Rolady z indyka

Opublikowano: 06.10.2021 r., 7:42 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczone rolady z indyka
Rolady z indyka
Roladki z indyka to świetny pomysł na pyszne danie. Idealnie sprawdzą się na imprezę w gronie rodziny lub przyjaciół. Możesz je także podać na obiad z dodatkiem ziemniaków i surówki.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Pieczenie 30 min
469 kcal
Kcal w porcji
275 g
Wielkość porcji
34
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
  • Szpinak (300 g)
  • Masło klarowane - 3 łyżki stołowe (50 g)
  • Suszone pomidory (150 g)
  • Mascarpone (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, wykałaczki

Przepis na roladki z indyka krok po kroku

Pierś z indyka przekrój w połowie w taki sposób, aby powstały dwa płaty połączone na środku. Pomiędzy nimi zostaw ok 1 cm. Dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w paski pomidory suszone oraz mascarpone i sok wyciśnięty z połowy cytryny, wymieszaj do rozpuszczenia serka i wystudź.

Wyłóż farsz na pierś z indyka i zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami.

Roladę podsmaż na łyżce masła klarowanego aż będzie złota i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Całość piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na roladki z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,6% osób

Więcej informacji na temat roladek z indyka

Rolady z indyka to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe. Prosty przepis wykonasz bardzo szybko, możesz także przygotować roladę dzień wcześniej i upiec następnego dnia. Przepis na rolady z indyka jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do wykonania roladek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z indyka, szpinak mrożony, suszone pomidory, serek mascarpone, masło klarowane, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Pierś z kurczaka jest duża więc możesz ją podzielić na kilka kawałków i zrobić kilka rolad lub wykorzystać całą pierś i przygotować jedną dużą roladę.

Jak zrobić rolady z indyka? Pierś z indyka przekrój w połowie tak, aby powstały dwa płaty połączone na środku zostaw ok 1 cm. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w paski pomidory suszone oraz mascarpone i sok wyciśnięty z połowy cytryny, wymieszaj do rozpuszczenia serka i wystudź. Wyłóż farsz na pierś z indyka i zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami. Podsmaż na łyżce masła klarowanego aż będzie złota i przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Mięso z piersi indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Podsumowując prosty przepis na rolady z piekarnika ze szpinakiem to doskonałe danie na obiad. Pyszne rolady z piersi indyka z suszonymi pomidorami zawierają wiele cennych składników mineralnych. Rolady są także dobre na zimno podane na świeżym chlebie z dodatkiem świeżych warzyw.

Alergeny w roladkach z indyka

Lista alergenów dla roladek z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • mascarpone

Wartości odżywcze roladek z indyka

na 100g gotowej potrawy

Roladki z indyka to niskokaloryczne danie z dużą ilością łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Indyk zawiera wiele cennych składników mineralnych. Dodatek szpinaku sprawia, że danie ma sporą ilość błonnika.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kcal)
170.55
469.00
Białko (g)
13.60
37.39
Fenyloalanina (mg)
0.47
1.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany (g)
8.90
24.46
Węglowodany przyswajalne (g)
6.62
18.20
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.28
6.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz (g)
9.75
26.82
Tłuszcze nasycone (g)
7.98
21.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.64
4.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
1.85
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.36
133.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A (µg (mcg))
174.36
479.50
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.47
1.29
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.61
1.69
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
13.01
35.77
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.25
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.17
0.47
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
39.73
109.25
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.32
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.54
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
6.11
16.81
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
65.36
179.75
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1615.68
4443.12
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód (mg)
72.86
200.38
Potas (mg)
741.09
2038.00
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
58.36
160.50
Fosfor (mg)
146.14
401.88
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
60.27
165.75
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.32
6.39
Cynk (mg)
0.94
2.60
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.25
0.69
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z indyka 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania roladek z indyka

Koszt składników
47.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Masło klarowane
50 g
3 łyżki stołowe
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Suszone pomidory
150 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Koszt składników
47.50