Filet z indyka smażony

Opublikowano: 21.05.2023 r., 17:23 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
filet z indyka smażony
Filet z indyka smażony
Jeśli nie masz pomysłu na szybki obiad, koniecznie poznaj mój przepis na filet z indyka smażony, będzie to danie, które zapewni Ci niesamowitą sytość.
Przygotowanie 20 min
Grillowanie 15 min
207 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry 4 kawałki (600 g)
  • Oliwa z oliwek 5 łyżek (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sprzęt kuchenny
grill, miska

Przepis na filet z indyka smażony krok po kroku

Mięso dokładnie umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki.

Przełóż mięso do miski i dodaj oliwę z oliwek.

Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj.

Grilluj mięso na patelni grillowej przez 5 -7 minut z każdej strony.

Jak oceniasz przepis na filet z indyka smażony
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat fileta z indyka smażonego

Filet z indyka smażony to szybki i łatwy w przygotowaniu dodatek do obiadu lub przekąski wystarczy, że połączysz go z porcją warzyw i sałaty.

Do jego przygotowania potrzebne Ci będą takie składniki jak: mięso z indyka i oliwa z oliwek, dodatkowo przyprawy. Ja postawiłam na świeże zioła – tymianek, rozmaryn, sól oraz pieprz.

Zatem, jak zrobić filet z indyka smażony?

Mięso dokładnie umyj i osusz. Pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż mięso do miski i dodaj oliwę z oliwek. Dopraw do smaku i dokładnie wymieszaj. Grilluj mięso na patelni grillowej przez 5 -7 minut z każdej strony.

Mięso w taki sposób możesz przygotować też na patelni. Będzie ro szybki i łatwy pomysł na posiłek lub dodatek do posiłku.

Mój przepis na filet z indyka smażony idealnie sprawdzi się do sałatki, dzięki niemu będzie po prostu najlepsza.

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Klasyczna sałatka ze smażonym mięsem to doskonały pomysł na rodzinny lunch lub imprezową przekąskę.

Oprócz mięsa potrzebne będą jeszcze inne składniki, takie jak: sałata lodowa, pomidory, kukurydza, oliwki, cebula oraz oliwa z oliwek, musztarda, sok z cytryny. Z trzech ostatnich powstanie przepis na sos do sałatki. Będzie to delikatny dressing na bazie roślinnej oliwy.

Sałatę pokrój drobno na mniejsze kawałki, dodaj pokrojone warzywa, wrzuć kukurydzę i oliwki. Na końcu kawałki mięsa. Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na smażenie mięsa. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Skoro już znasz mój sprawdzony przepis na sałatkę i wiesz, jak ją przygotować koniecznie przekonaj się, jaka jest smaczna.

Sprawdzi się ona na obiad, ale też jako przekąska w ciągu dnia w pracy, szkole czy na uczelni, a także jako dobra przystawka na imprezę.

Dlatego koniecznie zapisz ten przepis.

Alergeny w filecie z indyka smażonym

Lista alergenów dla fileta z indyka smażonego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na filet z indyka smażony

Wartości odżywcze fileta z indyka smażonego

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować mięso z piersi z kurczaka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
173.23
207.88
Białko (g)
21.51
25.81
Fenyloalanina (mg)
0.78
0.94

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
0.00
0.00
Węglowodany przyswajalne (g)
0.00
0.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.00
0.00
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Glukoza (g)
0.00
0.00
Fruktoza (g)
0.00
0.00
Skrobia (g)
0.00
0.00
Laktoza (g)
0.00
0.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
9.84
11.81
Tłuszcze nasycone (g)
3.42
4.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.13
7.36
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.40
1.68
Cholesterol (mg)
48.92
58.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
4.62
5.54
Witamina B6 (mg)
0.75
0.90
Witamina B12 (µg (mcg))
1.25
1.50
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Witamina D (µg (mcg))
0.18
0.22
Witamina E (mg)
1.19
1.43
Retinol (µg (mcg))
4.62
5.54
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.16
0.19
Niacyna (mg)
9.51
11.41
Foliany (µg (mcg))
6.46
7.75
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
68.46
82.15
Potas (mg)
246.54
295.85
Wapń (mg)
8.38
10.06
Fosfor (mg)
170.77
204.92
Magnez (mg)
24.92
29.91
Żelazo (mg)
0.74
0.89
Cynk (mg)
1.07
1.28
Miedź (mg)
0.05
0.06
Mangan (mg)
0.01
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka smażonego 0
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z indyka smażonego

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
600 g
4 kawałki
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 2
14.40
Za 600 g
Oliwa z oliwek
50 ml
5 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Koszt składników
44.00