Kabanosy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kabanosach oraz jakie alergie mogą powodować.
Kabanosy - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze kabanosów - tabela

Energia i białka

Kabanosy drobiowe Kabanosy wieprzowe
na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w kabanosach
Białko 25.00 g 24.00 g
Fenyloalanina b/d b/d

Węglowodany w kabanosach

Kabanosy drobiowe Kabanosy wieprzowe
na 100 g na 100 g
Węglowodany 3.40 g 5.20 g
Węglowodany przyswajalne b/d 5.20 g
Błonnik (nieprzyswajalne) b/d b/d
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Kabanosy drobiowe Kabanosy wieprzowe
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 47.00 g 44.00 g
Tłuszcze nasycone 17.00 g 17.00 g
Tłuszcze nienasycone 30.00 g 27.00 g
Tłuszcze jednonasycone b/d b/d
Tłuszcze wielonasycone b/d b/d
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol b/d b/d

Witaminy w przepisie na kabanosy

Kabanosy drobiowe Kabanosy wieprzowe
na 100 g na 100 g
Witamina A b/d b/d
Witamina B6 b/d b/d
Witamina B12 b/d b/d
Witamina C b/d b/d
Witamina D b/d b/d
Witamina E b/d b/d
Retinol b/d b/d
Tiamina b/d b/d
Ryboflawina b/d b/d
Niacyna b/d b/d
Foliany b/d b/d
Beta karoten b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na kabanosy

Kabanosy drobiowe Kabanosy wieprzowe
na 100 g na 100 g
Sód 840.00 mg 1080.00 mg
Potas b/d b/d
Wapń b/d b/d
Fosfor b/d b/d
Magnez b/d b/d
Żelazo b/d b/d
Cynk b/d b/d
Miedź b/d b/d
Mangan b/d b/d
Źródła danych:
  • https://www.frisco.pl/pid,122679/n,tarczynski-exclusive-kabanosy-drobiowe/stn,product
  • https://www.frisco.pl/pid,122673/n,tarczynski-exclusive-kabanosy-wieprzowe/stn,product

Alergie w kabanosach

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z kabanosami

Przepisy z kabanosami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto