Krupnik na wędzonce

Opublikowano: 04.01.2024 r., 12:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Krupnik na wędzonce podany w miseczce.
Krupnik na wędzonce
Krupnik na wędzonce to zupa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
125 kcal
Kcal w porcji
203 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Marchewka (180 g)
  • Cebula (100 g)
  • Bulion drobiowy (1500 g)
  • Kasza jęczmienna perłowa (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, cząber
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na krupnik na wędzonce krok po kroku

W garnku z grubym dnem rozgrzej olej i usmaż wędzonkę, pokrojoną na kawałki. Marchew pokrój w plasterki, cebulę w kostkę.

Wyjmij zrumienioną wędzonkę i odłóż na bok. Na gorący tłuszcz w rondlu dodaj pokrojoną marchew i cebulę. Smaż do zeszklenia cebuli.

Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Gdy baza zupy zagotuje się, dodaj kaszę. Zmniejsz ogień i gotuj około 20 minut lub do chwili, gdy kasza będzie ugotowana.

Dodaj majeranek i cząber. Dodaj również usmażoną i odłożoną na później wędzonkę. Podgrzewaj jeszcze około 3-5 minut.

Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Jak oceniasz przepis na krupnik na wędzonce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,6% osób

Więcej informacji na temat krupniku na wędzonce

Krupnik na wędzonce to zupa, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.

Przepis na krupnik na wędzonce to doskonała opcja dla wszystkich, którzy szukają pomysłu na obiad. To smaczny, ale również bardzo odżywczy wybór. Krupnik jest pyszną i pożywną zupą, która ze względu na duży udział błonnika świetnie nadaje się również dla diabetyków. Jej smak podkręcony został pysznymi warzywami, świeżą natką pietruszki i mięsnym posmakiem. Ta zupa, choć bardzo lekka jest naprawdę bardzo pożywna i sycąca, a to głównie za sprawą obecności kaszy, ziemniaków i mięsa z kurczaka. Jest idealnym pomysłem na pyszną kolację, czy obiad. Pyszny krupnik najlepiej smakuje z kaszą jęczmienną, choć można również użyć innych rodzajów. Na diecie bezglutenowej dobrze sprawdzi się kasza jaglana. Warto użyć drobnej kaszy jęczmiennej, która jest bardziej lekkostrawna i lepiej komponuje się w zupie z innymi produktami. Kasza jęczmienna jest bardzo dobrym źródłem błonnika, a także witamin z grupy B, wapnia, cynku, kwasu foliowego i magnezu. Ze względu na bogactwo składników mineralnych powinna jak najczęściej gościć w menu. Bazą tej zupy oprócz kaszy są warzywa. Dobrze jest dodać do zupy ziemniaków, które sprawią, że całość będzie znacznie bardziej odżywcza i sycąca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić krupnik na wędzonce, by był pyszny i dobry dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Dowiesz się z niego jak ugotować zupę na wędzonych kościach, z kaszą jęczmienną i dużą ilością warzyw. To najlepszy jesienny posiłek. Całość robi się z produktów, które łatwo znaleźć w każdym sklepie, a w większości również w domowej spiżarni. W dodatku krupnik jest tak dobry, że znika z talerzy w ekspresowym tempie. Jest bardzo tradycyjny, jednak w tej wersji wszyscy najbardziej ją lubią. Składniki na zupę są bardzo podstawowe, dlatego można wykonać ją jako posiłek awaryjny. To sprawia również, że całe danie jest naprawdę tanie, a sycące, dlatego będzie to wspaniały posiłek dla studentów.

Alergeny w krupniku na wędzonce

Lista alergenów dla krupniku na wędzonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Kasza jęczmienna perłowa

Wartości odżywcze krupniku na wędzonce

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(203g)
Energia (kcal)
61.96
125.78
Białko (g)
3.60
7.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(203g)
Węglowodany (g)
5.59
11.34
Węglowodany przyswajalne (g)
4.49
9.11
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.10
2.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(203g)
Tłuszcz (g)
2.83
5.75
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
2.36
Tłuszcze nienasycone (g)
1.67
3.38
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.17
2.38
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.50
1.01
Cholesterol (mg)
8.79
17.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(203g)
Witamina A (µg (mcg))
74.90
152.05
Witamina B6 (mg)
0.07
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.19
Witamina C (mg)
0.89
1.80
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.06
Witamina E (mg)
0.12
0.24
Retinol (µg (mcg))
0.81
1.65
Tiamina (mg)
0.07
0.15
Ryboflawina (mg)
0.07
0.15
Niacyna (mg)
1.25
2.55
Foliany (µg (mcg))
3.75
7.62
Beta karoten (µg (mcg))
736.06
1494.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(203g)
Sód (mg)
405.33
822.82
Potas (mg)
99.53
202.05
Wapń (mg)
19.11
38.79
Fosfor (mg)
47.04
95.50
Magnez (mg)
8.48
17.21
Żelazo (mg)
0.28
0.57
Cynk (mg)
0.41
0.84
Miedź (mg)
0.05
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny krupniku na wędzonce 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krupniku na wędzonce

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Marchewka
180 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 180 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Bulion drobiowy
1500 g
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 g
Kasza jęczmienna perłowa
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Koszt składników
61.50