Krem z pieczonych buraków

Opublikowano: 25.06.2023 r., 12:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krem z pieczonych buraków podany w kolorowej miseczce.
Krem z pieczonych buraków
Krem z pieczonych buraków to doskonała propozycja na pyszną pastę do przygotowania kanapek. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na smarowidło do kanapek.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie i Pieczenie 60 min
135 kcal
Kcal w porcji
180 g
Wielkość porcji
59
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Burak (700 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Cebula - 1 średnia sztuka (70 g)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Bulion warzywny - pół szklanki (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, patelnia mała, blender, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa

Przepis na krem z pieczonych buraków krok po kroku

Buraki dokładnie wyszoruj, każdy zawiń oddzielnie w folię aluminiową i ułóż na blaszce do pieczenia.

Buraki piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 60 minut (w trakcie pieczenia sprawdź ostrym nożem czy są już miękkie w środku).

Upieczone buraki wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę.

W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem.

Następnie do garnka dodaj buraki oraz sól i pieprz do smaku. Składniki wymieszaj i smaż przez 4 minuty.

Po tym czasie do garnka dodaj sok z połowy pomarańczy, łyżeczkę skórki z pomarańczy oraz bulion.

Składniki wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 10 minut.

Składniki z garnka zblenduj przy pomocy blendera na gładki krem.

Gotowy krem z pieczonych buraków podawaj jako dodatek do kanapek.

Jak oceniasz przepis na krem z pieczonych buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,4% osób

Więcej informacji na temat kremu z pieczonych buraków

Krem z pieczonych buraków to pyszna paska do kanapek. Domowy krem z pieczonych buraków można podać również jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Przepis na krem z pieczonych buraków jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania pasty potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, olej rzepakowy, cebula, czosnek, bulion warzywny, sól, pieprz, skórka z pomarańczy i sok z pomarańczy.

A jak zrobić krem z pieczonych buraków? Buraki upiecz i pozostaw do wystudzenia. Wystudzone buraki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie do garnka dodaj buraki oraz sól i pieprz do smaku. Składniki wymieszaj i smaż przez 4 minuty. Po tym czasie do garnka dodaj sok z połowy pomarańczy, łyżeczkę skórki z pomarańczy oraz bulion. Składniki wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 10 minut. Składniki z garnka zblenduj przy pomocy blendera na gładki krem. Gotowy krem z pieczonych buraków podawaj jako dodatek do kanapek.

Buraki zawierają witaminy i składniki mineralne niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo są niskokaloryczne, dlatego świetnie sprawdzą się na diecie redukcyjnej. Znajdziemy w nich duże ilości żelaza, którego podaż na odpowiednim poziomie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Buraki są również źródłem potasu, magnezu, fosforu oraz manganu. Stanowią również dobre źródło kwasu foliowego. Spożywanie buraków może wpływać na pobudzanie produkcji krwinek czerwonych oraz regulację poziomu cholesterolu.

Podsumowując: wiesz już, jak się robi smaczny krem z pieczonych buraków. Najlepszy krem warto podać dopiero po przestudzeniu. Pastę buraczaną warto podać jako dodatek do kanapek przygotowanych na śniadanie lub kolację. Krem z buraków można podać również jako dodatek do warzyw pokrojonych w słupki. Produkty niezbędne do przygotowania kremu z buraków dostępne są większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w kremie z pieczonych buraków

Lista alergenów dla kremu z pieczonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

W przepisie na krem z pieczonych buraków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • skórka pomarańczy, sok z pomarańczy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kremu z pieczonych buraków

na 100g gotowej potrawy

Krem z pieczonych buraków to propozycja na pyszny dodatek do kanapek. Buraki stanowią źródło cennych składnik≥ów odżywczych, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kcal)
75.15
135.27
Białko (g)
1.37
2.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany (g)
8.25
14.84
Węglowodany przyswajalne (g)
6.02
10.84
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.22
4.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz (g)
4.38
7.89
Tłuszcze nasycone (g)
0.37
0.67
Tłuszcze nienasycone (g)
4.01
7.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.82
5.07
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.19
2.14
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A (µg (mcg))
3.07
5.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.14
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.56
8.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.28
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
82.18
147.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.62
53.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód (mg)
97.41
175.33
Potas (mg)
258.31
464.96
Wapń (mg)
15.87
28.56
Fosfor (mg)
33.79
60.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.17
32.71
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.63
1.14
Cynk (mg)
0.29
0.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z pieczonych buraków 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kremu z pieczonych buraków

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
700 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Cebula
70 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 70 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Bulion warzywny
125 ml
pół szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
2.68
Za 125 ml
Koszt składników
31.00