Kulebiak
- Kapusta kiszona (500 g)
- Suszone grzyby (60 g)
- Cebula (105 g)
- Mąka pszenna typ 500 (500 g)
- Drożdże suche (8 g)
- Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
- Cukier - 1 łyżka (12 g)
- Masło (100 g)
- Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
- Jajko (3 szt.)
Przepis na kulebiaka krok po kroku
Grzyby wypłucz i namocz w letniej wodzie (najlepiej przez noc).
Kapustę odciśnij, wypłucz i włóż do garnka.
Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.
Grzyby pokrój w paski.
Do kapusty dodaj pokrojone grzyby, podsmażoną cebulę, wodę od namaczania grzybów, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu i szklankę wody.
Gotuj kapustę około godziny, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.
Gdy kapusta się ugotuje zacznij robić ciasto. Mleko podgrzej do temperatury około 30 stopni Celsjusza i dodaj do niego cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i zostaw na 10-15 minut, aż ciasto wyrośnie.
Mąkę przesiej do miski i dodaj łyżeczkę soli i pieprzu. Dodaj wyrośnięty zaczyn i 2 jajka i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.
Następnie stopniowo dodawaj miękkie masło, cały czas wyrabiając ciasto.
Wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Następnie jeszcze raz wyrób i rozwałkuj na cienki prostokąt. Możesz zostawić kawałek ciasta do ozdobienia kulebiaka.
Na ciasto wyłóż lekko odciśniętą i przestudzoną kapustę z grzybami i zwiń ciasto w rulon. Opcjonalnie możesz ozdobić kulebiaka (ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski, które układamy na krzyż po skosie na zwiniętym kulebiaku, tworząc szachownice).
Przełóż ciasto na blachę z papierem do pieczenia i zostaw ciasto, w ciepłym miejscu, na 30 minut do wyrośnięcia.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Jajko roztrzep i posmaruj nim wyrośniętego kulebiaka. Opcjonalnie możesz posypać go czarnuszką, sezamem lub makiem.
Piecz 40-50 minut w 180 C.
Więcej informacji na temat kulebiaka
Kulebiak kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem z kapusty z grzybami. Ciasto na kulebiak zwija się w rulon, tworząc roladę/strucla z kiszoną kapustą. Ten tradycyjny, wigilijny przysmak możesz przygotować też z innymi dodatkami, jak na przykład z pieczarkami i cebulką.
Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami jest dosyć czasochłonny, ponieważ trzeba ugotować kapustę z grzybami oraz przygotować ciasto drożdżowe. Dokładny przepis na kapustę z grzybami znajdziesz tutaj.
Przygotowywanie kulebiaka zaczynamy właśnie od kapusty z grzybami, ponieważ dość długo się ją robi. Wymaga ona namaczania grzybów przez noc. Kapustę z dodatkiem grzybów należy potem gotować około godziny, a najlepsza jest na drugi dzień. Jeżeli robisz kulebiaka przed świętami Bożego Narodzenia, to pewnie już masz lub planujesz ugotować kapustę z grzybami. Farsz do kulebiaka to zwykła kapusta z grzybami, więc nie trzeba gotować jej osobno, ani w żaden specjalny sposób.
Ciasto drożdżowe zaczynamy od rozczynu z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i mąki. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu i jest gotowy już po 10-15 minutach. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy sól, pieprz, rozczyn i jaja. Ciasto wyrabiamy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Potem stopniowo dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż połączymy całe masło z ciastem i uzyskamy lśniącą masę. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je i rozwałkowujemy na prostokątny/owalny placek. Na ciasto wyłóż letni farsz z kapusty z grzybami i zwiń ciasto w rulon. Tak przygotowany kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami musi wylądować w blaszce do pieczenia i wyrosnąć w ciepłym miejscu. Potem smarujemy jeszcze wierzch roztrzepanym jajkiem. Opcjonalnie możesz posypać wierzch makiem, sezamem, czarnuszką lub wybranymi ziołami. Dopiero wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu należy przestudzić roladę i gotowe. Możesz zajadać się pysznym, tradycyjnym kulebiakiem.
Alergeny w kulebiaku
Lista alergenów dla kulebiaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze kulebiaka
Kulebiak ma wysoki indeks glikemiczny, który możesz obniżyć zamieniając część białej mąki na pełnoziarnistą.
Energia i białka
(175g)
Węglowodany
(175g)
Tłuszcze
(175g)
Witaminy
(175g)
Składniki mineralne
(175g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.