Peklowanie boczku na sucho
- Boczek surowy (3000 g)
- Czosnek (30 g)
- Cukier trzcinowy (10 g)
- Sól peklująca (20 g)
Przepis na peklowanie boczku na sucho krok po kroku
Do moździerza włóż przyprawy: liście laurowe, majeranek, pieprz czarny, pieprz kolorowy, cebulę suszoną, cukier brązowy, sól peklująca, ziele angielskie i obrany czosnek. Przyprawy dokładnie utrzyj na jednolitą masę.
Boczek dokładnie umyj, osusz. Boczek pokrój na dwie części, natrzyj wcześniej przygotowaną marynatą.
Za pomocą specjalnej maszynki zrób w mięsie nacięcia. Boczek wstaw do lodówki na ok.12 h.
Tak przygotowany boczek wstaw do komory wędzarni. Wędź: 50 stopni przez około 3 godziny, a następnie 60 stopni około godzinę.
Na około pół godziny przed końcem wędzenia przygotuj wodę do parzenia. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj przyprawy: liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu kolorowego, łyżeczkę majeranku.
Gotuj wodę, kontrolując temperaturę. Jak wodę osiągnie temperaturę około 90 st. C, zmniejsz ogień do minimum.
Boczki wkładamy do garnka i parzymy w temperaturze 80 stopni około 1,5 godziny.
-
Pancetta
-
Łazanki
-
Sałatka ziemniaczana
-
Pieczony boczek
-
Boczek pieczony
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ciasto francuskie ze szpinakiem i boczkiem
-
Szaszłyki z piekarnika
-
Prażuchy
-
Tarta ze szparagami w boczku z serem feta
-
Szałot
-
Wiosenna zupa z botwiny z ziemniakami i jajkiem
-
Zupa kapuśniak
-
Żurek śląski
-
Śliwki w boczku
-
Kugel
-
Bucatini
-
Biała kiełbasa
-
Dania z boczkiem
Więcej informacji na temat peklowania boczku na sucho
Peklowanie boczku na sucho to metoda, która pozwala przygotować mięso do wędzenia, ale nie tylko. Taki boczek sprawdzi się również z piekarnika. Koniecznie wypróbuj!
Przepis na boczek peklowany na sucho to doskonała opcja na to, by mięso było soczyste i aromatyczne. Peklowanie na sucho to doskonały paten, jeśli nie masz zbyt dużo czasu na peklowanie. Sprawdzi się najlepiej właśnie do boczku. Dzięki temu otrzymasz smaczny kawałek mięsa. Peklowanie na sucho polega na wtarciu przygotowanej wcześniej mieszanki przypraw i ziół w mięso, bez dodatku wody, a następnie pozostawienie go do odpowiedniego skruszenia i zamarynowania. Trwa to od kilku do kilkunastu dni. Używa się jej do peklowania mięsa bez kości. Peklowanie jest niezwykle starą, jednak skuteczną metodą konserwowania mięsa. Używa się go głównie do boczku, schabu, karkówki, czy szynki. Najbardziej popularne jest więc peklowanie mięsa wieprzowego. To dlatego, że ono najlepiej się do tego nadaje. Jednak można solanki używać również do innych rodzajów mięsa, w tym dziczyzny. Peklowanie jest procesem mającym na celu zabezpieczenie tkanek przed rozkładem wywołanym przez rozwój niepożądanych mikroorganizmów. Do tego procesu nie używamy „zwykłej” soli kuchennej a peklosoli, czyli soli wzbogaconej mieszanką peklującą.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczek peklowany, by był smaczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Do tego przepisu najlepiej wybrać surowy boczek. Domowy sposób na peklowanie wcale nie musi być gorszy od tego przemysłowego. Co więcej, w domu możesz przygotować mieszankę z ulubionych przypraw, a wszystkie składniki z łatwością znajdziesz w każdym sklepie. Solanka do mięsa, dla podkreślenia smaku wyrobu, wymaga dodania kilku przypraw. Najpopularniejsze to liść laurowy oraz ziele angielskie. Gotowe mięso będzie nie tylko soczyste, ale też aromatyczne. W sklepach można kupić gotowy zestaw do peklowania, co będzie dużym ułatwieniem dla początkujących kucharzy. Warto z niego skorzystać, jeśli planujesz wędzenie mięsa. Choć co prawda najlepiej sprawdzają się domowe, stare przepisy, to czasami warto poeksperymentować i połączyć w solance zupełnie nowe przyprawy, które mogą urozmaicić każdy przepis.
Alergeny w peklowaniu boczku na sucho
Lista alergenów dla peklowania boczku na sucho przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na peklowanie boczku na sucho nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- pieprz kolorowy ziarna
Wartości odżywcze peklowania boczku na sucho
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(3060g)
Węglowodany
(3060g)
Tłuszcze
(3060g)
Witaminy
(3060g)
Składniki mineralne
(3060g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.