Żurek na boczku

Opublikowano: 09.10.2023 r., 12:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Żurek na boczku podany w chlebie.
Żurek na boczku
Żurek na boczku to jedno z tych dań, które zachwyca doskonałym smakiem, lekkością i prostota. Będzie idealnym zwieńczeniem tradycyjnego wielkanocnego menu.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
391 kcal
Kcal w porcji
231 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Biała kiełbasa surowa (300 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Pietruszka (45 g)
  • Zakwas na żurek (500 g)
  • Śmietana 18% (30 g)
  • Jajko ugotowane na twardo (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarna
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na żurek na boczku krok po kroku

Marchewkę, pietruszkę i cebulę oczyść. Pozostaw w całości. Do garnka włóż kiełbasę, boczek, marchewkę, pietruszkę, cebulę i 5 ząbków czosnku. Dodaj łyżeczkę majeranku, kilka ziarenek pieprzu, ziele angielskie i listek laurowy.

Wlej wodę. Doprowadź do wrzenia. Gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. Wyjmij z wywaru kiełbasę, boczek i warzywa. Kiełbasę i marchewkę pokrój w plasterki. Boczek pokrój w kostkę.

Do uzyskanego wywaru dodaj zakwas. Wywar zakwaszony zakwasem zagotuj.

Do gotowego żurku dodaj drobno posiekany ząbek czosnku oraz śmietanę. Wymieszaj. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem.

Na koniec dodaj pokrojoną kiełbasę, boczek, marchewkę, a także jajka przekrojone na pół.

Jak oceniasz przepis na żurek na boczku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat żurku na boczku

Żurek na boczku to jedno z tych dań, które zachwyca doskonałym smakiem, lekkością i prostota. Będzie idealnym zwieńczeniem tradycyjnego wielkanocnego menu.

Przepis na żurek na boczku to pyszny sposób na naprawdę odżywczą i smaczną zupę. Gotowanie żurku jest niezwykle proste. Wystarczy tylko kilka chwil, by całość była gotowa. Niewątpliwie dużym ułatwieniem jest skorzystanie z gotowego zakwasu, który przyspiesza cały proces gotowania. Żurek z przepisu robi się na boczku wędzonym, dzięki czemu ma on wyjątkowy smak. A oto właśnie chodzi w klasycznej kuchni polskiej! Tradycyjnie żur był zupą niezwykle kwaśną, gotowaną na mięsnym wywarze, z dodatkiem mąki. Jej podstawą jest mąka żytnia, z której dawniej robiło się domowy zakwas, obecnie używa się raczej gotowych sklepowych produktów. Nie trzeba się ich obawiać, gdyż zwykle mają naprawdę dobry skład i brak w nich sztucznych wzmacniaczy smaku, koloru czy konserwantów. Można oczywiście posłużyć się również domowym zakwasem, jednak jego stworzenie jest dość czasochłonne i długotrwałe. Zupa ta zwykle podawana jest z mięsnym dodatkiem, w tym wypadku jest to wędzony boczek i biała kiełbasa. Takie połączenie sprawdza się idealnie na święta i właśnie wtedy najczęściej się ją przygotowuje w takiej formie.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić żurek na boczku, by był smaczny, a przy tym dobry dla początkujących, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Dowiesz się z niego jak ugotować żurek na boczku krok po kroku, bez zbędnych składników, czy długiego siedzenia w kuchni. Całość jest pyszna, a przy tym niezbyt pracochłonna. Dlatego będzie wspaniałym wyborem na obiad dla całej rodziny. W dodatku do jego przygotowania potrzeba tylko kilku produktów. Bulion gotuje się od podstaw, jednak w przypadku braku czasu można spokojnie sięgnąć po gotowy wywar, przez co przygotowanie będzie dużo szybsze. Najlepiej użyć bulionu warzywnego, gdyż w tym przypadku dodaje się również mięsa. Całość dzięki dużej ilości różnych składników jest niezwykle aromatyczna. Jednak wywar mięsny może nie być odpowiedni dla osób z problemami trawiennymi.

Alergeny w żurku na boczku

Lista alergenów dla żurku na boczku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze żurku na boczku

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(231g)
Energia (kcal)
169.35
391.20
Białko (g)
9.96
23.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(231g)
Węglowodany (g)
5.20
12.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.88
2.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(231g)
Tłuszcz (g)
11.75
27.13
Tłuszcze nasycone (g)
4.89
11.29
Tłuszcze nienasycone (g)
6.86
15.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(231g)
Sód (mg)
382.41
883.36
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku na boczku 32
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żurku na boczku

Koszt składników
42.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Biała kiełbasa
300 g
surowa
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
6.86
Za 300 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Zakwas na żurek
500 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 500 g
Śmietana 18%
30 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Jajko
3 szt.
ugotowane na twardo
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
42.20