Skrzydełka z indyka

Opublikowano: 09.03.2023 r., 13:38 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Skrzydełka z indyka podane na desce
Skrzydełka z indyka
Przepis na skrzydełka z indyka z piekarnika to świetny pomysł na obiad. Najlepiej rozpocząć ich przygotowanie dzień wcześniej, by dobrze się zamarynowały.
Przygotowanie 140 min
Pieczenie i Marynowanie 90 min
1020 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Skrzydełko indyka - 2 sztuki (1160 g)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Czosnek - 2 ząbki (10 g)
  • Ketchup - 2 łyżki, ostry (20 g)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, czosnek, rozmaryn, sos słodki chilli, przyprawa kurczak złocisty
Sprzęt kuchenny
piekarnik, naczynie żaroodporne, miseczka, pojemnik plastikowy do mrożenia

Przepis na skrzydełka z indyka krok po kroku

Skrzydełka z indyka oczyść- umyj, osusz i przetnij na pół.

W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ketchup, olej, pół łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, łyżeczkę soli.

Powstałą pastą dokładnie natrzyj skrzydełka indyka. Włóż mięso do zamykanego pojemnika i umieść w lodówce na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Następnego dnia naczynie żaroodporne natłuść i ułóż w nim skrzydełka.

Przykryj pokrywką i piecz przez godzinę w 180 st. C. z funkcją góra-dół.

Po godzinie ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze 20-30 z funkcją termoobieg, by uzyskać chrupiącą skórkę.

Jak oceniasz przepis na skrzydełka z indyka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,9% osób

Więcej informacji na temat skrzydełek z indyka

Przepis na skrzydełka z indyka z piekarnika to świetny pomysł na obiad. Najlepiej rozpocząć ich przygotowanie dzień wcześniej, by dobrze się zamarynowały.

Sprawdź jak zrobić skrzydełka z indyka i przekonaj się, jakie jest to łatwe. Najpierw skrzydełka z indyka oczyść- umyj, osusz i przetnij na pół. W miseczce wymieszaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy, ketchup, olej, pół łyżeczki rozmarynu, 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka, łyżeczkę soli. Powstałą pastą dokładnie natrzyj skrzydełka indyka. Włóż mięso do zamykanego pojemnika i umieść w lodówce na 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia naczynie żaroodporne natłuść i ułóż w nim skrzydełka. Przykryj pokrywką i piecz przez godzinę w 180 st. C. z funkcją góra-dół. Po godzinie ściągnij pokrywkę i piecz jeszcze 20-30 z funkcją termoobieg, by uzyskać chrupiącą skórkę. Takie pyszne, pieczone mięso możesz podać z ugotowanymi ziemniaki i surówką ze świeżych warzyw.

Indyk to mięso niskokaloryczne, ponieważ zawiera niewielką ilość tłuszczu. Dostarcza za to dużą ilość cennego białka pełnowartościowego. Oznacza to, że zawiera wszystkie aminokwasy, których organizm sam nie syntetyzuje, a potrzebuje, w odpowiednich ilościach i w prawidłowym wzajemnym stosunku. Jako mięso z niewielką ilością tłuszczu jest odpowiednie dla osób, które powinny stosować dietę łatwostrawną lub tych, którzy chcą zmniejszyć swoją masę ciała.

Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym. Serotonina nazywana jest potocznie hormonem szczęścia. Wiele wskazuje na to, że indyk jest lepszym wyborem żywieniowym niż kurczak. Indyki są dużo bardziej wrażliwe na czynniki takie jak zamknięcie bez dostępu do świeżego powietrza. Nie mogą też przebywać w zbyt zatłoczonych klatkach, dzięki czemu ryzyko zakażeń jest mniejsze. Tym samym dużo rzadziej leczone są antybiotykami. W procesie obróbki termicznej tj. pieczenie nie traci dużo ze swoich wartości odżywczych.

Koniecznie wykonaj te najlepsze skrzydełka z indyka i przekonaj się sam, jak są smaczne.

Alergeny w skrzydełkach z indyka

Lista alergenów dla skrzydełek z indyka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
    • sos sojowy

W przepisie na skrzydełka z indyka nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos słodki chilli, przyprawa kurczak złocisty
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze skrzydełek z indyka

na 100g gotowej potrawy

Mięso z indyka to dobre źródło witamin z grupy B, żelaza, magnezu, selenu i cynku. Dostarcza też duże ilości tryptofanu, prekursora serotoniny, który jest przekaźnikiem nerwowym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
204.14
1020.69
Białko (g)
19.25
96.26

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
0.79
3.97
Węglowodany przyswajalne (g)
0.76
3.80
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.03
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
13.24
66.20
Tłuszcze nasycone (g)
4.34
21.68
Tłuszcze nienasycone (g)
8.91
44.53
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.76
28.81
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.14
15.72
Cholesterol (mg)
66.02
330.08

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
3.25
16.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.40
2.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.37
1.84
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.32
1.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.83
14.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.55
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.24
21.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
7.00
35.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
156.07
780.37
Potas (mg)
241.24
1206.22
Wapń (mg)
15.46
77.28
Fosfor (mg)
159.98
799.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.42
107.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.23
6.16
Cynk (mg)
1.48
7.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny skrzydełek z indyka 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania skrzydełek z indyka

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Skrzydełko indyka
1160 g
2 sztuki
12.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 2
19.89
Za 1160 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ketchup
20 g
2 łyżki, ostry
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
46.00