Indyk w sosie curry

Opublikowano: 21.05.2023 r., 18:04 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
indyk w sosie curry
Indyk w sosie curry
Mięso w sosie curry to prosta i szybka potrawa, która idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. Spróbuj koniecznie wykorzystać mój orientalny przepis.
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Czas duszenia 30 min
234 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Mięso z piersi indyka bez skóry 2 filety (400 g)
  • Żółta pasta curry 1 łyżka (10 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Śmietana 18% 1 opakowanie (200 g)
  • Ryż basmati 1 woreczek (100 g)
  • Kolendra świeża (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na indyk w sosie curry krok po kroku

Ryż ugotuj w wodzie.

Mięso umyj i pokrój na mniejsze kawałki.

Włóż mięso do miski, dodaj pastę curry i oliwę z oliwek. Całość wymieszaj.

Usmaż mięso na patelni, po chwili dodaj śmietanę i duś pod przykryciem przez 15 minut.

Mięso w sosie podawaj z ugotowanym ryżem.

Całość posyp drobno posiekaną kolendrą.

Jak oceniasz przepis na indyk w sosie curry
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,0% osób

Więcej informacji na temat indyka w sosie curry

Indyk w sosie curry to szybki i łatwy w przygotowaniu obiad, do którego potrzebujesz podstawowe składniki takie jak:

Mięso z indyka, oliwa z oliwek, pasta curry, śmietana do sosów 18% tłuszczu oraz ryż.

Zatem, jak zrobić indyka w sosie curry?

W pierwszej kolejności ryż ugotuj w wodzie. Mięso umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Włóż mięso do miski, dodaj pastę curry i oliwę z oliwek. Całość wymieszaj. Usmaż mięso na patelni, po chwili dodaj śmietanę i duś pod przykryciem przez 15 minut. Mięso w sosie podawaj z ugotowanym ryżem.

Po tym czasie nasz przepis na indyka w sosie curry jest gotowy do spożycia. Wykorzystaj go i przekonaj się, jak smaczna jest pierś z indyka w tym wykonaniu.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Zamiast śmietany możesz skorzystać z jogurtu naturalnego, wtedy Twoje danie będzie zdecydowanie bardziej delikatne i mniej kaloryczne.

Będzie to najlepszy pomysł na danie dla całej Twojej rodziny.

W moim przepisie nie ma dodatku glutenu, ponieważ ryż nie zawiera tego składnika. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Zamiast ryżu, możesz użyć również makaronu, najlepiej sprawdzi się tutaj makaron penne, jednak pamiętaj, że najczęściej jest on wykonany z mąki pszennej, która naturalnie zawiera gluten, będzie to istotna informacja dla osób cierpiących na celiakię. Koniecznie wykorzystaj ten pyszny przepis na obiad i przekonaj się, jak dobra jest pierś z indyka w sosie curry.

Alergeny w indyku w sosie curry

Lista alergenów dla indyka w sosie curry przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

W przepisie na indyk w sosie curry nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • żółta pasta curry
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze indyka w sosie curry

na 100g gotowej potrawy

W podobny sposób możesz przygotować kurczaka w sosie curry.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
195.13
234.16
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Białko (g)
13.97
16.77
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
11.68
14.02
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.36
0.43
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
10.49
12.59
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
5.65
6.79
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
49.49
59.39
Brak danych dla: żółta pasta curry.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny indyka w sosie curry 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania indyka w sosie curry

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso z piersi indyka bez skóry
400 g
2 filety
12.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
9.60
Za 400 g
Żółta pasta curry
10 g
1 łyżka
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Śmietana 18%
200 g
1 opakowanie
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 200 g
Ryż basmati
100 g
1 woreczek
5.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 100 g
Kolendra świeża
10 g
5.50
Za 1,0 g
Liczba opakowań 10
55.00
Za 10 g