Przepis na pulpety dla niemowląt krok po kroku
- Mięso z piersi indyka bez skóry 200 g
- Jajko 1 szt. 1 jajko rozmiar M
- Bułka tarta 10 g 1 łyżka
- Natka pietruszki 5 g 1 łyżeczka
- Marchewka 140 g 2 średnie marchewki
- Pietruszka 80 g 1 sztuka
Marchewkę i pietruszkę obierz, opłucz i przekrój na pół.
Do garnka z wodą (ok. 1000 ml) włóż warzywa i dodaj 2 ziarenka ziela angielskiego i 1 liść laurowy. I gotuj ok. 30 min na małym ogniu.
Pierś z indyka zmiel w maszynce do mięsa.
Natkę pietruszki drobno posiekaj.
W misce wymieszaj zmielone mięso, natkę pietruszki, bułkę tartą i jajko.
Zwilż dłonie i uformuj małe pulpeciki. Następnie wrzuć je do gotującego się wywaru i gotuj ok. 15-20 min. Gotowe pulpety wyciągnij za pomocą łyżki cedzakowej.
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Pulpety w sosie pomidorowym
-
Pulpety
-
Pulpety z indyka
-
Klopsy w sosie koperkowym
-
Pulpeciki w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie pieczarkowym
-
Pulpety w sosie własnym
-
Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
-
Pulpety w sosie śmietanowo koperkowym
-
Pulpety gotowane
-
Gotowane pulpety w sosie pomidorowym
-
Sos pomidorowy do pulpetów
-
Pulpety w sosie śmietanowym
-
Pulpeciki z indyka
-
Pulpety z indyka w sosie koperkowym
-
Pulpety rybne
-
Pulpety z kurczaka
-
Pulpety

(liczba kalorii)
Pulpety dla niemowląt - cechy przepisu
Więcej o pulpetach dla niemowląt
Pulpety dla niemowląt są proste do przygotowania. Aby je zrobić, potrzeba niewiele produktów. Ważne jest to, aby nie były mocno doprawione, a najlepiej zrezygnować z doprawiania ich. Dla małych dzieci należy przygotować pulpety z gotowanego mięsa (nie należy ich dodatkowo smażyć ani dusić w sosie).
Jak zrobić pulpety z indyka odpowiednie dla malucha? Przede wszystkim należy zacząć od przygotowania wywaru. Do jego zrobienia potrzebne będą warzywa i zioła. W garnku z wodą należy umieścić marchewkę i pietruszkę oraz ziele angielskie i liść laurowy. Najlepiej nie dodawać ziarenek pieprzu.
Wywar powinien się gotować co najmniej 30 minut. W tym czasie można przygotować pulpety. Pierś z indyka należy zmielić w maszynce do mięsa, a potem połączyć ją z resztą składników (natką pietruszki, bułką tartą i jajkiem). Po zwilżeniu dłoni można uformować małe pulpeciki, które następnie powinny się gotować w wywarze ok. 15-20 minut.
Pulpety dla malucha powinny być przygotowywane na bieżąco. Z podanych składników powinno wyjść ok. 8-10 małych pulpecików, więc starczy zarówno dla dziecka, jak i dla rodzica (lub kilku dzieci). W razie potrzeby możesz podwoić lub zmniejszyć ilość składników.
Możesz zmodyfikować ten przepis. Pulpety drobiowe można przygotować np. z piersi kurczaka. Przy tych pulpetach mięso najlepiej samemu mielić lub kupić świeżo zmielony kawałek mięsa z dobrego sklepu mięsnego. Nie musisz dodawać natki pietruszki, jeśli nie chcesz. Pulpety gotowane dla niemowlaka robi się zaledwie z kilku składników – najlepiej, aby nie zawierały soli czy pieprzu. Dla starszych dzieci można zrobić pulpety z mięsa wieprzowego z dodatkiem odrobiny przypraw. Im dziecko starsze, tym można pozwolić sobie na nieco więcej składników w pulpetach.
Pulpety można przygotować bez jajka. Wtedy warto dodać do nich kaszę manny. Jej ilość jest uzależniona od potrzeby. Kasza manna i bułka tarta są po to, aby związać pulpety z mięsa mielonego w zbite kulki. Jeśli masa jest zbyt wodnista, należy dodać więcej któregoś z tych dwóch składników.
Wartości odżywcze pulpetów dla niemowląt
Energia i białka
(250g)
Węglowodany w pulpetach dla niemowląt
(250g)
Tłuszcze
(250g)
Witaminy w przepisie na pulpety dla niemowląt
(250g)
Składniki mineralne w przepisie na pulpety dla niemowląt
(250g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w pulpetach dla niemowląt
Lista alergenów dla pulpetów dla niemowląt przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta