Skilandis
Przepis na skilandis
Miło mi dziś przedstawić Wam przepis na skilandis - tradycyjną wędlinę litewską, która zachwyci Was swoim intensywnym smakiem i aromatem. Dzięki połączeniu szynki wieprzowej, boczku i żołądków wieprzowych, skilandis jest niezwykle aromatyczny i zdecydowanie warty swojego czasu. Przygotowanie tego dania może zająć trochę czasu, ale efekt końcowy na pewno Was wynagrodzi.
Na początek przygotujcie wszystkie składniki. Pokrójcie szynkę oraz boczek w drobną kostkę, a żołądki dokładnie oczyśćcie i umyjcie. Następnie zwiążcie żołądek przy pomocy nitki bawełnianej, pozostawiając jeden otwór niezwiązany, przez który potem włożycie mięso.
W dużej misce wymieszajcie pokrojone mięso z przyprawami - solą do peklowania, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Następnie włóżcie mięso do żołądka przez pozostawiony otwór, dokładnie go wmasowując, aby pozbyć się powietrza. Zawiążcie otwór i obwiążcie żołądek sznurkiem, tak jak wędzonkę.
Umieśćcie napełniony żołądek między dwiema deskami i dociśnijcie ciężkim przedmiotem, aby mięso dokładnie się zespoliło. Następnie pozostawcie mięso w chłodnym i przewiewnym miejscu na 10 dni, aby się odpowiednio zakwasiło.
Po upływie tego czasu, czas na wędzenie. Wędźcie skilandis zimnym dymem przez około 3 tygodnie. Po tym procesie, znowu umieśćcie wędlinę między deski i dociśnijcie ją. Teraz pozostawicie szynkę do dojrzewania przez około 6-8 miesięcy, aby osiągnęła pełen smak i aromat.
Ważne jest, aby pamiętać, że im dłużej szynkę wędzicie i dojrzewacie, tym bardziej będzie ona smaczna i wysuszona. Skilandis to wędlinę idealna na śniadanie, kolację, czy przekąskę. Jednak ze względu na jej tłustość i dużą ilość soli, warto spożywać ją z umiarem.
Dzięki temu prostemu przepisowi, możecie samodzielnie stworzyć pyszną wędlina litewską w domowym zaciszu. Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie skilandis, ponieważ efekt końcowy zdecydowanie tego wart. Smacznego!
- Szynka wieprzowa surowa - 1 duży kawałek (2500 g)
- Boczek wieprzowy bez kości (750 g)
- Żołądki wieprzowe - 1 sztuka (200 g)
Przepis na skilandis krok po kroku
Mięso z szynki pokrój w drobną kostkę.
Z boczna usuń skórę i pokrój go w drobną kostkę.
Żołądek dokładnie oczyść i umyj. Zwiąż w nim otwory przy pomocy nitki bawełnianej. Jednej, największy otwór pozostaw niezwiązany - włożysz nim mięso do wnętrza żołądka.
Mięso z szynki oraz boczek przełóż do dużej miski. Dodaj do niej 160 gramów soli do peklowania, 5 gramów pieprzu oraz 7 gramów czosnku granulowanego.
Mięso dokładnie wymieszaj z przyprawami i włóż je przez pozostawiony otwór do żołądka.
Zawartość żołądka dokładnie wymasuj, aby pozbyć się powietrza. Następnie zawiąż otwór i obwiąż żołądek sznurkiem (jak wędzonki).
Napełniony żołądek umieść między dwie deski i dociśnij ciężkim przedmiotem (np. dużym kamieniem). Mięso pozostaw w chłodnym i przewiewnym miejscu na 10 dni.
Po tym czasie mięso wędź zimnym dymem przez około 3 tygodnie.
Wędzone mięso ponownie włóż między deski i dociśnij je dobrze. Szynkę pozostaw do dojrzewania na około 6-8 miesięcy.
Im dłużej wędzisz oraz pozostawiasz do dojrzewania szynkę, tym jest ona smaczniejsza i bardziej wysuszona.
-
Krewetki w cieście
-
Roladki z szynki konserwowej
-
Rolada szpinakowo-łososiowa
-
Temaki
-
Tymbaliki z kurczaka
-
Faszerowane pomidorki
-
Tortilla z serkiem almette
-
Sakiewki z naleśników
-
Focaccia z oliwkami
-
Jajko w galarecie
-
Buraczki z fetą
-
Ryba w galarecie z ryby mrożonej
-
Rolada w galarecie
-
Carpaccio z polędwicy wołowej
-
Tort z chleba tostowego
-
Grissini z szynką parmeńską
-
Chlebek czosnkowy
-
Bruschetta z szynką parmeńską
-
Przystawki na sylwestra
Więcej informacji na temat skilandis
Skilandis - dość ciekawa nazwa, ale co to tak właściwie jest? To nic innego jak wędlina znana pod nazwą kindziuk. Jej wykonanie wymaga sporo czasu, ponieważ jest to wędlina długodojrzewająca. Im dłużej jest wędzona i pozostawiona do dojrzewania, tym jest smaczniejsza. Skilandis świetnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki. Możesz go pokroić również w cienkie paski i podać w formie deski wędlin podczas imprez z rodziną czy znajomymi. Do wykonania skilandis potrzebne będą nastepujące produkty: szynka wieprzowa, boczek surowy, żołądek wieprzowy, sól do peklowania, pieprz oraz czosnek granulowany.
A jak zrobić wędlinę o tej ciekawej nazwie? Mięsa pokrój w kostkę, dodaj do nich przyprawy. Żołądki wieprzowe oczyść, napełnij mięsem i zwiąż dokładnie, aby nie pozostało w nich powietrze - jest to bardzo ważne, ponieważ obecność powietrza wewnątrz żołądków może sprawić, że kindziuk zepsuje się. Napełniony żołądek umieść między dwie deski i dociśnij ciężkim przedmiotem (np. dużym kamieniem). Mięso pozostaw w chłodnym i przewiewnym miejscu na 10 dni. Po tym czasie mięso wędź zimnym dymem przez około 3 tygodnie. Wędzone mięso ponownie włóż między deski i dociśnij je dobrze. Szynkę pozostaw do dojrzewania na około 6-8 miesięcy.
Szynka jest mięsem, które w 100 g zawiera około 145 kcal. Zawiera również spore ilości białka, którego odpowiednia podaż wypływa na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Szynka wieprzowa jest źródłem wapnia, żelaza, cynku, sodu, fosforu, potasu oraz magnezu. Znajdziemy w niej także niektóre witaminy z grupy B, witaminę D oraz witaminę E. Odpowiednia podaż żelaza w diecie może przyczyniać się do zmniejszonego ryzyka rozwoju anemii z powodu niedoboru tego składnika mineralnego.
Podsumowując: wiesz już jak przygotować wędlinę litewską. Możesz podać ją jako składnik kanapek lub wykorzystać jako przystawkę serwowaną podczas wielu imprez. Czas przygotowania skilandis jest dość długi, jednak warto czekać. Wędlina długodojrzewająca jest bardzo smaczna i zachwyca swoim aromatem. Ważne, aby mięso wykorzystane do zrobienia skilandis było dość tłuste.
Alergeny w skilandis
Lista alergenów dla skilandis przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na skilandis
Wartości odżywcze skilandis
Skilandis to pyszne wędlina długodojrzewająca. Jest dość tłusta, dlatego uważaj z jej ilością w diecie. Dodatkowo zawiera spore ilości soli.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.