.00 mg
1.01 mg
Miedź
0.07 mg
0.08 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pasty jajecznej z chrzanem 54
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w paście jajecznej z chrzanem

Lista alergenów dla pasty jajecznej z chrzanem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania pasty jajecznej z chrzanem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Chrzan
10 g
1 łyżeczka
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Szczypiorek
45 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Liczba porcji:
Razem
17.50
Łączny koszt
7.92
Jak oceniasz przepis na pastę jajeczną z chrzanem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób