Boczek po chińsku

Opublikowano: 24.09.2023 r., 14:39 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boczek po chińsku podany na białym talerzu.
Boczek po chińsku
Boczek po chińsku to pyszne danie przygotowane w glazurze z sosu sojowego oraz cukru. Danie warto podać z dodatkiem ryżu. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 60 min
609 kcal
Kcal w porcji
160 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Boczek surowy (1500 g)
  • Czosnek - 3 ząbki (15 g)
  • Cukier - 1 płaska łyżka stołowa (10 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża (5 g)
  • Miód (40 g)
  • Cukier trzcinowy - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Sos sojowy (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet ryżowy, imbir świeży, trawa cytrynowa
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na boczek po chińsku krok po kroku

W garnku zagotuj wodę z dodatkiem 6 plastrów imbiru, obranym jednym czosnkiem, 1 łyżką octu ryżowego, 1 łyżką soli oraz z cukrem.

Do gotującej się wody włóż boczek i gotuj go przez około 60 minut.

Ugotowany boczek wyciągnij z garnka i pozostaw go do wystudzenia.

Wystudzony boczek pokrój w grubą kostkę.

Papryczkę chilli umyj i posiekaj w drobną kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj do niego połamaną trawę cytrynową, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chilli oraz kawałek imbiru startego na tarce. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez minutę.

Następnie na patelnię dodaj miód, cukier trzcinowy, sos sojowy oraz 3 łyżki wody. Składniki ponownie wymieszaj i gotuj przez minutę.

Na patelnię dodaj boczek pokrojony w kostkę i smaż przez około 10 minut.

Dobrze przygotowany boczek powinien pokryć się dość gęstą i złocistą glazurą.

Gotowy boczek podawaj z ryżem ugotowanym na sypko.

Jak oceniasz przepis na boczek po chińsku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,3% osób

Więcej informacji na temat boczku po chińsku

Boczek po chińsku smażony na patelni to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Boczek można przygotować również w piekarniku – pieczony boczek będzie bardziej soczysty oraz będzie zawierał mniejszą ilość kalorii. Przepis na boczek po chińsku jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty: boczek surowy, czosnek, cukier, papryczka chilli, miód, cukier trzcinowy, sos sojowy, sól, ocet ryżowy, imbir oraz trawa cytrynowa.

A jak zrobić boczek po chińsku? Do gotującej się wody z przyprawami włóż boczek i gotuj go przez około 60 minut. Gotowany boczek wyciągnij z garnka i pozostaw go do wystudzenia. Wystudzony boczek pokrój w grubą kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Następnie dodaj do niego połamaną trawę cytrynową, pozostały czosnek przeciśnięty przez praskę, posiekaną papryczkę chilli oraz kawałek imbiru startego na tarce. Składniki dokładnie wymieszaj i smaż przez minutę. Następnie na patelnię dodaj miód, cukier trzcinowy, sos sojowy oraz 3 łyżki wody. Składniki ponownie wymieszaj i gotuj przez minutę. Na patelnię dodaj boczek pokrojony w kostkę i smaż przez około 10 minut. Dobrze przygotowany boczek powinien pokryć się dość gęstą i złocistą glazurą.

Boczek wieprzowy jest mięsem o dużej zawartości tłuszczu. Zawiera również łatwo przyswajalne białko zwierzęce. Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu. Wapń jest bardzo ważnym minerałem odpowiadającym za prawidłową budowę kości i zębów. Magnez natomiast odgrywa ważną rolę w prawidłowym skurczu mięśni. Wybierając boczek, staraj się wybierać ten z większą zawartością mięsa.

Podsumowując boczek po chińsku to doskonała propozycja na danie obiadowe. Boczek w glazurze warto podać z dodatkiem ugotowanego ryżu. Potrawę przed podaniem warto posypać posiekanym szczypiorkiem. Boczek po chińsku jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania potrawy dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w boczku po chińsku

Lista alergenów dla boczku po chińsku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy

Wartości odżywcze boczku po chińsku

na 100g gotowej potrawy

Boczek po chińsku to doskonała propozycja na smaczne danie obiadowe. Boczek smażony jest daniem ciężkostrawny, dlatego nie powinien być spożywany przez osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(160g)
Energia (kcal)
380.95
609.52
Białko (g)
12.91
20.66

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(160g)
Węglowodany (g)
4.29
6.86
Węglowodany przyswajalne (g)
4.24
6.79
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.04
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(160g)
Tłuszcz (g)
34.37
54.99
Tłuszcze nasycone (g)
14.31
22.89
Tłuszcze nienasycone (g)
20.07
32.10
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.72
23.56
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.34
8.55
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.14
0.22
Brak danych dla: sos sojowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
61.11
97.78

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(160g)
Witamina A (µg (mcg))
10.33
16.53
Witamina B6 (mg)
0.27
0.43
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
0.74
Witamina C (mg)
0.74
1.19
Witamina D (µg (mcg))
0.37
0.59
Witamina E (mg)
0.40
0.64
Retinol (µg (mcg))
10.19
16.30
Tiamina (mg)
0.26
0.42
Ryboflawina (mg)
0.08
0.13
Niacyna (mg)
3.78
6.04
Foliany (µg (mcg))
0.42
0.67
Beta karoten (µg (mcg))
1.69
2.71

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(160g)
Sód (mg)
797.73
1276.37
Potas (mg)
201.81
322.90
Wapń (mg)
9.06
14.50
Fosfor (mg)
158.48
253.56
Magnez (mg)
13.87
22.19
Żelazo (mg)
0.42
0.67
Cynk (mg)
1.09
1.74
Miedź (mg)
0.05
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny boczku po chińsku 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczku po chińsku

Koszt składników
95.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek surowy
1500 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 15
60.00
Za 1500 g
Czosnek
15 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cukier
10 g
1 płaska łyżka stołowa
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Papryczka chili czerwona świeża
5 g
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 5 g
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Cukier trzcinowy
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 20 g
Sos sojowy
30 ml
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.40
Za 30 ml
Koszt składników
95.50