Boczek - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w boczku oraz jakie alergie mogą powodować.
Boczek - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mięso i przetwory

Wartości odżywcze boczku - tabela

Energia i białka

boczek wieprzowy bez kości Boczek wędzony bez kości Boczniaki boczek z dzika Boczek surowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Białko 13.70 g 33.92 g 3.31 g 13.70 g 13.70 g
Fenyloalanina b/d b/d 0.11 mg b/d b/d

Węglowodany w boczku

boczek wieprzowy bez kości Boczek wędzony bez kości Boczniaki boczek z dzika Boczek surowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 0.00 g 1.70 g 6.09 g 0.00 g 0.00 g
Węglowodany przyswajalne 0.00 g 1.70 g 3.79 g 0.00 g 0.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g 0.00 g 2.30 g 0.00 g 0.00 g
Sacharoza (cukier) 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Glukoza 0.00 g b/d 1.11 g 0.00 g 0.00 g
Fruktoza 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Skrobia 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Laktoza 0.00 g b/d 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

boczek wieprzowy bez kości Boczek wędzony bez kości Boczniaki boczek z dzika Boczek surowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 37.10 g 35.09 g 0.41 g 37.10 g 37.10 g
Tłuszcze nasycone 15.44 g 13.45 g 0.26 g 15.44 g 15.44 g
Tłuszcze nienasycone 21.66 g 21.64 g 0.15 g 21.66 g 21.66 g
Tłuszcze jednonasycone 15.90 g 15.53 g 0.03 g 15.90 g 15.90 g
Tłuszcze wielonasycone 5.76 g 6.11 g 0.12 g 5.76 g 5.76 g
Tłuszcze trans 0.15 g b/d 0.00 g 0.15 g 0.15 g
Cholesterol 66.00 mg 99.00 mg 0.00 mg 66.00 mg 66.00 mg

Witaminy w przepisie na boczek

boczek wieprzowy bez kości Boczek wędzony bez kości Boczniaki boczek z dzika Boczek surowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 11.00 µg (mcg) 11.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 11.00 µg (mcg) 11.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.27 mg 0.54 mg 0.11 mg 0.27 mg 0.27 mg
Witamina B12 0.50 µg (mcg) 1.09 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.50 µg (mcg) 0.50 µg (mcg)
Witamina C 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg 0.00 mg
Witamina D 0.40 µg (mcg) 0.40 µg (mcg) 0.70 µg (mcg) 0.40 µg (mcg) 0.40 µg (mcg)
Witamina E 0.43 mg 0.42 mg 0.00 mg 0.43 mg 0.43 mg
Retinol 11.00 µg (mcg) 11.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 11.00 µg (mcg) 11.00 µg (mcg)
Tiamina 0.28 mg 0.56 mg 0.13 mg 0.28 mg 0.28 mg
Ryboflawina 0.08 mg 0.23 mg 0.35 mg 0.08 mg 0.08 mg
Niacyna 4.02 mg 10.46 mg 4.96 mg 4.02 mg 4.02 mg
Foliany 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 38.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)
Beta karoten 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 29.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na boczek

boczek wieprzowy bez kości Boczek wędzony bez kości Boczniaki boczek z dzika Boczek surowy
na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 751.00 mg 1684.00 mg 18.00 mg 751.00 mg 751.00 mg
Potas 201.00 mg 499.00 mg 420.00 mg 201.00 mg 201.00 mg
Wapń 6.00 mg 11.00 mg 3.00 mg 6.00 mg 6.00 mg
Fosfor 166.00 mg 388.00 mg 120.00 mg 166.00 mg 166.00 mg
Magnez 13.00 mg 31.00 mg 18.00 mg 13.00 mg 13.00 mg
Żelazo 0.38 mg 0.95 mg 1.33 mg 0.38 mg 0.38 mg
Cynk 1.14 mg 3.06 mg 0.77 mg 1.14 mg 1.14 mg
Miedź 0.05 mg 0.11 mg 0.24 mg 0.05 mg 0.05 mg
Mangan 0.01 mg b/d 0.11 mg 0.01 mg 0.01 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168277/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1098319/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168277/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/168277/nutrients

Alergie w boczku

  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z boczkiem

Przepisy z boczkiem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z boczkiem

łazanki kcal, biała kiełbasa kcal, kiełbasa wiejska kcal, żur kcal, boczek wędzony kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto