Zapiekanka na kolację

zapiekanka na kolację

Zapiekanka jest daniem, które przygotowujemy w naczyniu żarodopornym i zapiekamy w piekarniku. Zwykle tworzymy układ warstwowy, zaś jako składniki stosujemy produkty poddane uprzednio obróbce termicznej, dzięki czemu zapiekanie jest krótki. Zapiekanka to danie tanie, gdyż możemy tu wykorzystać resztki. Zapiekankami są klasyczne placki pasterskie, musaka czy lazania. Mamy również proste przepisy na zapiekanki makaronowe z mięsem mielonym lub zapiekanki ziemniaczane z mięsem i warzywami. Zapiekanka na kolację jest daniem prostym, łatwym do zrobienia oraz pożywnym i sycącym.

Zapiekanka na kolację - przepisy

Zapiekanka na kolacje - proste przepisy na szybkie dania z piekarnika

Nie masz pomysłu na smaczną i szybką kolację na ciepło? Szukasz przepisu na proste, tanie jedzenie na kolację, które można podać rodzinie lub gościom? Rozwiązaniem są proste przepisy na zapiekanki makaronowe, z ziemniakami, z mięsem i dużą ilością warzyw. Wyjaśniamy jak się robi zapiekankę w piekarniku i przedstawiamy najlepsze i łatwe do zrobienia przepisy na proste zapiekanki na kolację.

Jak się robi kolację na ciepło w piekarniku

Dlaczego zapiekanka to tanie, szybkie i dobre danie na kolację

Wbrew pozorom zapiekanka to danie tanie, szybkie i łatwe do zrobienia. Wystarczy naczynie żaorodoporne i piekarnik. Czy zapiekanka na kolację to dobry pomysł? Zdaniem dietetyków wieczorem należy jeść przede wszystkim warzywa, unikać zaś nadmiaru węglowodanów. Dlatego też należy stosować takie przepisy na zapiekanki, aby zawierały jak najwięcej warzyw. Przygotowanie dań w piekarniku uchodzi za jedno z najbardziej zdrowych. Ponadto jest łatwe i szybkie. Pamiętajmy jednak, aby do zapiekanki na kolację nie wybierać mięs bardzo tłustych, ostrych przypraw oraz dużej ilości ciężkich węglowodanów.

Przepisy na zapiekanki pozwalają na wykorzystanie resztek, które akurat mamy w lodówce, na przykład resztki mięsa czy makarony z poprzedniego dnia. Zapiekankę możemy zjeść na zimno lub na ciepło. Jeśli nie zjemy wszystkiego, resztę możemy zabrać do pracy lub do szkoły w lunch boxie. Zapiekanki są ulubionym daniem singli i osób pracujących, którzy nie mają wiele czasu na przygotowywanie potraw.

Co to jest zapiekanka i jak się ją robi

Zapiekanka wywodzi się z dawnych dań jednogarnkowych, do których wykorzystywano resztki i przygotowywano przez zapiekanie w piecu. Wyróżniamy zapiekanki lub casserole. Dania te różnią się strukturą. Casserole stanowi prostą potrawkę z mięsa z warzywami zapiekaną w piekarniku. Ma ona strukturę luźną. Natomiast zapiekanka musi być zwarta i nie może rozpadać się po podaniu na talerz. Kroi się ją szpatułką i jada nożem i widelcem. Aby zapiekanka miała zwartą strukturę stosuje się dodatki spajające jak sery i jajka.

Zapiekankę robimy w naczyniu żaroodpornym, w sposób warstwowy lub zmieszany. W sklepach dostępne są różne rodzaje naczyń do zapiekanek, jak naczynia szklane, ceramiczne czy metalowe. Ponieważ użyte produkty są już wstępnie poddane obróbce termicznej, proces pieczenia jest krótki.

Do zapiekanek zwykle wybiera się takie składniki, jak:

  • ugotowany makaron lub ryż,
  • mięso mielone,
  • pieczarki,
  • ziemniaki,
  • warzywa, jak cebula, pomidory, papryka i inne.

Do polania warstwy zapiekanki zwykle używamy sosu pomidorowego, który sprawia, że potrawa się pyszna i soczysta. Na wierzchu zwykle posypujemy zapiekankę startym serem, który topi się w piekarniku i tworzy zwartą warstwę, która sprawia, że zapiekanka nie rozpada się na talerzu.

Najciekawsze przepisy na szybkie i proste zapiekanki na kolację:

  • zapiekanka z mięsem mielonym,
  • zapiekanki makaronowe,
  • placek pasterski,
  • musaka,
  • lazania.

Zapiekanka na kolację - najlepsze przepisy na kolację na ciepło w naczyniu żaroodpornym

Jak się robi najlepsze zapiekanki makaronowe

Najbardziej typowym daniem zapiekanym, które jest szybkie do zrobienia i łatwe, jest zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym. Jej wykonanie jest bardzo proste. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami, ugotowany makaron, mięso mielone podsmażone z cebulą i pieczarkami, warzywa, np. pomidory, bakłażan i papryka. Całość polewamy sosem pomidorowym. Na wierzchu zapiekankę posypujemy startym serem. Zapiekankę wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 30 minut.

Bardzo podobnym daniem jest lazania, którą możemy z powodzeniem zrobić samodzielnie z produktów dostępnych w Polsce. Potrzebny będzie specjalny makaron do lazanii, który przed użyciem trzeba namoczyć gorącą wodą. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami płaty makaronu i mięso mielone z warzywami i sosem bolońskim. Na wierzchu polewamy całość sosem beszamelowym i zapiekamy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Przykładem prostego i pysznego dania na kolację jest zapiekanka z mozzarellą - składniki na 4 porcje:

  • Makaron penne 400 g,
  • Cebula 160 g,
  • Pomidory w puszce 480 g,
  • Ser Mozzarella 240 g,
  • Bakłażan 240 g,
  • Mięso mielone wołowe 400 g,
  • Masło klarowane 80 g,
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra.

Aby przygotować zapiekankę na kolację, zaszklij posiekaną cebulę na patelni. Dodaj mięso i podsmaż. Dodaj pokrojonego bakłażana, pomidory z puszki i przyprawy. W naczyniu zaroodpornym ułuż ugotowany makaron, zalej całość sosem. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli. Piecz 30 minut w piekarniku o temperaturze 220 stopni.

Najlepsze, proste przepisy na szybkie i pyszne zapiekanki z ziemniakami

Dobrym pomysłem na sycącą kolację jest zapiekanka z ziemniakami. Danie to wywodzi się z kuchni anglosaskiej, gdzie niegdyś królowały zapiekane mięsa i placki pasterskie. Wykonanie placka pasterskiego jest bardzo łatwe. Najpierw przygotowujemy sos z mięsa mielonego, koncentratu pomidorowego i warzyw. Całość zalewamy bulionem i krótko gotujemy. Do klasycznego placka pasterskiego dodaje się sos Worcestershire i czerwone wino. Farsz układamy w naczyniu żarodopornym i pokrywamy warstwą puree z gotowanych ziemniaków z dodatkiem śmietany, jajek, sera żółtego i masła. Całość zapiekamy w piekarniku.

Klasyczną polską zapiekanką z ziemniakami jest babka ziemniaczana, która do dziś stanowi tradycyjną potrawę Podlasia. Babka ziemniaczana nie zawiera mięsa, lecz dodaje się do niej tłuszcz ze skwarkami. Nieco bardziej pracochłonnym daniem jest grecka musaka, która jest warstwową zapiekanką z ziemniakami. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwy bakłażana, gotowanych ziemniaków i podsmażonego mięsa mielonego z koncentratem pomidorowym. Warstwy polewamy czerwonym winem i sosem beszamelowym. Na wierzchu układamy jeszcze jedną warstwę bakłażana, sos beszamelowy i warstwę startego sera. Całość pieczemy w piekarniku.

Prosta zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - składniki dla 4 osób:

  • Mięso z piersi indyka bez skóry 333 g,
  • Ziemniaki średnie 667 g,
  • Przecier pomidorowy z solą 83 g,
  • Cebula 67 g,
  • Czosnek 11 g,
  • Ser gouda 17 g,
  • Jajko 1 szt.,
  • Śmietana 12% 167 g,
  • Olej rzepakowy 3 ml,
  • Przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka ostra.

Wykonanie zapiekanki jest szybkie i proste. Zaczynamy od podsmażenie cebuli z czosnkiem. Dodajemy mięso mielone, przecier pomidorowy i przyprawy. W naczyniu żarodopornym układamy warstwę ugotowanych ziemniaków pokrojonych w plastry, następnie warstwę mięsa i na to warstwę ziemniaków. Całość polewamy sosem ze śmietany, jajka i sera. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Zapiekankę pieczemy w naczyniu zaroodpornym. Danie to musi być zwarte, dlatego przygotowujemy je warstwowo. Typowym przykładem prostych przepisów są zapiekanki makaronowe z mięsem mielonym lub zapiekanki z ziemniakami i mięsem.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto