Przepis na omlet budyniowy krok po kroku
- Jajko 2 szt.
- Budyń (proszek) 10 g 1 łyżka
- Olej rzepakowy 10 ml 1 łyżka
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 20 g 2 łyżki
- Jabłko 100 g 1 sztuka
- Cynamon 10 g 1 łyżka
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 20 g 2 łyżki
Jajka rozbij do miski, dodaj budyń i mąkę. Dodaj jogurt naturalny, całość dokładnie wymieszaj.
Usmaż omlet budyniowy na rozgrzanym oleju rzepakowym.
Omlet podawaj z drobno pokrojonym jabłkiem i cynamonem.
Często zadawane pytania
-
Kruche ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Drożdżówka z budyniem
-
Jabłecznik z budyniem
-
Szarlotka z budyniem
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
3 bit bez pieczenia
-
Ciasto z rabarbarem i budyniem
-
Babeczki z budyniem
-
Ciasto z jabłkami i budyniem
-
Ciasto z budyniem
-
Ciasto budyniowe
-
Ciasto michałek
-
Ciasto ze śliwkami i budyniem
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Ciasto balowe
-
Naleśniki z budyniem
-
Sernik z budyniem
-
Tort cytrynowy
-
Ciasta z budyniem

(liczba kalorii)
Omlet budyniowy - cechy przepisu
Więcej o omlecie budyniowym
Omlet to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, z którym poradzi sobie każdy. Nawet osoba bez doświadczenia kulinarnego. Klasyczny omlet z jajek tylko z dodatkiem przypraw doczekał się wielu ciekawych modyfikacji. Dzisiaj przedstawię Ci jedną z nich, a mianowicie szybki przepis na omlet budyniowy. Do jego przygotowania będziesz potrzebować kilku jajek, odrobinę mąki, jogurt naturalny, budyń śmietankowy lub waniliowy i Twoje ulubione owoce. Dodatkowo oczywiście odrobina oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek. Na oliwie jak najbardziej można smażyć, warto wybierać oliwę z oliwek extra virgin.
Śniadanie w postaci omletu z jajek będzie zdecydowanie pełnowartościowe, ponieważ jajka to źródło pełnowartościowego białka, czyli takiego, które w swoim składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne. Jest to rodzaj aminokwasów, których nasz organizm nie potrafi sam syntetyzować, dlatego tak ważne jest dostarczanie ich wraz z pożywieniem.
Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych. Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków, szczególnie w pierwszej połowie dnia. Warto postawić na śniadania białkowo-tłuszczowe bez węglowodanów, czyli np. pieczywa szczególnie wtedy, gdy od razu po śniadaniu zmagasz się z brakiem energii, uczuciem senności lub w bardzo szybkim czasie jesteś głodny pomimo spożycia kilku kanapek. W takiej sytuacji postaw na jajeczny omlet budyniowy. Będzie to świetna propozycja nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci. Mój prosty przepis sprawdzi się na śniadanie, dlatego przekonaj się jak zrobić omlet budyniowy.
Jajka wbij do miski, wsyp budyń, mąkę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj jogurt naturalny i wymieszaj ciasto rózgą. Usmaż omlet na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony do momentu, aż jajka się zetną.
Po chwili nasz pyszny omlet będzie dobry do spożycia. Możesz podawać go z drobno pokrojonym jabłkiem i cynamonem, będzie też smaczny z innymi owocami. Postaw na swoje ulubione.
Będzie to najlepszy pomysł na kolację lub na śniadanie dla całej swojej rodziny.
Wartości odżywcze omletu budyniowego
Energia i białka
(200g)
Węglowodany w omlecie budyniowym
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy w przepisie na omlet budyniowy
(200g)
Składniki mineralne w przepisie na omlet budyniowy
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w omlecie budyniowym
Lista alergenów dla omletu budyniowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu