Mięso - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mięsie oraz jakie alergie mogą powodować.
Mięso - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze mięsa - tabela

Energia i białka

Mięso z piersi indyka bez skóry Gęś tuszka Mięso mielone wieprzowe Mięso mielone wołowe Mięso mielone z indyka Mięso mielone z kurczaka Mięso mielone wieprzowo-wołowe Mięso mielone cielęce
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 23.30 g 15.90 g 16.90 g 17.44 g 27.14 g 17.40 g 16.90 g 18.60 g
Fenyloalanina 0.85 mg b/d 0.67 mg b/d b/d 0.68 mg 0.67 mg 0.75 mg

Węglowodany w mięsie

Mięso z piersi indyka bez skóry Gęś tuszka Mięso mielone wieprzowe Mięso mielone wołowe Mięso mielone z indyka Mięso mielone z kurczaka Mięso mielone wieprzowo-wołowe Mięso mielone cielęce
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.04 g 0.00 g 0.00 g
Węglowodany przyswajalne 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.04 g 0.00 g 0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Sacharoza (cukier) 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g
Glukoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g
Fruktoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g
Skrobia 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g
Laktoza 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Mięso z piersi indyka bez skóry Gęś tuszka Mięso mielone wieprzowe Mięso mielone wołowe Mięso mielone z indyka Mięso mielone z kurczaka Mięso mielone wieprzowo-wołowe Mięso mielone cielęce
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 2.33 g 33.60 g 21.20 g 19.07 g 10.31 g 8.10 g 21.20 g 13.10 g
Tłuszcze nasycone 2.33 g 12.04 g 9.85 g 10.08 g 3.99 g 2.98 g 9.85 g 6.21 g
Tłuszcze nienasycone b/d 21.56 g 11.35 g 8.99 g 6.32 g 5.12 g 11.35 g 6.89 g
Tłuszcze jednonasycone 0.56 g 17.80 g 9.44 g 8.48 g 3.43 g 3.61 g 9.44 g 6.16 g
Tłuszcze wielonasycone 0.64 g 3.76 g 1.91 g 0.51 g 2.89 g 1.51 g 1.91 g 0.73 g
Tłuszcze trans 0.01 g 0.67 g b/d b/d b/d 0.07 g b/d 0.70 g
Cholesterol 53.00 mg 80.00 mg 72.00 mg 71.00 mg 92.00 mg 86.00 mg 72.00 mg 49.00 mg

Witaminy w przepisie na mięso

Mięso z piersi indyka bez skóry Gęś tuszka Mięso mielone wieprzowe Mięso mielone wołowe Mięso mielone z indyka Mięso mielone z kurczaka Mięso mielone wieprzowo-wołowe Mięso mielone cielęce
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 5.00 µg (mcg) 17.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 24.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.81 mg 0.39 mg 0.38 mg 0.33 mg 0.63 mg 0.51 mg 0.38 mg 0.45 mg
Witamina B12 1.35 µg (mcg) 0.34 µg (mcg) 0.70 µg (mcg) 2.15 µg (mcg) 1.33 µg (mcg) 0.56 µg (mcg) 0.70 µg (mcg) 2.28 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 4.20 mg 0.70 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.70 mg 0.00 mg
Witamina D 0.20 µg (mcg) b/d b/d 0.10 µg (mcg) 0.20 µg (mcg) b/d b/d 1.30 µg (mcg)
Witamina E 0.09 mg b/d b/d 0.17 mg 0.11 mg 0.27 mg b/d 0.49 mg
Retinol 5.00 µg (mcg) 17.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 24.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.05 mg 0.09 mg 0.73 mg 0.04 mg 0.08 mg 0.11 mg 0.73 mg 0.11 mg
Ryboflawina 0.17 mg 0.25 mg 0.24 mg 0.15 mg 0.21 mg 0.24 mg 0.24 mg 0.28 mg
Niacyna 10.30 mg 3.61 mg 4.34 mg 4.31 mg 8.65 mg 5.58 mg 4.34 mg 5.52 mg
Foliany 7.00 µg (mcg) 4.00 µg (mcg) 5.00 µg (mcg) 7.00 µg (mcg) 7.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 5.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) b/d 7.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 7.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na mięso

Mięso z piersi indyka bez skóry Gęś tuszka Mięso mielone wieprzowe Mięso mielone wołowe Mięso mielone z indyka Mięso mielone z kurczaka Mięso mielone wieprzowo-wołowe Mięso mielone cielęce
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 74.00 mg 73.00 mg 56.00 mg 66.00 mg 400.00 mg 60.00 mg 56.00 mg 103.00 mg
Potas 267.00 mg 308.00 mg 287.00 mg 274.00 mg 292.00 mg 522.00 mg 287.00 mg 198.00 mg
Wapń 9.00 mg 12.00 mg 14.00 mg 17.00 mg 28.00 mg 6.00 mg 14.00 mg 12.00 mg
Fosfor 185.00 mg 234.00 mg 175.00 mg 160.00 mg 252.00 mg 178.00 mg 175.00 mg 197.00 mg
Magnez 27.00 mg 18.00 mg 19.00 mg 17.00 mg 30.00 mg 21.00 mg 19.00 mg 31.00 mg
Żelazo 0.76 mg 2.50 mg 0.88 mg 1.97 mg 1.51 mg 0.82 mg 0.88 mg 1.37 mg
Cynk 1.16 mg 1.72 mg 2.20 mg 4.23 mg 3.08 mg 1.47 mg 2.20 mg 2.51 mg
Miedź 0.05 mg 0.27 mg 0.05 mg 0.06 mg 0.15 mg 0.07 mg 0.05 mg 0.09 mg
Mangan 0.01 mg 0.02 mg 0.01 mg b/d b/d 0.02 mg 0.01 mg 0.01 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174515/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/174470/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167902/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098212/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098625/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/171116/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/167902/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/175290/nutrients

Alergie w mięsie

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z mięsem

Przepisy z mięsem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z mięsem

pierogi z mięsem kcal, gołąbki kcal, krokiety kcal, krokiety z mięsem kcal, burrito kcal, lasagne kcal, burgery kcal, spaghetti bolognese kcal, spaghetti kcal, sajgonki kcal, zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i cebulą kcal, pyzy z mięsem kcal, burger drwala kcal, pierś z indyka kcal, szynka z indyka kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto