Przepis na roladki z indyka krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, wykałaczki

Pierś z indyka przekrój w połowie w taki sposób, aby powstały dwa płaty połączone na środku. Pomiędzy nimi zostaw ok 1 cm. Dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w paski pomidory suszone oraz mascarpone i sok wyciśnięty z połowy cytryny, wymieszaj do rozpuszczenia serka i wystudź.

Wyłóż farsz na pierś z indyka i zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami.

Roladę podsmaż na łyżce masła klarowanego aż będzie złota i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Całość piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Rolady z indyka ułożone na papierze do pieczenia, który znajduje się na drewnianym blacie.
Rolady z indyka
Koszt przygotowania dania
31.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
469 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
34

Rolady z indyka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o roladkach z indyka

Rolady z indyka to świetna propozycja na pyszne danie obiadowe. Prosty przepis wykonasz bardzo szybko, możesz także przygotować roladę dzień wcześniej i upiec następnego dnia. Przepis na rolady z indyka jest bardzo łatwy do wykonania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby go przygotować. Do wykonania roladek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: pierś z indyka, szpinak mrożony, suszone pomidory, serek mascarpone, masło klarowane, czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Pierś z kurczaka jest duża więc możesz ją podzielić na kilka kawałków i zrobić kilka rolad lub wykorzystać całą pierś i przygotować jedną dużą roladę.

Jak zrobić rolady z indyka? Pierś z indyka przekrój w połowie tak, aby powstały dwa płaty połączone na środku zostaw ok 1 cm. Dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj rozmrożony szpinak i podsmaż, dopraw solą i pieprzem, dodaj pokrojone w paski pomidory suszone oraz mascarpone i sok wyciśnięty z połowy cytryny, wymieszaj do rozpuszczenia serka i wystudź. Wyłóż farsz na pierś z indyka i zwiń w roladę. Zepnij wykałaczkami. Podsmaż na łyżce masła klarowanego aż będzie złota i przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 30 minut.

Mięso z piersi indyka ma niską zawartość tłuszczu, wysoką zawartość pełnowartościowego białka. Jest źródłem witamin z grupy B, selenu i cynku. Selen uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy. Cynk natomiast ma właściwości wspomagające nasz układ odpornościowy, obniża ciśnienie krwi. Ma również nie bagatelny wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie. Poprawia kondycję naszej skóry, zwiększa jej elastyczność, zapobiega wypadaniu włosów i łamliwości paznokci.

Szpinak jest niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości żelaza, witaminy C i magnezu. Jest również dobrym źródłem wapnia, wspomagającego budowę kości. Szpinak zawiera także dużo błonnika, który poprawia perystaltykę jelit i zapobiega zaparciom.

Podsumowując prosty przepis na rolady z piekarnika ze szpinakiem to doskonałe danie na obiad. Pyszne rolady z piersi indyka z suszonymi pomidorami zawierają wiele cennych składników mineralnych. Rolady są także dobre na zimno podane na świeżym chlebie z dodatkiem świeżych warzyw.

Wartości odżywcze roladek z indyka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Energia (kalorie)
170.55 kcal
469.00 kcal
Białko
13.60 g
37.39 g
Fenyloalanina
0.47 mg
1.30 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Węglowodany w roladkach z indyka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Węglowodany
8.90 g
24.46 g
Węglowodany przyswajalne
6.62 g
18.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.28 g
6.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(275g)
Tłuszcz
9.75 g
26.82 g
Tłuszcze jednonasycone
1.64 g
4.52 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.67 g
1.85 g
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cholesterol
48.36 mg
133.00 mg

Witaminy w przepisie na roladki z indyka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Witamina A
174.36 µg (mcg)
479.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B6
0.47 mg
1.29 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina B12
0.61 µg (mcg)
1.69 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C
13.01 mg
35.77 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina E
0.17 mg
0.47 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Retinol
39.73 µg (mcg)
109.25 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.32 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.20 mg
0.54 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna
6.11 mg
16.81 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany
65.36 µg (mcg)
179.75 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Beta karoten
1615.68 µg (mcg)
4443.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na roladki z indyka

Na 100g
Na porcję
(275g)
Sód
72.86 mg
200.38 mg
Potas
741.09 mg
2038.00 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
58.36 mg
160.50 mg
Fosfor
146.14 mg
401.88 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez
60.27 mg
165.75 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo
2.32 mg
6.39 mg
Cynk
0.94 mg
2.60 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.69 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny roladek z indyka 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w roladkach z indyka

Lista alergenów dla roladek z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
    • mascarpone

Cena przygotowania roladek z indyka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
500 g
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 500 g
Szpinak
300 g
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
10.00
Za 300 g
Masło klarowane
50 g
3 łyżki stołowe
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Suszone pomidory
150 g
8.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.80
Za 150 g
Mascarpone
100 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 100 g
Koszt składników
47.50
Jak oceniasz przepis na roladki z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób