Jak zamarynować boczek do pieczenia?

Boczek świetnie nadaje się do pieczenia. Jednak należy go wcześniej odpowiednio przygotować. By mięso było odpowiednio miękkie, konieczne jest jego zamarynowanie. A więc jak zamarynować boczek do pieczenia?

1. Najpierw należy przygotować marynatę: oliwę, majeranek, mielony czosnek, sól, pieprz i ostrą paprykę należy zmieszać ze sobą w misce. Możesz dodać swoje ulubione zioła, które podkreślą smak mięsa.

2. Boczek włóż do miski z marynatą i dobrze rozsmaruj ją po całym mięsie.

3. Miskę szczelnie zakryj i wstaw do lodówki.

4. Boczek marynuj co najmniej 1 godzinę, jednak najlepiej 12 godzin.

Tak przygotowany boczek możesz piec.

Zobacz pytania podobne do jak zamarynować boczek do pieczenia?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zamarynować boczek do pieczenia? Co jeszcze warto wiedzieć?

Marynowanie to stara metoda konserwacji żywności, głęboko zakorzeniona w polskiej tradycji kulinarnej. Marynowaniu możesz poddać bardzo wiele produktów spożywczych. Zazwyczaj jednak ten sposób obróbki wykorzystywany jest w przypadku mięs, ryb i grzybów.

Boczek bez wątpienia jest jednym z najważniejszych produktów w polskiej kuchni, a jednocześnie jest on najpopularniejszą potrawą, która często gości na stołach Polaków. Pieczony i odpowiednio doprawiony boczek rozpływa się wręcz w ustach i ma niesamowicie głęboki smak. Jednak cały sekret kryje się w skomponowaniu odpowiedniej mieszanki przypraw.

Boczek świetnie nadaje się do pieczenia. Jednak należy go wcześniej odpowiednio przygotować. By mięso było odpowiednio miękkie, konieczne jest jego zamarynowanie. Marynata nadaje bowiem smaku i zmiękcza produkty, zwłaszcza mięso. Dzieje się tak dlatego, że zawarta w niej sól wyciąga wodę obecną w tkankach, ale przekształca też ich budulec – białko. To sprawia, że powierzchnia mięsa staje się bardziej chłonna i woda wciągana jest z powrotem – razem z pełnią smaku przypraw. A więc jak zamarynować boczek do pieczenia?

Marynując mięso, możemy je natrzeć suchą mieszanką przypraw lub przyprawami i ziołami połączonymi z olejem, lub oliwą z oliwek (te mięsa od razu możemy od razu smażyć, piec czy dusić). Najpopularniejsze są marynaty mokre, czyi te na bazie oleju. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, dlatego warto z nich korzystać i z ich dodatkiem piec kawałki mięsa. Najprostszy przepis na marynowanie boczku to:

1. Najpierw należy przygotować marynatę, sprawdzona opcja to: oliwę, majeranek, mielony czosnek, sól, pieprz i ostrą paprykę należy zmieszać ze sobą w misce. Możesz dodać swoje ulubione zioła, które podkreślą smak mięsa.

2. Boczek włóż do miski z marynatą i dobrze rozsmaruj ją po całym mięsie.

3. Miskę szczelnie zakryj i wstaw do lodówki.

4. Boczek marynuj co najmniej 1 godzinę, jednak najlepiej 12 godzin.

Tak przygotowany boczek możesz piec.

Zastanawiasz się jak długo marynować? To ile czasu spędzi mięso w zalewie, zależy od preferencji i cierpliwości. Mięso powinno się marynować dość długo. Boczek można również zapeklować, jednak jest to proces długotrwały, dlatego zwykle się go nie wybiera. Peklowanie jest podobne do marynowania, różnica to: zalewa. Marynata do peklowania to solanka. To dlatego, że jej główną bazą jest woda i sól. Pozostałe przyprawy można dodawać według uznania.

Choć marynatę można kupić w każdym sklepie, to jednak najlepsza jest ta domowa. Prosty przepis na marynatę znajdziesz w tym wpisie. Można oczywiście dowolnie go modyfikować. Jeśli lubisz mięso ostre, koniecznie sięgnij po dodatek musztardy, ostrej papryczki i dużej ilości pieprzu. Dzięki temu całość będzie naprawdę smaczna i aromatyczna.

Oczywiście nie małe znaczenie ma również wybranie kawałka boczku do pieczenia w piekarniku. Zawsze najlepiej sprawdza się surowy boczek, który nie jest pozbawiony skóry i żeberek. Dlaczego? Skóra świetnie uchroni mięso podczas pieczenia przed nadmiernym wyschnięciem, a dodatkowo po obróbce termicznej będzie ona chrupiąca i pyszna.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto