Kapuśniak z kwaśnej kapusty

Opublikowano: 10.11.2021 r., 8:37 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
Kapuśniak z kwaśnej kapusty
Pyszny, prosty przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty z ziemniakami, marchewką i cebulą. Ta dobra zupa gotowana jest na wywarze z boczku i żeberek.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
411 kcal
Kcal w porcji
305 g
Wielkość porcji
79
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Kapusta kiszona (550 g)
  • Ziemniaki późne (500 g)
  • Marchewka (100 g)
  • Cebula (200 g)
  • Żeberka wieprzowe (800 g)
  • Boczek wieprzowy bez kości (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, garnek, tarka

Przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty krok po kroku

Mięso włóż do dużego garnka. Dodaj 3 liście laurowe, 3 ziela angielskie oraz łyżeczkę lubczyku. Wlej około 1,3 l zimnej wody i zagotuj.

Całość gotuj około 2 godziny na bardzo wolnym ogniu do miękkości mięsa.

Ugotowane mięso wyjmij z wywaru i odstaw na bok.

Dodaj kapustę kiszoną i (jeśli w niej jest) sok z niej.

Gotuj ponownie do miękkości kapusty.

Oddziel mięso od kości (żeberka). Pokrój żeberka na mniejsze części. Dodasz je na końcu do zupy.

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obierz.

Pokrój ziemniaki w większą kostkę. Ugotuj je do miękkości w oddzielnym garnku w wodzie.

Boczek pokrój w drobną kostkę i wyłóż na patelnię. Rozgrzej i dodaj do niego startą na tarce marchewkę oraz posiekaną cebulę. Całość podsmaż kilka minut.

Ugotowane ziemniaki, podsmażone warzywa z boczkiem oraz żeberka dodaj do miękkiej kapusty.

Zupę przypraw sola i pieprzem.

Gotuj całość jeszcze około 5 minut i zupa jest gotowa.

Jak oceniasz przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,5% osób

Więcej informacji na temat kapuśniaku z kwaśnej kapusty

Pyszny, prosty przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty z ziemniakami, marchewką i cebulą. Ta dobra zupa gotowana jest na wywarze z boczku i żeberek. Przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty najlepiej smakuje z dobrym, świeżym pieczywem. To najlepszy pomysł na pyszną zupę, która jest niezwykle aromatyczna i sycąca. Poza tym jest naprawdę prostym przepisem, który może zrobić każdy. Wyjdzie nawet jeśli pierwszy raz gotujesz zupę. Jak zrobisz kapuśniak z kwaśnej kapusty koniecznie podawaj go na gorąco – świetnie rozgrzeje w chłodniejszy dzień.

Kapuśniak z kwaśnej kapusty jest dobrym pomysłem na pyszny posiłek. Zawiera wiele składników, którymi się najesz. Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty? Na początku należy przygotować mięso. Kapuśniak z kiszonej kapusty jest dobry na mięsie bardziej tłustym. W przepisie na kapuśniak z kwaśnej kapusty użyto żeberek surowych wieprzowych oraz boczku surowego. Mięso można gotować w całości lub podzielić na mniejsze części. Do garnka, oprócz mięsa dodaj przyprawy i gotuj do miękkości. Powinno to zająć około 1,5 godziny, ale czas gotowania jest zależny od wielkości kawałków mięsa. Gdy mięso się gotuje możesz w tym czasie obrać i ugotować ziemniaki w osobnym garnku w wodzie. Marchewkę możesz obrać i zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, a cebulę pokroić w kostkę. Te usmażysz na ugotowanym i pokrojonym drobno boczku. Dopiero gdy mięso będzie ugotowane trzeba je wyjąć z wywaru. W powstałym wywarze gotuje się kapustę kiszoną, by była miękka – to może potrwać około pół godziny. Jak już kapusta kiszona jest odpowiednio miękka, dodaj do zupy oddzielone od kości i pokrojone drobniej żeberka, podsmażoną marchewkę z cebulą na boczku oraz ziemniaki. Całość przypraw do smaku solą i pieprzem. Przepis na kapuśniak z kwaśnej kapusty jest już gotowy.

Kapuśniak z kwaśnej kapusty to prosty przepis, ale jest potrawą dosyć ciężkostrawną. Jest gotowany na kapuście oraz mięsie, które jest dosyć tłuste i nie dla każdego może być odpowiednie. Jak zrobić kapuśniak z kwaśnej kapusty, by był lżejszy? Wywar można ugotować na chudym mięsie. Dobre będą uda z kurczaka lub indyka, pierś drobiowa czy na przykład szyja drobiowa. Do zupy z kiszonej kapusty po ugotowaniu warto dodać kminek, który korzystanie działa na przewód pokarmowy.

Zupa to taka potrawa, która potrzebuje dłuższej chwili na przygotowanie, dzięki temu jest ona pyszna i aromatyczna. Zupa z kiszoną kapustą to dobry pomysł na danie, które wspiera odporność. Podanie gorącego posiłku w zimny dzień szybo Cię ogrzeje i dostarczy sporą ilość witamin i składników mineralnych.

Alergeny w kapuśniaku z kwaśnej kapusty

Lista alergenów dla kapuśniaku z kwaśnej kapusty przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na kapuśniak z kwaśnej kapusty

Wartości odżywcze kapuśniaku z kwaśnej kapusty

na 100g gotowej potrawy

Przepis na zupę jest ciężkostrawny. Znajduje się w niej tłuste mięso oraz kapusta kiszona.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(305g)
Energia (kcal)
134.76
411.00
Białko (g)
8.73
26.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(305g)
Węglowodany (g)
5.69
17.34
Węglowodany przyswajalne (g)
4.35
13.28
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.33
4.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(305g)
Tłuszcz (g)
8.46
25.81
Tłuszcze nasycone (g)
4.56
13.91
Tłuszcze nienasycone (g)
3.90
11.90
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.85
8.70
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.05
3.21
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.13
Cholesterol (mg)
32.24
98.35

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(305g)
Witamina A (µg (mcg))
36.31
110.73
Witamina B6 (mg)
0.32
0.96
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
1.18
Witamina C (mg)
8.17
24.90
Witamina D (µg (mcg))
0.28
0.85
Witamina E (mg)
0.08
0.25
Retinol (µg (mcg))
2.00
6.10
Tiamina (mg)
0.19
0.57
Ryboflawina (mg)
0.11
0.33
Niacyna (mg)
1.80
5.48
Foliany (µg (mcg))
10.78
32.87
Beta karoten (µg (mcg))
340.24
1037.75

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(305g)
Sód (mg)
265.29
809.12
Potas (mg)
278.33
848.90
Wapń (mg)
20.33
62.00
Fosfor (mg)
103.27
314.96
Magnez (mg)
17.37
52.97
Żelazo (mg)
0.85
2.59
Cynk (mg)
1.17
3.58
Miedź (mg)
0.06
0.19
Szacunkowy indeks glikemiczny kapuśniaku z kwaśnej kapusty 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kapuśniaku z kwaśnej kapusty

Koszt składników
44.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
550 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.75
Za 550 g
Ziemniaki późne
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Marchewka
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
200 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Żeberka wieprzowe
800 g
20.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
20.00
Za 800 g
Boczek wieprzowy bez kości
300 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
12.00
Za 300 g
Koszt składników
44.50