Zrazy wołowe w sosie

Opublikowano: 05.11.2023 r., 16:51 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjne polskie zrazy wołowe
Zrazy wołowe w sosie
Zrazy wołowe w sosie to niezwykle wykwintne danie, które przygotujesz w swoim domu. Koniecznie poznaj mój dzisiejszy przepis.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
255 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Wołowina, stek (700 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Cebula - 2 sztuki (200 g)
  • Czosnek - 4 ząbki (20 g)
  • Masło klarowane - 2 łyżki (20 g)
  • Musztarda - 2 łyżki (20 g)
  • Ogórki kiszone - 4 sztuki (200 g)
  • Mąka pszenna typ 500 - 1 łyżka (10 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zrazy wołowe w sosie krok po kroku

Dodatkowo przygotuj szklankę wody.

Wołowinę pokrój w plastry o grubości około 1,5-2 cm.

Mięso delikatnie rozbij. Oprósz mięso gruboziarnistym pieprzem.

Plaster mięsa posmaruj musztardą, dodaj plaster boczku i odrobinę ogórka pokrojonego w plastry.

Zawiń całość w rulon tak, aby farsz nie wyleciał.

Przełóż zrazy na patelnię lub do garnka. Ważne, aby były one mocno ściśnięte.

Do naczynia dodaj odrobinę masła klarowanego i podsmażaj z każdej strony.

Gdy zrazy nabiorą delikatnie brązowego koloru wlej szklankę wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe.

Gotuj całość około 1,5 h.

Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę.

Duś przez 15 minut. Dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego i delikatnie wymieszaj.

Po 15 minutach dodaj odrobinę mąki, dzięki temu nas sos delikatnie zgęstnieje.

Jak oceniasz przepis na zrazy wołowe w sosie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,5% osób

Więcej informacji na temat zrazów wołowych w sosie

Kuchnia staropolska jest niezwykle smaczna i aromatyczna dlatego warto do niej wracać, przygotowując domowe obiady.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na zrazy wołowe w sosie, będzie to idealny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny.

Rodzaj mięsa może być dowolny, każdy będzie smaczny w połączeniu z resztą składników.

Ja zazwyczaj wybieram mięso wołowe, które nie jest zbyt tłuste, a podczas duszenia stanie się delikatne i kruche.

Dodatkowo mięso jest bogatym źródłem witamin z grupy B, cynku, a także żelaza hemowego, które jest dużo łatwiej przyswajalne przez nasz organizm niż żelazo niehemowe, czyli to pozyskiwane z roślin. Mięso to także źródło pełnowartościowego białka, które daje nam uczucie sytości na długi czas. Mięso wołowe idealnie pasuje do zrazów i staje się jeszcze bardziej aromatyczne ze świeżymi ziołami.

Aby przygotować pyszne, tradycyjne staropolskie zrazy wołowe w sosie będziesz potrzebować: mięso, ogórki – możesz przygotować zrazy z ogórkiem kiszonym lub konserwowym, cebula, odrobina masła klarowanego, mąka pszenna, cebula, musztarda. Dodatkowo bulion lub woda.

Bulion możecie przygotować sami lub skorzystać z gotowych wersji. Wybierajcie te zamknięte w słoiczkach niż gotowe kostki bulionowe. Zwróćcie szczególnie uwagę na ich skład i zawartość soli.

Zatem, jak zrobić zrazy wołowe w sosie?

Wołowinę pokrój w plastry o grubości około 1,5-2 cm. Mięso delikatnie rozbij. Oprósz mięso gruboziarnistym pieprzem. Plaster mięsa posmaruj musztardą, dodaj plaster boczku i odrobinę ogórka pokrojonego w plastry. Zawiń całość w rulon tak, aby farsz nie wyleciał. Przełóż zrazy na patelnię lub do garnka. Ważne, aby były one mocno ściśnięte. Do naczynia dodaj odrobinę masła klarowanego i podsmażaj z każdej strony. Gdy zrazy nabiorą delikatnie brązowego koloru, wlej szklankę wody, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj całość około 1,5 h. Następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Duś przez 15 minut. Dodaj odrobinę koncentratu pomidorowego i delikatnie wymieszaj. Po 15 minutach dodaj odrobinę mąki, dzięki temu nas sos delikatnie zgęstnieje.

Nasze domowe zrazy są dobre do spożycia, wykorzystaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne. Możesz też przygotować zrazy w ciemnym sosie, wszystkie wersje są smaczne. Zadecyduj, które zrazy będą dla Ciebie najlepsze.

Alergeny w zrazach wołowych w sosie

Lista alergenów dla zrazów wołowych w sosie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze zrazów wołowych w sosie

na 100g gotowej potrawy

Danie podawaj z ziemniaczanym puree i kiszonym ogórkiem. Idealnie sprawdzi się też tutaj kasza gruboziarnista np. gryczana.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
212.78
255.34
Białko (g)
19.05
22.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
3.26
3.91
Węglowodany przyswajalne (g)
2.69
3.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
0.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
13.35
16.02
Tłuszcze nasycone (g)
6.42
7.70
Tłuszcze nienasycone (g)
6.94
8.32
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.68
6.81
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.26
1.51
Brak danych dla: musztarda, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
62.37
74.85
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
17.77
21.32
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.43
0.52
Witamina B12 (µg (mcg))
1.13
1.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.98
2.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.19
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.15
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
14.95
17.94
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.14
0.17
Ryboflawina (mg)
0.16
0.19
Niacyna (mg)
5.22
6.27
Foliany (µg (mcg))
7.76
9.32
Beta karoten (µg (mcg))
28.06
33.67
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
626.32
751.59
Potas (mg)
291.29
349.55
Wapń (mg)
17.68
21.21
Fosfor (mg)
177.68
213.22
Magnez (mg)
18.96
22.76
Żelazo (mg)
1.49
1.79
Cynk (mg)
3.13
3.76
Miedź (mg)
0.09
0.10
Szacunkowy indeks glikemiczny zrazów wołowych w sosie 50
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zrazów wołowych w sosie

Koszt składników
146.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wołowina, stek
700 g
36.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
100.80
Za 700 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Cebula
200 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Czosnek
20 g
4 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Masło klarowane
20 g
2 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Ogórki kiszone
200 g
4 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Koszt składników
146.50