Peklowanie boczku na sucho

Opublikowano: 24.03.2024 r., 8:48 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Peklowanie boczku na sucho na boczku podanym na desce.
Peklowanie boczku na sucho
Peklowanie boczku na sucho to metoda, która pozwala przygotować mięso do wędzenia, ale nie tylko. Taki boczek sprawdzi się również z piekarnika. Koniecznie wypróbuj!
Przygotowanie 20 min
Czas parzenia i Wędzenie 60 min
11872 kcal
Kcal w porcji
3060 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Boczek surowy (3000 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Cukier trzcinowy (10 g)
  • Sól peklująca (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, czosnek, pieprz kolorowy ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, moździerz, termometr, wędzarnia, nakłuwacz do mięsa

Przepis na peklowanie boczku na sucho krok po kroku

Do moździerza włóż przyprawy: liście laurowe, majeranek, pieprz czarny, pieprz kolorowy, cebulę suszoną, cukier brązowy, sól peklująca, ziele angielskie i obrany czosnek. Przyprawy dokładnie utrzyj na jednolitą masę.

Boczek dokładnie umyj, osusz. Boczek pokrój na dwie części, natrzyj wcześniej przygotowaną marynatą.

Za pomocą specjalnej maszynki zrób w mięsie nacięcia. Boczek wstaw do lodówki na ok.12 h.

Tak przygotowany boczek wstaw do komory wędzarni. Wędź: 50 stopni przez około 3 godziny, a następnie 60 stopni około godzinę.

Na około pół godziny przed końcem wędzenia przygotuj wodę do parzenia. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj przyprawy: liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu kolorowego, łyżeczkę majeranku.

Gotuj wodę, kontrolując temperaturę. Jak wodę osiągnie temperaturę około 90 st. C, zmniejsz ogień do minimum.

Boczki wkładamy do garnka i parzymy w temperaturze 80 stopni około 1,5 godziny.

Jak oceniasz przepis na peklowanie boczku na sucho
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 71,6% osób

Więcej informacji na temat peklowania boczku na sucho

Peklowanie boczku na sucho to metoda, która pozwala przygotować mięso do wędzenia, ale nie tylko. Taki boczek sprawdzi się również z piekarnika. Koniecznie wypróbuj!

Przepis na boczek peklowany na sucho to doskonała opcja na to, by mięso było soczyste i aromatyczne. Peklowanie na sucho to doskonały paten, jeśli nie masz zbyt dużo czasu na peklowanie. Sprawdzi się najlepiej właśnie do boczku. Dzięki temu otrzymasz smaczny kawałek mięsa. Peklowanie na sucho polega na wtarciu przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw i ziół w mięso, bez dodatku wody, a następnie pozostawienie go do odpowiedniego skruszenia i zamarynowania. Trwa to od kilku do kilkunastu dni. Używa się jej do peklowania mięsa bez kości. Peklowanie jest niezwykle starą, jednak skuteczną metodą konserwowania mięsa. Używa się go głównie do boczku, schabu, karkówki, czy szynki. Najbardziej popularne jest więc peklowanie mięsa wieprzowego. To dlatego, że ono najlepiej się do tego nadaje. Jednak można solanki używać również do innych rodzajów mięsa, w tym dziczyzny. Peklowanie jest procesem mającym na celu zabezpieczenie tkanek przed rozkładem wywołanym przez rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Do tego procesu nie używamy „zwykłej” soli kuchennej a peklosoli, czyli soli wzbogaconej mieszanką peklującą.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczek peklowany, by był smaczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Do tego przepisu najlepiej wybrać surowy boczek. Domowy sposób na peklowanie wcale nie musi być gorszy od tego przemysłowego. Co więcej, w domu możesz przygotować mieszankę z ulubionych przypraw, a wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Solanka do mięsa, dla podkreślenia smaku wyrobu, wymaga dodania kilku przypraw. Najpopularniejsze to liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowe mięso będzie nie tylko soczyste, ale też aromatyczne. W sklepach można kupić gotowy zestaw do peklowania, co będzie dużym ułatwieniem dla początkujących kucharzy. Warto z niego skorzystać, jeśli planujesz wędzenie mięsa. Choć co prawda najlepiej sprawdzają się domowe, stare przepisy, to czasami warto poeksperymentować i połączyć w solance zupełnie nowe przyprawy, które mogą urozmaicić każdy przepis.

Alergeny w peklowaniu boczku na sucho

Lista alergenów dla peklowania boczku na sucho przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na peklowanie boczku na sucho nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • pieprz kolorowy ziarna
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze peklowania boczku na sucho

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(3060g)
Energia (kcal)
388.00
11872.70
Białko (g)
13.49
412.92

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(3060g)
Węglowodany (g)
0.65
19.74
Węglowodany przyswajalne (g)
0.62
19.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.02
0.63
Sacharoza (cukier) (g)
0.31
9.46
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.00
0.14
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.00
0.11
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: czosnek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(3060g)
Tłuszcz (g)
36.38
1113.15
Tłuszcze nasycone (g)
15.14
463.27
Tłuszcze nienasycone (g)
21.24
649.88
Tłuszcze jednonasycone (g)
15.59
477.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.65
172.88
Tłuszcze trans (g)
0.15
4.50
Cholesterol (mg)
64.71
1980.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(3060g)
Witamina A (µg (mcg))
10.78
330.00
Witamina B6 (mg)
0.28
8.48
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
15.00
Witamina C (mg)
0.31
9.36
Witamina D (µg (mcg))
0.39
12.00
Witamina E (mg)
0.42
12.92
Retinol (µg (mcg))
10.78
330.00
Tiamina (mg)
0.28
8.46
Ryboflawina (mg)
0.08
2.43
Niacyna (mg)
3.95
120.82
Foliany (µg (mcg))
0.03
1.00
Beta karoten (µg (mcg))
0.05
1.50

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(3060g)
Sód (mg)
990.13
30297.90
Potas (mg)
201.48
6165.20
Wapń (mg)
8.08
247.40
Fosfor (mg)
164.26
5026.30
Magnez (mg)
13.03
398.60
Żelazo (mg)
0.39
12.05
Cynk (mg)
1.13
34.57
Miedź (mg)
0.05
1.60
Mangan (mg)
0.03
0.83
Szacunkowy indeks glikemiczny peklowania boczku na sucho 19
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania peklowania boczku na sucho

Koszt składników
129.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
3000 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 30
120.00
Za 3000 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Cukier trzcinowy
10 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 10 g
Sól peklująca
20 g
1.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Koszt składników
129.50