Przepis na kapustę kiszoną zasmażaną krok po kroku
- Kapusta kiszona 500 g
- Cebula 100 g 1 cebula
- Smalec 50 g 4 łyżki
- Mąka pszenna typ 500 10 g
Cebulę pokrój w kostkę. Kapustę przelej wrzątkiem i posiekaj ją na drobne części.
Na patelni rozpuść smalec (zostaw odrobinę do zasmażki) i podsmaż na nim cebulkę na złoty kolor. Następnie dodaj kapustę i przyprawy. Smaż dalej, aż kapusta również będzie miała złoty kolor.
Kapustę podlej odrobiną wody i duś ją pod przykryciem na małym ogniu.
Na drugiej patelni rozpuść pozostały smalec i dodaj do niego mąkę.
Zrób zasmażkę, którą następnie wymieszaj z kapustą.
Często zadawane pytania
-
Pierogi z kapustą i grzybami
-
Surówka z kiszonej kapusty
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Kapuśniak z kiszonej kapusty
-
Kapusta wigilijna
-
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
-
Fuczki
-
Sok z kiszonej kapusty
-
Golonka w kapuście
-
Golonki w kapuście
-
Zupa kapuśniak
-
Kiszona kapusta
-
Farsz na pierogi z kapustą i grzybami
-
Uszka z kapustą i grzybami
-
Pierogi z kapustą i pieczarkami
-
Kiszona kapusta zasmażana
-
Kapusta kiszona w słoikach
-
Łazanki z kapustą kiszoną
-
Dania z kiszonej kapusty

(liczba kalorii)
Kapusta kiszona zasmażana - cechy przepisu
Więcej o kapuście kiszonej zasmażanej
Pyszna kapusta kiszona zasmażana to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu dodatek, który idealnie sprawdzi się na obiad. Kiszona kapusta w połączeniu z cebulą i przyprawami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Dodatek do dania głównego zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz ją doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zasmażaną kiszoną kapustę? Przygotowanie jej jest proste. Na początku należy pokroić cebulkę w kostkę, a kapustę przelać wrzątkiem i posiekać ją na drobne części. Na patelni rozpuszczamy smalec, ale nie cały. Trochę powinniśmy zostawić do przygotowania zasmażki – najlepiej 1 łyżkę. Podsmażamy na nim cebulkę na złoty kolor, a następnie dodajemy kapustę i przyprawy. Całość smażymy dalej, aż kapusta również będzie miała złoty kolor. Do tak przygotowanej kapusty wlewamy odrobinę wody i dusimy ją pod przykryciem na małym ogniu. Na drugiej patelni rozpuszczamy pozostały smalec i dodajemy mąkę. Przygotowujemy zasmażkę, którą dodajemy do kapusty. Mieszamy składniki do połączenia.
Przepis na zasmażaną kiszoną kapustę nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z kapusty kiszonej, która posiada wiele cennych właściwości zdrowotnych. Kapusta należy do składników o małej wartości kalorycznej, posiada sporo błonnika pokarmowego, który odpowiada za obniżenie poziomu cholesterolu, a także zawiera bakterie, które wpływają na prawidłową pracę jelit. Ponadto jest bogata w witaminę C, która wpływa na naszą odporność oraz magnez, potas i wapń. Kapusta ma również wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cukru we krwi, który chroni nas przed rozwinięciem się cukrzycy. Posiada także właściwości przeciwzapalne oraz zapobiega niedokrwistości.
Zasmażana kapusta odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Możemy ją również przygotować na oleju. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego dodatku do posiłku.
Wartości odżywcze kapusty kiszonej zasmażanej
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w kapuście kiszonej zasmażanej
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na kapustę kiszoną zasmażaną
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na kapustę kiszoną zasmażaną
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kapuście kiszonej zasmażanej
Lista alergenów dla kapusty kiszonej zasmażanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500