Rolady z indyka
- Mięso z piersi indyka bez skóry (500 g)
- Szpinak (300 g)
- Masło klarowane - 3 łyżki stołowe (50 g)
- Suszone pomidory (150 g)
- Mascarpone (100 g)
Przepis na roladki z indyka krok po kroku
Pierś z indyka przekrój w połowie w taki sposób, aby powstały dwa płaty połączone na środku. Pomiędzy nimi zostaw ok 1 cm. Dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w paski pomidory suszone oraz mascarpone i sok wyciśnięty z połowy cytryny, wymieszaj do rozpuszczenia serka i wystudź.
Wyłóż farsz na pierś z indyka i zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami.
Roladę podsmaż na łyżce masła klarowanego aż będzie złota i przełóż do naczynia żaroodpornego.
Całość piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
- Żeberka
- Pierogi ruskie
- Kopytka
- Bitki wołowe
- Pulpety w sosie koperkowym
- Ciasto na naleśniki
- Tortilla
- Zupa grzybowa
- Łazanki
- Kotleciki ziemniaczane
- Kurczak z rożna
- Kurczak curry
- Schab ze śliwkami
- Wątróbka drobiowa
- Stek
- Makaron ze szpinakiem i serem feta
- Ryż z warzywami
- Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
- Pyszne obiady
Więcej informacji na temat roladek z indyka
Rolady z indyka to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe. Prosty przepis wykonasz bardzo szybko, możesz także przygotować roladę dzień wcześniej i upiec następnego dnia. Przepis na rolady z indyka jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do wykonania roladek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z indyka, szpinak mrożony, suszone pomidory, serek mascarpone, masło klarowane, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Pierś z kurczaka jest duża więc możesz ją podzielić na kilka kawałków i zrobić kilka rolad lub wykorzystać całą pierś i przygotować jedną dużą roladę.
Jak zrobić rolady z indyka? Pierś z indyka przekrój w połowie tak, aby powstały dwa płaty połączone na środku zostaw ok 1 cm. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w paski pomidory suszone oraz mascarpone i sok wyciśnięty z połowy cytryny, wymieszaj do rozpuszczenia serka i wystudź. Wyłóż farsz na pierś z indyka i zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami. Podsmaż na łyżce masła klarowanego aż będzie złota i przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.
Mięso z piersi indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.
Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.
Podsumowując prosty przepis na rolady z piekarnika ze szpinakiem to doskonałe danie na obiad. Pyszne rolady z piersi indyka z suszonymi pomidorami zawierają wiele cennych składników mineralnych. Rolady są także dobre na zimno podane na świeżym chlebie z dodatkiem świeżych warzyw.
Alergeny w roladkach z indyka
Lista alergenów dla roladek z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
- mascarpone
Wartości odżywcze roladek z indyka
Roladki z indyka to niskokaloryczne danie z dużą ilością łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Indyk zawiera wiele cennych składników mineralnych. Dodatek szpinaku sprawia, że danie ma sporą ilość błonnika.
Energia i białka
(275g)
Węglowodany
(275g)
Tłuszcze
(275g)
Witaminy
(275g)
Składniki mineralne
(275g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.