Łazanki z kapustą kiszoną

Opublikowano: 22.07.2021 r., 15:35 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Łazanki z kapustą kiszoną podane na eleganckim talerzyku.
Łazanki z kapustą kiszoną
Łazanki z kapustą kiszoną są alternatywą dla tych robionych z białej kapusty. W tej wersji są bardziej kwaśne, wyraziste i aromatyczne, wspaniale współgrają z kiełbasą.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 20 min
742 kcal
Kcal w porcji
311 g
Wielkość porcji
68
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta kiszona (400 g)
  • Kiełbasa podwawelska - 2 szt (200 g)
  • Cebula - 1 szt (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (45 ml)
  • Makaron z semoliny - 1 opakowanie (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, kminek mielony, koper
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na łazanki z kapustą kiszoną krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojoną w kostkę cebulę.

Następnie dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę i całość smaż razem przez 10 minut.

Kapustę kiszoną pokrój na mniejsze części i dodaj na patelnię.

Smaż kolejne 10 minut.

Całość przypraw pieprzem, solą, kminkiem i posiekanym koperkiem.

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź i połącz z zawartością patelni.

Jak oceniasz przepis na łazanki z kapustą kiszoną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,2% osób

Więcej informacji na temat łazanek z kapustą kiszoną

Łazanki z kapustą kiszoną to klasyka polskiej kuchni. Na pewno przypadną do gustu wszystkim miłośnikom tradycji. Choć istnieje niezliczona liczba kombinacji w tym daniu, najlepiej smakują w wersji podstawowej. Do przygotowania potrzeba tylko kilku składników, jednak całość nie jest nudna, czy banalna. Są tak smaczne, że gdy raz się ich spróbuje, goszczą w menu już na stałe. To świetny pomysł na sycące danie, które będzie idealnym wyborem na obiad lub kolację, a przy tym jest tak smaczne, że znika w mgnieniu oka z talerzy.

Przepis na łazanki z kiszoną kapustą jest niezwykle łatwy, dlatego spokojnie poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. Ten przepis zawsze się udaje, dlatego warto skusić się na jego wykonanie, nawet gdy przygotowuje się łazanki po raz pierwszy. To receptura, która idealnie sprawdzi się na prosty obiad dla całej rodziny. Ze względu na małą ilość potrzebnych produktów, dobrze wypada również jako posiłek awaryjny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić łazanki z kiszoną kapustą w sposób bardzo prosty, jednak tak by smakowały naprawdę wyśmienicie, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Powstają z niego naprawdę wspaniałe łazanki, które dzięki odpowiedniej obróbce są miękkie i aromatyczne. Kiszona kapusta to świetna alternatywa, dla słodkiej surowej odmiany. Dzięki kiszeniu nadaje całemu daniu intensywniejszego smaku, a także sprawia, że całość nie jest zbyt mdła. To coś co wspaniale sprawdzi się dla prawdziwych miłośników kiszonej kapusty. Przygotowana na ciepło i podana z kiełbasą staje się prawdziwym rarytasem.

Łazanki można przygotować na obiad, gdyż są bardzo sycącym daniem. To wszystko zasługa dużej ilości białka i błonnika, których dostarczają. To danie jest też niezwykle pyszne, choć nie dodaje się do niego zbyt dużej ilości przypraw. To danie dobre dla wszystkich osób, które nie przepadają za zbyt skomplikowanymi potrawami. Makaron połączony z kiełbasą i kapustą tworzy smakowity, choć prosty posiłek. Te domowe łazanki zachwycą każdego, kto tylko ich spróbuje, dzięki odpowiednim proporcjom między kapustą, mięsem, a makaronem.

Alergeny w łazankach z kapustą kiszoną

Lista alergenów dla łazanek z kapustą kiszoną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron z semoliny

Wartości odżywcze łazanek z kapustą kiszoną

na 100g gotowej potrawy

To zdrowe danie, choć ze względu na obróbkę termiczną i przetworzone mięso nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(311g)
Energia (kcal)
238.86
742.85
Białko (g)
7.54
23.44

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(311g)
Węglowodany (g)
32.08
99.77
Węglowodany przyswajalne (g)
26.96
83.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
5.12
15.94
Glukoza (g)
0.38
1.19
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.09
0.29
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(311g)
Tłuszcz (g)
9.50
29.54
Tłuszcze nasycone (g)
3.16
9.81
Tłuszcze nienasycone (g)
6.34
19.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.71
14.66
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.63
5.06
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.11
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(311g)
Witamina B6 (mg)
0.18
0.56
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.34
Witamina E (mg)
0.66
2.05
Tiamina (mg)
0.18
0.57
Ryboflawina (mg)
0.11
0.34
Niacyna (mg)
3.75
11.67
Foliany (µg (mcg))
33.09
102.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(311g)
Sód (mg)
366.26
1139.06
Potas (mg)
248.23
771.99
Wapń (mg)
26.22
81.55
Fosfor (mg)
151.00
469.62
Magnez (mg)
49.00
152.38
Żelazo (mg)
1.97
6.12
Cynk (mg)
1.25
3.87
Miedź (mg)
0.19
0.59
Mangan (mg)
0.96
2.97
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny łazanek z kapustą kiszoną 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania łazanek z kapustą kiszoną

Koszt składników
45.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
400 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 400 g
Kiełbasa podwawelska
200 g
2 szt
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Makaron z semoliny
500 g
1 opakowanie
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 2
5.62
Za 500 g
Koszt składników
45.00