Przepis na kapustę kiszoną zasmażaną krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, kmin rzymski
To będzie niezbędne
patelnia, pokrywka do patelni

Cebulę pokrój w kostkę. Kapustę przelej wrzątkiem i posiekaj ją na drobne części.

Na patelni rozpuść smalec (zostaw odrobinę do zasmażki) i podsmaż na nim cebulkę na złoty kolor. Następnie dodaj kapustę i przyprawy. Smaż dalej, aż kapusta również będzie miała złoty kolor.

Kapustę podlej odrobiną wody i duś ją pod przykryciem na małym ogniu.

Na drugiej patelni rozpuść pozostały smalec i dodaj do niego mąkę.

Zrób zasmażkę, którą następnie wymieszaj z kapustą.

Kiszona kapusta zasmażana w misce
Kiszona kapusta zasmażana
Koszt przygotowania dania
3.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
94 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Kapusta kiszona zasmażana - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kapuście kiszonej zasmażanej

Pyszna kapusta kiszona zasmażana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Kiszona kapusta w połączeniu z cebulą i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dodatek do dania głównego zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić zasmażaną kiszoną kapustę? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy pokroić cebulkę w kostkę, a kapustę przelać wrzątkiem i posiekać ją na drobne części. Na patelni rozpuszczamy smalec, ale nie cały. Trochę powinniśmy zostawić do przygotowania zasmażki – najlepiej 1 łyżkę. Podsmażamy na nim cebulkę na złoty kolor, a następnie dodajemy kapustę i przyprawy. Całość smażymy dalej, aż kapusta również będzie miała złoty kolor. Do tak przygotowanej kapusty wlewamy odrobinę wody i dusimy ją pod przykryciem na małym ogniu. Na drugiej patelni rozpuszczamy pozostały smalec i dodajemy mąkę. Przygotowujemy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty. Mieszamy składniki do połączenia.

Przepis na zasmażaną kiszoną kapustę nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z kapusty kiszonej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Kapusta należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.

Zasmażana kapusta odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Możemy ją również przygotować na oleju. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego dodatku do posiłku.

Wartości odżywcze kapusty kiszonej zasmażanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
94.29 kcal
94.29 kcal
Białko
1.07 g
1.07 g
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej

Węglowodany w kapuście kiszonej zasmażanej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
5.76 g
5.76 g
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.31 g
3.31 g
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
7.72 g
7.72 g
Tłuszcze nasycone
3.39 g
3.39 g
Tłuszcze nienasycone
4.33 g
4.33 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.43 g
3.43 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.90 g
0.90 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na kapustę kiszoną zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.12 mg
0.12 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.04 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.03 mg
0.03 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Niacyna
0.22 mg
0.22 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Foliany
23.26 µg (mcg)
23.26 µg (mcg)
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na kapustę kiszoną zasmażaną

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
501.41 mg
501.41 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Potas
152.83 mg
152.83 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Wapń
26.50 mg
26.50 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Fosfor
21.42 mg
21.42 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Magnez
11.91 mg
11.91 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Żelazo
1.23 mg
1.23 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Cynk
0.19 mg
0.19 mg
Miedź
0.02 mg
0.02 mg
Brak danych dla: smalec.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kapusty kiszonej zasmażanej 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kapuście kiszonej zasmażanej

Lista alergenów dla kapusty kiszonej zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania kapusty kiszonej zasmażanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Cebula
100 g
1 cebula
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Smalec
50 g
4 łyżki
5.00
Za 260,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 50 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Liczba porcji:
Koszt składników
16.00
Jak oceniasz przepis na kapustę kiszoną zasmażaną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób