Kapusta szmurowana

Opublikowano: 03.08.2023 r., 17:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapusta szmurowana podana na białym talerzu w towarzystwie warzyw.
Kapusta szmurowana
Kapusta szmurowana to opcja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Idealna na niedzielny obiad.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
280 kcal
Kcal w porcji
157 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Cebula (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Cukier (40 g)
  • Ocet spirytusowy (40 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (40 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na kapustę szmurowaną krok po kroku

Kapustę kiszoną odsącz i poszatkuj. Przełóż do garnka średniej wielkości, zalej zimną wodą, dodaj soli i gotuj. Kiedy kapusta się zagotuje, zmniejsz grzanie do minimum. W ten sposób duś do miękkości.

Na patelni podsmaż boczek i cebulę, oba składniki pokrój w kostkę. Całość mieszaj co jakiś czas. Odlej wodę z ugotowanej kapusty kiszonej. Dodaj do niej boczek i cebulę, dokładnie wymieszaj.

Na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso, wyłóż masło. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Wtedy dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, aż zrobi się zasmażka. Przełóż do garnka z kapustą kiszoną, boczkiem i cebulą.

Dodaj kilka ziarenek ziela angielskiego, listki laurowe oraz przypraw całość solą, pieprzem, cukrem i octem.

Podgrzej jeszcze przez kilka minut.

Jak oceniasz przepis na kapustę szmurowaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat kapusty szmurowanej

Kapusta szmurowana to opcja, która doskonale sprawdzi się jako dodatek do wielu dań. Jest smaczna i prosta w przygotowaniu. Idealna na niedzielny obiad.

Przepis na szmurowaną kapustę to doskonały pomysł na smaczny i niezwykle lekki dodatek. Kapusta jest warzywem niezwykle popularnym w Polsce. To dlatego gości w wielu różnych potrawach. od farszów na pierogi, po bigos i kapuśniak. Jednak można ją wykorzystać również jako surówkę, choć niekoniecznie w surowej wersji. Kapusta ma charakterystyczny smak, który wielu osobom nie odpowiada. Jednak ta krótko duszona z dodatkiem boczku lub kiełbasy, zwykle ma wielu fanów. Ciężko się dziwić jest naprawdę smaczna. Jeśli lubisz zioła, możesz wzbogacić ją o dodatek koperku, czy pietruszki. Te dodatki doskonale komponują się ze smakiem kapusty. Choć kapusta często gości w polskim menu, to jednak rzadko docenia się jej walory zdrowotne. Warto jednak włączyć ją do menu nie tylko z powodu smaku, ale również ze względu na jej wpływ na zdrowie. Kapusta wpływa pozytywnie na pracę wątroby, nerek i woreczka żółciowego. To narządy, które są niezwykle ważne do prawidłowej pracy całego organizmu. Duża zawartość witaminy K wspomaga koncentrację, a także odpowiednie krzepnięcie krwi. Jest bomba witaminowa o dużej zawartości witaminy C, czyli niezwykle silnego składnika antyoksydacyjnego. Kapusta biała jest warzywem o niewiarygodnie szerokim zastosowaniu w sztuce kulinarnej. Warto spróbować jej w wersji duszonej. Ze względu na niezbyt długą obróbkę termiczną taka kapusta nie traci swoich właściwości w dużej ilości, więc będzie doskonałym wyborem, jeśli chcesz postawić na zdrowe i pełnowartościowe posiłki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kapustę szmurowaną, by była smaczna, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Możesz do jej przygotowania wykorzystać różne rodzaje kapusty. Sprawdzi się zarówno kapusta czerwona, jak i biała. Ta gotowana, a raczej duszona bardzo krótko kapusta, którą podaje się z boczkiem. Dla wielu to to samo, co zasmażana kapusta, jednak nie jest to prawda. Ta kapusta jest duszona, bez dużej ilości dodatków.

Alergeny w kapuście szmurowanej

Lista alergenów dla kapusty szmurowanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze kapusty szmurowanej

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(157g)
Energia (kcal)
178.93
280.91
Białko (g)
6.67
10.47

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(157g)
Węglowodany (g)
10.88
17.09
Węglowodany przyswajalne (g)
9.16
14.38
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
2.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(157g)
Tłuszcz (g)
12.21
19.17
Tłuszcze nasycone (g)
5.33
8.36
Tłuszcze nienasycone (g)
6.88
10.81
Cholesterol (mg)
27.23
42.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(157g)
Witamina A (µg (mcg))
38.67
60.71
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.17
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.29
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
8.61
13.51
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.19
0.30
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
37.45
58.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.04
3.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.12
33.15
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.77
20.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(157g)
Sód (mg)
621.59
975.89
Potas (mg)
192.44
302.12
Wapń (mg)
22.54
35.39
Fosfor (mg)
82.36
129.31
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.60
22.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.20
1.88
Cynk (mg)
0.66
1.03
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty szmurowanej 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapusty szmurowanej

Koszt składników
37.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier
40 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 g
Ocet spirytusowy
40 ml
3.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.24
Za 40 ml
Mąka pszenna typ 500
40 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 40 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
37.50