Tosty francuskie na słodko

Opublikowano: 22.05.2023 r., 18:48 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tosty francuskie na słodko podane na białym talerzu.
Tosty francuskie na słodko
Tosty francuskie na słodko to doskonała propozycja na pyszne śniadanie dla dzieci i dorosłych. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na słodkie tosty francuskie.
Przygotowanie 20 min
734 kcal
Kcal w porcji
365 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Chałka (250 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Mleko 2% - ćwierć szklanki (60 ml)
  • Masło (20 g)
  • Serek homogenizowany (200 g)
  • Banan - 1 średnia sztuka (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier wanilinowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży talerz

Przepis na tosty francuskie na słodko krok po kroku

Jajka wybij do głębokiego talerza, dodaj do nich mleko oraz 1 płaską łyżeczkę cukru wanilinowego. Składniki dokładnie wymieszaj.

Na patelni rozgrzej masło.

Chałkę podziel na kawałki i namocz je w mleku wymieszanym z jajkiem.

Kromki chałki smaż na rozgrzanym maśle na średniej mocy palnika z dwóch stron (tosty powinny mieć złoty kolor).

Usmażone tosty wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Przed smażeniem kolejnej porcji chałki dokładnie wytrzyj patelnię i rozgrzej nowy tłuszcz.

Gotowe tosty posmaruj serkiem homogenizowanym i ułóż na nim kawałki banana (lub innych owoców).

Gotowe tosty podawaj na ciepło.

Jak oceniasz przepis na tosty francuskie na słodko
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,1% osób

Więcej informacji na temat tostów francuskich na słodko

Tosty francuskie na słodko to doskonała propozycja na śniadanie dla dzieci i dorosłych. Smaczne tosty możesz podać z różnymi dodatkami, np. z kremem czekoladowym, masłem orzechowym i owocami lub z dżemem. Przepis na tosty francuskie na słodko jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: chałka, jajka, mleko, masło, serek homogenizowany, banan oraz cukier wanilinowy.

A jak zrobić tosty francuskie na słodko? Jajka wybij do głębokiego talerza, dodaj do nich mleko oraz 1 płaską łyżeczkę cukru wanilinowego. Składniki dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Chałkę podziel na kawałki i namocz je w mleku wymieszanym z jajkiem. Kromki chałki smaż na rozgrzanym maśle na średniej mocy palnika z dwóch stron (tosty powinny mieć złoty kolor). Usmażone tosty wyłóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przed smażeniem kolejnej porcji chałki dokładnie wytrzyj patelnię i rozgrzej nowy tłuszcz. Gotowe tosty posmaruj serkiem homogenizowanym i ułóż na nim kawałki banana (lub innych owoców). Gotowe tosty podawaj na ciepło.

Banany stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Są przede wszystkim źródłem witaminy A, witaminy C, witaminy E, witaminy K, oraz niektórych witamin z grupy B. Składniki mineralne obecne w bananach to między innymi potas, magnez, fosfor oraz wapń. Banany są stosunkowo wysokokaloryczne, dlatego z ich ilością powinny uważać osoby, które stosują dietę redukcyjną (nie powinno jednak całkowicie rezygnować ze spożywania bananów w tym rodzaju diety).

Podsumowując: wiesz już, z czym podać pyszne tosty francuskie na słodko. Tosty są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty spożywcze niezbędne do przygotowania tostów francuskich dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Przepis na tosty jest bardzo prosty, dlatego warto wykorzystać go w kuchni. Tosty świetnie sprawdzą się jako słodkie śniadanie dla najmłodszych.

Alergeny w tostach francuskich na słodko

Lista alergenów dla tostów francuskich na słodko przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chałka
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • chałka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • chałka
    • Mleko 2%
    • Masło
    • Serek homogenizowany
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tostów francuskich na słodko

na 100g gotowej potrawy

Tosty francuskie na słodko to doskonała propozycja na pyszne śniadanie. Tosty na słodko możesz przygotować z ulubionymi dodatkami.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(365g)
Energia (kcal)
201.24
734.54
Białko (g)
7.44
27.17

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(365g)
Węglowodany (g)
24.60
89.79
Węglowodany przyswajalne (g)
24.25
88.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.93
3.38
Brak danych dla: serek homogenizowany.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(365g)
Tłuszcz (g)
7.96
29.05
Tłuszcze nasycone (g)
4.45
16.26
Tłuszcze nienasycone (g)
3.50
12.79

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(365g)
Sód (mg)
62.54
228.27
Szacunkowy indeks glikemiczny tostów francuskich na słodko 78
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tostów francuskich na słodko

Koszt składników
26.90
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Chałka
250 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.83
Za 250 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mleko 2%
60 ml
ćwierć szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Serek homogenizowany
200 g
2.80
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
3.73
Za 200 g
Banan
100 g
1 średnia sztuka
0.80
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 100 g
Koszt składników
26.90