Królik pieczony z warzywami

Opublikowano: 26.08.2023 r., 19:53 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Pieczony królik z warzywami
Królik pieczony z warzywami
Królik pieczony z warzywami to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Warto podać go z dodatkiem pieczonych ziemniaków. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
315 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Królik tuszka (1500 g)
  • Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
  • Czosnek - 1 główka (40 g)
  • Marchewka - 4 małe sztuki (400 g)
  • Pietruszka (200 g)
  • Seler korzeniowy (200 g)
  • Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
  • Masło - ćwierć kostki (50 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości - w plastrach (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, naczynie żaroodporne, duża miska

Przepis na królika pieczonego z warzywami krok po kroku

Mięso z królika podzieli na mniejsze porcje. Natrzyj je solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną oleju.

Następnie mięso z królika przełóż do miski, wymieszaj i odstaw.

Cebulę obierz i pokroju w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.

Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w plastry o grubości około 2 cm.

Na patelni rozgrzej po 2 łyżki stołowe masła oraz oleju.

Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę oraz czosnek.

Następnie na patelnię dodaj pozostałe warzywa i duś, aż zmiękną.

Warzywa dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.

Królika obsmaż z dwóch stron do delikatnego zarumienienia.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę warzyw. Na warzywa ułóż kawałki królika, przykryj je plastrami boczku i na wierzch ułóż pozostałe warzywa.

Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Królika z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.

Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.

Jak oceniasz przepis na królika pieczonego z warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat krolika pieczonego z warzywami

Królik pieczony z warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny i soczysty królik pieczony doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw. Przepis na królika pieczonego z warzywami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: tuszka królika, cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, olej rzepakowy, masło, boczek wieprzowy bez kości, sól, pieprz oraz majeranek.

A jak zrobić królika pieczonego z warzywami? Mięso z królika podzieli na mniejsze porcje. Natrzyj je solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną oleju. Następnie mięso z królika przełóż do miski, wymieszaj i odstaw. Cebulę obierz i pokroju w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzej po 2 łyżki stołowe masła oraz oleju. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę oraz czosnek. Następnie na patelnię dodaj pozostałe warzywa i duś, aż zmiękną. Warzywa dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Królika obsmaż z dwóch stron do delikatnego zarumienienia. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę warzyw. Na warzywa ułóż kawałki królika, przykryj je plastrami boczku i na wierzch ułóż pozostałe warzywa. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Królika z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.

Tuszka królika jest dobry źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo żelaza, które odpowiada między innymi za transport tlenu przez erytrocyty. Ma małą ilość tłuszczu dlatego może być spożywany przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.

Podsumowując najlepszy królik pieczony z warzywami to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczny królik pieczony jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w króliku pieczonym z warzywami

Lista alergenów dla krolika pieczonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze krolika pieczonego z warzywami

na 100g gotowej potrawy

Królik pieczony z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso królika stanowi doskonale źródło białka, a warzywa składników mineralnych oraz witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
121.42
315.69
Białko (g)
13.16
34.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
4.56
11.86
Węglowodany przyswajalne (g)
3.50
9.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
2.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
5.43
14.11
Tłuszcze nasycone (g)
2.16
5.62
Tłuszcze nienasycone (g)
3.27
8.49
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.32
6.02
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.95
2.47
Cholesterol (mg)
51.29
133.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
140.17
364.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.70
9.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.92
33.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.06
0.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.04
10.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
59.49
154.69
Potas (mg)
333.53
867.17
Wapń (mg)
22.48
58.46
Fosfor (mg)
155.33
403.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
23.28
60.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.01
5.23
Szacunkowy indeks glikemiczny krolika pieczonego z warzywami 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania krolika pieczonego z warzywami

Koszt składników
112.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Królik tuszka
1500 g
39.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 2
58.50
Za 1500 g
Cebula
150 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Czosnek
40 g
1 główka
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 40 g
Marchewka
400 g
4 małe sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Pietruszka
200 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Seler korzeniowy
200 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Olej rzepakowy
50 ml
5 łyżek stołowych
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Masło
50 g
ćwierć kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Boczek wieprzowy bez kości
40 g
w plastrach
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 g
Koszt składników
112.00