Filet z indyka faszerowany

Opublikowano: 04.09.2023 r., 15:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Filet z indyka faszerowany podany na czarnym talerzu wraz z ziołami.
Filet z indyka faszerowany
Filet z indyka faszerowany to niezwykle ciekawy sposób na wykorzystanie tego pysznego i zdrowego mięsa. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Przygotowanie 50 min
Smażenie i Pieczenie 60 min
314 kcal
Kcal w porcji
247 g
Wielkość porcji
12
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (1200 g)
  • Polędwica z indyka (200 g)
  • Masło (20 g)
  • Bułka tarta (20 g)
  • Koperek (20 g)
  • Pietruszka (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, rękaw do pieczenia, nić bawełniana

Przepis na filet z indyka faszerowany krok po kroku

Pierś z indyka umyj i osusz. Ułóż na desce, ostrym nożem rozetnij ją tak, a by powstał, jak największy, równy płat mięsa. Zacznij rozcinać od środka piersi, z grubszej strony, nie przecinaj do końca.

Przykryj folią, od strony wewnętrznej piersi. Rozbij tłuczkiem do mięsa na równy i możliwie cienki płat mięsa. Rozbij tylko wewnętrzną część.

Rozbite mięso, skrop łyżeczką soku z cytryny, następnie natrzyj z każdej strony: przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz łyżeczką soli, pieprzu oraz łyżeczką papryki słodkiej. Mięso przykryj i schłodź w lodówce przez ok.1 h lub więcej, jeśli masz czas.

Polędwiczkę z indyka pokrój w kostkę, koperek i pietruszkę poszatkuj , masło pokrój na kostki. Całość zblenduj. Dopraw solą i pieprzem oraz dodaj bułkę tartą. Wymieszaj.

Na rozłożony płat mięsa wyłóż gotowy farsz. Mięso zwiń w roladę, ale nie za ciasno. Lekko przygnieć, aby wyrównać farsz w środku. Pierś obwiąż sznurkiem kuchennym.

Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso ze wszystkich stron. Mięso powinno się lekko zrumienić.

Roladę włóż do rękawa do pieczenia, dodaj masło oraz tłuszcz z patelni, na którym smażyło się mięso. Zamknij rękaw, zrób kilka niewielkich otworków.

Pierś piecz w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok.60 minut.

Jak oceniasz przepis na filet z indyka faszerowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,0% osób

Więcej informacji na temat fileta z indyka faszerowanego

Filet z indyka faszerowany to niezwykle ciekawy sposób na wykorzystanie tego pysznego i zdrowego mięsa. Idealnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Przepis na filet z indyka faszerowany jest idealnym sposobem na wykorzystanie tego delikatnego mięsa w ciekawy sposób. Smażone roladki z fileta pełne smacznego nadzienia sprawdzą się fantastycznie na niedzielny obiad. Najlepsze są te, w których nie brakuje nadzienia, dlatego nie oszczędzaj go przy faszerowaniu. To wspaniały pomysł na obiad, czy kolację. W tym wydaniu indyk jest niezwykle aromatyczny, a przy okazji bardzo soczysty, co nie zdarza się często w tego typu mięsnych wyrobach. Zwłaszcza jeśli chodzi drób. Indyk jest mięsem chudym, dlatego często po długiej obróbce termicznej staje się twardy i niezwykle suchy. A to odbiera całą przyjemność z jedzenia. Dzięki obecności farszu indyk jest jednak soczysty, miękki i bardzo aromatyczny. Farsz z przepisu jest bardzo podstawową formą. Możesz go urozmaicać według swoich preferencji. Jeśli nie przepadasz za jakimś składnikiem, możesz je dowolnie mieszać. Do indyka świetnie pasują pieczarki, ser, suszone pomidory, czy szpinak, ale również oregano i tymianek. Jeśli któryś z tych składników jest Twoim ulubionym śmiało umieść go w farszu, by jeszcze bardziej cieszyć się smakiem tego dania.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić filet z indyka faszerowany, by był smaczny, prosty i niezwykle aromatyczny, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Pierś z indyka to doskonałe rozwiązanie na obiad. Z tego przepisu dowiesz się jak przygotować soczyste roladki, obok których ciężko przejść obojętnie. Piersi nadziewane nie są suche, dodatkowo mają też unikalny smak. To najlepsza opcja dla osób, które kochają mięso, jednak chcą zrezygnować z czerwonego, które jest tłustsze. Roladki drobiowe nie goszczą w menu zbyt często, dlatego, że zwykle wychodzą zbyt suche. W tej wersji są bardzo miękkie, delikatne i bardzo soczyste. Można je również połączyć z prostym sosem pieczeniowym, by były jeszcze smaczniejsze.

Alergeny w filecie z indyka faszerowanym

Lista alergenów dla fileta z indyka faszerowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze fileta z indyka faszerowanego

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(247g)
Energia (kcal)
127.16
314.09
Białko (g)
21.80
53.84

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(247g)
Węglowodany (g)
1.44
3.55
Węglowodany przyswajalne (g)
1.28
3.17
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.16
0.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(247g)
Tłuszcz (g)
3.86
9.53
Tłuszcze nasycone (g)
3.18
7.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.91
2.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.74
1.84
Cholesterol (mg)
54.93
135.68

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(247g)
Witamina A (µg (mcg))
18.51
45.73
Witamina B6 (mg)
0.69
1.71
Witamina B12 (µg (mcg))
1.14
2.81
Witamina C (mg)
1.38
3.40
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.40
Witamina E (mg)
0.19
0.46
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.12
32.41
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Ryboflawina (mg)
0.18
0.45
Niacyna (mg)
8.95
22.10
Foliany (µg (mcg))
10.91
26.94
Beta karoten (µg (mcg))
2.14
5.27
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(247g)
Sód (mg)
211.54
522.51
Potas (mg)
274.91
679.02
Wapń (mg)
14.07
34.75
Fosfor (mg)
195.49
482.85
Magnez (mg)
26.34
65.05
Żelazo (mg)
0.96
2.37
Cynk (mg)
1.30
3.21
Miedź (mg)
0.06
0.16
Mangan (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: polędwica z indyka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny fileta z indyka faszerowanego 12
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania fileta z indyka faszerowanego

Koszt składników
57.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
1200 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 3
28.80
Za 1200 g
Polędwica z indyka
200 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 200 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koperek
20 g
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 20 g
Pietruszka
20 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 20 g
Koszt składników
57.30