Przepis na zapiekane bułki z farszem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
piekarnik, tarka, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Z bułek obetnij wierzch i wyciągnij środek.

Szczypior posiekaj, a kiełbasę pokrój w kostkę.

Ser zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach.

Do miski włóż kiełbasę, szczypior, ser żółty oraz wbij jajka.

Masę w misce dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką słodką oraz dokładnie wymieszaj.

Farsz włóż do każdej wydrążonej bułki.

Bułki z farszem piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 15 minut.

Gotowe bułki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Zapiekane bułki z farszem podane na drewnianej desce do krojenia.
Zapiekane bułki z farszem
Koszt przygotowania dania
15.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
467 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
73

Zapiekane bułki z farszem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekanych bułkach z farszem

Zapiekane bułki z farszem to doskonały pomysł na kolację lub śniadanie na ciepło. Smaczne bułki z farszem pieczone w piekarniku świetnie sprawdzą się również jako przekąska. Przepis na zapiekane bułki z farszem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zapiekanych bułek potrzebne są następujące produkty spożywcze: bułki pszenne, jajka, ser żółty, kiełbasa z kurczaka, szczypiorek oraz przyprawy (sól, pieprz i papryka słodka).

Jak zrobić zapiekane bułki z farszem? Z bułek obetnij wierzch i wyciągnij środek. Szczypior posiekaj, a kiełbasę pokrój w kostkę. Ser zetrzyj na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Do miski włóż kiełbasę, szczypior, ser żółty oraz wbij jajka. Masę w misce dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką słodką oraz dokładnie wymieszaj. Farsz włóż do każdej wydrążonej bułki. Bułki z farszem piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut. Gotowe bułki podawaj na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu.

Jajko jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Obecność luteiny w żółtku przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób wzroku, w tym zwyrodnienia plamki żółtej. Obecność witaminy A oraz E pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Cynk poprawi kondycję włosów oraz skóry. Niesłusznie klasyfikuje się jajka jako szkodliwe w naszej diecie, stwierdzenie to możemy zaliczyć do mitów, ponieważ spożywanie jajek poprawia kondycję wzroku i przeciwdziała wielu chorobom. Należy jednak uważać z ich ilością w diecie jak z nadmiarem każdego innego produktu spożywczego.

Podsumowując pyszne zapiekane bułki z farszem stanowią doskonały pomysł na kolację oraz na śniadanie podawane na ciepło. Bułki są dobre bezpośrednio po przygotowaniu i stanowią doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, które spożywane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Bułki z farszem są dość kaloryczne, dlatego warto ograniczyć ich ilość w diecie.

Wartości odżywcze zapiekanych bułek z farszem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
233.75 kcal
467.51 kcal
Białko
14.36 g
28.73 g

Węglowodany w zapiekanych bułkach z farszem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
19.04 g
38.08 g
Węglowodany przyswajalne
17.45 g
34.90 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.59 g
3.19 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.97 g
21.94 g
Tłuszcze nasycone
5.23 g
10.47 g
Tłuszcze nienasycone
5.73 g
11.47 g
Tłuszcze jednonasycone
3.80 g
7.60 g
Tłuszcze wielonasycone
1.93 g
3.87 g
Cholesterol
92.99 mg
185.98 mg

Witaminy w przepisie na zapiekane bułki z farszem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
50.17 µg (mcg)
100.35 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.39 mg
Witamina B12
0.75 µg (mcg)
1.49 µg (mcg)
Witamina C
2.15 mg
4.30 mg
Witamina D
0.49 µg (mcg)
0.98 µg (mcg)
Witamina E
0.40 mg
0.80 mg
Retinol
41.98 µg (mcg)
83.95 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.40 mg
Ryboflawina
0.32 mg
0.64 mg
Niacyna
3.47 mg
6.95 mg
Foliany
38.73 µg (mcg)
77.46 µg (mcg)
Beta karoten
97.90 µg (mcg)
195.80 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zapiekane bułki z farszem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
545.11 mg
1090.22 mg
Potas
202.73 mg
405.46 mg
Wapń
178.69 mg
357.38 mg
Fosfor
202.04 mg
404.07 mg
Magnez
27.78 mg
55.56 mg
Żelazo
2.15 mg
4.31 mg
Cynk
1.97 mg
3.94 mg
Miedź
0.10 mg
0.21 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanych bułek z farszem 73
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekanych bułkach z farszem

Lista alergenów dla zapiekanych bułek z farszem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka pszenna
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania zapiekanych bułek z farszem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bułka pszenna
320 g
podłużne
0.60
Za 80,0 g
Liczba opakowań 4
2.40
Za 320 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Kiełbasa z kurczaka
250 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.83
Za 250 g
Szczypiorek
30 g
1 pęczek
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
21.60
Jak oceniasz przepis na zapiekane bułki z farszem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób