Królik pieczony z warzywami
- Królik tuszka (1500 g)
- Cebula - 2 średnie sztuki (150 g)
- Czosnek - 1 główka (40 g)
- Marchewka - 4 małe sztuki (400 g)
- Pietruszka (200 g)
- Seler korzeniowy (200 g)
- Olej rzepakowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Masło - ćwierć kostki (50 g)
- Boczek wieprzowy bez kości - w plastrach (40 g)
Przepis na królika pieczonego z warzywami krok po kroku
Mięso z królika podzieli na mniejsze porcje. Natrzyj je solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną oleju.
Następnie mięso z królika przełóż do miski, wymieszaj i odstaw.
Cebulę obierz i pokroju w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w plastry o grubości około 2 cm.
Na patelni rozgrzej po 2 łyżki stołowe masła oraz oleju.
Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę oraz czosnek.
Następnie na patelnię dodaj pozostałe warzywa i duś, aż zmiękną.
Warzywa dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.
Królika obsmaż z dwóch stron do delikatnego zarumienienia.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę warzyw. Na warzywa ułóż kawałki królika, przykryj je plastrami boczku i na wierzch ułóż pozostałe warzywa.
Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Królika z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.
Gotowe danie podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.
-
Pasztet z królika
-
Królik w śmietanie
-
Królik pieczony
-
Potrawka z królika
-
Rosół z królika
-
Comber z królika
-
Królik duszony
-
Królik w sosie śmietanowym
-
Królik pieczony w rękawie
-
Królik z piekarnika
-
Królik w sosie
-
Wątróbka z królika
-
Pasztet z królika po staropolsku
-
Pasztet z królika
-
Królik duszony w warzywach
-
Pasztet z królika w słoiku
-
Barszcz z królika
-
Królik w piwie
-
Potrawy z królika
Więcej informacji na temat krolika pieczonego z warzywami
Królik pieczony z warzywami to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszny i soczysty królik pieczony doskonale smakuje z dodatkiem ziemniaków oraz surówek przygotowanych na bazie świeżych warzyw. Przepis na królika pieczonego z warzywami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania dania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: tuszka królika, cebula, czosnek, marchew, pietruszka, seler korzeniowy, olej rzepakowy, masło, boczek wieprzowy bez kości, sól, pieprz oraz majeranek.
A jak zrobić królika pieczonego z warzywami? Mięso z królika podzieli na mniejsze porcje. Natrzyj je solą, pieprzem, majerankiem oraz odrobiną oleju. Następnie mięso z królika przełóż do miski, wymieszaj i odstaw. Cebulę obierz i pokroju w piórka. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Marchew, pietruszkę oraz seler obierz i pokrój w plastry o grubości około 2 cm. Na patelni rozgrzej po 2 łyżki stołowe masła oraz oleju. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę oraz czosnek. Następnie na patelnię dodaj pozostałe warzywa i duś, aż zmiękną. Warzywa dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Królika obsmaż z dwóch stron do delikatnego zarumienienia. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż połowę warzyw. Na warzywa ułóż kawałki królika, przykryj je plastrami boczku i na wierzch ułóż pozostałe warzywa. Naczynie żaroodporne przykryj pokrywką. Królika z warzywami piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 60 minut.
Tuszka królika jest dobry źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Zawiera także sporo żelaza, które odpowiada między innymi za transport tlenu przez erytrocyty. Ma małą ilość tłuszczu dlatego może być spożywany przez osoby z podwyższonym poziomem cholesterolu we krwi.
Podsumowując najlepszy królik pieczony z warzywami to doskonała propozycja na danie obiadowe dla całej rodziny. Smaczny królik pieczony jest dobry do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i najlepiej smakuje na ciepło. Produkty niezbędne do jego wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.
Alergeny w króliku pieczonym z warzywami
Lista alergenów dla krolika pieczonego z warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze krolika pieczonego z warzywami
Królik pieczony z warzywami to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe. Mięso królika stanowi doskonale źródło białka, a warzywa składników mineralnych oraz witamin.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.