Zapiekanka z porami

Opublikowano: 15.01.2024 r., 10:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekanka z porami podana w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekanka z porami
Zapiekanka z porami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych obiadów. To danie niezwykle sycące, szybkie i bardzo, bardzo odżywcze.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 30 min
642 kcal
Kcal w porcji
261 g
Wielkość porcji
55
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Por (250 g)
  • Makaron bezjajeczny (200 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (80 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Kukurydza konserwowa (70 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Śmietanka kremowa 36% (200 ml)
  • Ser parmezan (60 g)
  • Ser Mozzarella (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na zapiekankę z porami krok po kroku

Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

Por i marchew obierz i pokrój w talarki.

Boczek pokrój w kostkę.

Kukurydzę odcedź z zalewy.

Makaron, boczek i warzywa wyłóż w naczyniu żaroodpornym.

Śmietanę wymieszaj z tartym parmezanem i przyprawami: szczyptą soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, 1/3 łyżeczki gałki i 1 łyżeczką czosnku.

Sosem polej zapiekankę, a wierzch udekoruj pokrojoną mozzarelli.

Zapiekankę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 30 minut.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z porami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 66,7% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z porami

Zapiekanka z porami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych domowych obiadów. To danie niezwykle sycące, szybkie i bardzo, bardzo odżywcze.

Przepis na zapiekankę z porami to smaczna opcja na obiad. Możesz ją zrobić zarówno w wersji z makaronem, jak i ziemniakami. Obie zapiekanki - makaronowa i ziemniaczana, cieszą się naprawdę dużą popularnością. A por to warzywo niezwykle uniwersalne, więc możesz nieco zaszaleć z nim w kuchni! Por dobrze jest włączyć do swojej diety na co dzień nie tylko ze względu na jego ciekawy smak, ale również dobroczynny wpływ na zdrowie. Por właściwości lecznicze zawdzięcza głównie licznym związkom o działaniu przeciwnowotworowym i przeciwzapalnym. Por dzięki zawartości siarki jest warzywem działającym ochronnie na układ krążenia. Por obfituje w polifenole, które istotne są w zwalczaniu wolnych rodników. Pory są bogate w witaminę K, która jest ważna dla krzepnięcia krwi i zdrowia kości. Zawierają także witaminy A i C, które są ważne dla zdrowego układu immunologicznego. Ma również mało kalorii i niski indeks glikemiczny.

Zastanawiasz się jak przygotować zapiekankę z porami? Jeśli chcesz, by była pyszna, a przy tym dobra również dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis może być dla Ciebie idealną opcją. Całość zrobisz w piekarniku w kilka chwil. W dodatku wszystkie składniki znajdziesz w każdym większym sklepie. Danie wychodzi bardzo pyszne, a przy jego przygotowaniu nie trzeba bardzo się napracować. To dobra opcja na awaryjny posiłek. Do wykonania całości wystarczy tylko kilka minut, a danie jest odżywcze i bardzo sycące. Warzywo to nie gości zbyt często w diecie, a warto to zmienić, gdyż jest skarbnicą wielu cennych składników. W takiej wersji smakuje tak dobrze, że zasmakuje także niejadkom. Ta smaczna tarta równie pięknie się prezentuje i wspaniale odżywia. Ten prosty przepis, świetnie się sprawdzi w codziennej kuchni. Powstaje z niego zapiekanka, którą można przyrządzić na obiad, czy kolację. To dobry pomysł na posiłek jednocześnie smaczny i dobry dla zdrowia.

Alergeny w zapiekance z porami

Lista alergenów dla zapiekanki z porami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Ser parmezan
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze zapiekanki z porami

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która ze względu na dużą ilość warzyw może gościć w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(261g)
Energia (kcal)
245.99
642.04
Białko (g)
8.23
21.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(261g)
Węglowodany (g)
20.70
54.02
Węglowodany przyswajalne (g)
19.33
50.45
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.36
3.56

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(261g)
Tłuszcz (g)
14.71
38.38
Tłuszcze nasycone (g)
10.61
27.69
Tłuszcze nienasycone (g)
4.10
10.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.24
8.46
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.85
2.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.00
39.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(261g)
Witamina A (µg (mcg))
118.20
308.50
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.33
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.74
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.69
9.62
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.23
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.56
1.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.70
67.09
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.19
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.90
2.35
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.34
63.54
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
961.00
2508.20
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(261g)
Sód (mg)
191.84
500.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas (mg)
147.78
385.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
128.13
334.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
129.89
339.03
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.93
62.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.92
2.39
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.83
2.15
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.25
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z porami 55
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z porami

Koszt składników
62.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Por
250 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 250 g
Makaron bezjajeczny
200 g
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 200 g
Boczek wieprzowy bez kości
80 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 80 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Kukurydza konserwowa
70 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 70 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Ser parmezan
60 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
7.80
Za 60 g
Ser Mozzarella
80 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 80 g
Koszt składników
62.50