Kulebiak

Opublikowano: 31.05.2021 r., 11:43 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kulebiak na drewnianej desce do krojenia, z odkrojonym kawałkiem, który znajduje się obok na białym talerzyku.
Kulebiak
Kulebiak to rolada z ciasta drożdżowego wypełniony nadzieniem z kiszonej kapusty z grzybami. Ten tradycyjny wigilijny wypiek jest smaczny oraz wygląda apetycznie.
Przygotowanie 60 min
Gotowanie i Pieczenie 100 min
348 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Kapusta kiszona (500 g)
  • Suszone grzyby (60 g)
  • Cebula (105 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (500 g)
  • Drożdże suche (8 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Cukier - 1 łyżka (12 g)
  • Masło (100 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
  • Jajko (3 szt.)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, czarnuszka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, miska, rondelek

Przepis na kulebiaka krok po kroku

Grzyby wypłucz i namocz w letniej wodzie (najlepiej przez noc).

Kapustę odciśnij, wypłucz i włóż do garnka.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oliwie.

Grzyby pokrój w paski.

Do kapusty dodaj pokrojone grzyby, podsmażoną cebulę, wodę od namaczania grzybów, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu i szklankę wody.

Gotuj kapustę około godziny, bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu.

Gdy kapusta się ugotuje zacznij robić ciasto. Mleko podgrzej do temperatury około 30 stopni Celsjusza i dodaj do niego cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i zostaw na 10-15 minut, aż ciasto wyrośnie.

Mąkę przesiej do miski i dodaj łyżeczkę soli i pieprzu. Dodaj wyrośnięty zaczyn i 2 jajka i wyrabiaj do uzyskania jednolitej masy.

Następnie stopniowo dodawaj miękkie masło, cały czas wyrabiając ciasto.

Wyrobione ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.

Następnie jeszcze raz wyrób i rozwałkuj na cienki prostokąt. Możesz zostawić kawałek ciasta do ozdobienia kulebiaka.

Na ciasto wyłóż lekko odciśniętą i przestudzoną kapustę z grzybami i zwiń ciasto w rulon. Opcjonalnie możesz ozdobić kulebiaka (ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski, które układamy na krzyż po skosie na zwiniętym kulebiaku, tworząc szachownice).

Przełóż ciasto na blachę z papierem do pieczenia i zostaw ciasto, w ciepłym miejscu, na 30 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Jajko roztrzep i posmaruj nim wyrośniętego kulebiaka. Opcjonalnie możesz posypać go czarnuszką, sezamem lub makiem.

Piecz 40-50 minut w 180 C.

Jak oceniasz przepis na kulebiaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,4% osób

Więcej informacji na temat kulebiaka

Kulebiak kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Jest to ciasto drożdżowe z nadzieniem z kapusty z grzybami. Ciasto na kulebiak zwija się w rulon, tworząc roladę/strucla z kiszoną kapustą. Ten tradycyjny, wigilijny przysmak możesz przygotować też z innymi dodatkami, jak na przykład z pieczarkami i cebulką.

Przepis na kulebiak z kapustą i grzybami jest dosyć czasochłonny, ponieważ trzeba ugotować kapustę z grzybami oraz przygotować ciasto drożdżowe. Dokładny przepis na kapustę z grzybami znajdziesz tutaj.

Przygotowywanie kulebiaka zaczynamy właśnie od kapusty z grzybami, ponieważ dość długo się ją robi. Wymaga ona namaczania grzybów przez noc. Kapustę z dodatkiem grzybów należy potem gotować około godziny, a najlepsza jest na drugi dzień. Jeżeli robisz kulebiaka przed świętami Bożego Narodzenia, to pewnie już masz lub planujesz ugotować kapustę z grzybami. Farsz do kulebiaka to zwykła kapusta z grzybami, więc nie trzeba gotować jej osobno, ani w żaden specjalny sposób.

Ciasto drożdżowe zaczynamy od rozczynu z ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek cukru i mąki. Rozczyn zostawiamy w ciepłym miejscu i jest gotowy już po 10-15 minutach. Mąkę przesiewamy do dużej miski i dodajemy sól, pieprz, rozczyn i jaja. Ciasto wyrabiamy, aż uzyskamy gładką konsystencję. Potem stopniowo dodajemy miękkie masło i wyrabiamy, aż połączymy całe masło z ciastem i uzyskamy lśniącą masę. Następnie zostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je i rozwałkowujemy na prostokątny/owalny placek. Na ciasto wyłóż letni farsz z kapusty z grzybami i zwiń ciasto w rulon. Tak przygotowany kulebiak drożdżowy z kapustą i grzybami musi wylądować w blaszce do pieczenia i wyrosnąć w ciepłym miejscu. Potem smarujemy jeszcze wierzch roztrzepanym jajkiem. Opcjonalnie możesz posypać wierzch makiem, sezamem, czarnuszką lub wybranymi ziołami. Dopiero wyrośnięte ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu należy przestudzić roladę i gotowe. Możesz zajadać się pysznym, tradycyjnym kulebiakiem.

Alergeny w kulebiaku

Lista alergenów dla kulebiaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze kulebiaka

na 100g gotowej potrawy

Kulebiak ma wysoki indeks glikemiczny, który możesz obniżyć zamieniając część białej mąki na pełnoziarnistą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
199.11
348.44
Białko (g)
7.46
13.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
26.80
46.90
Węglowodany przyswajalne (g)
24.72
43.26
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.08
3.64
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
7.09
12.41
Tłuszcze nasycone (g)
4.41
7.71
Tłuszcze nienasycone (g)
2.68
4.70
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.23
3.90
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.45
0.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
49.64
86.87
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
67.87
118.76
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.18
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.78
8.37
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
66.81
116.92
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.35
0.61
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.39
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.18
3.82
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
66.53
116.43
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
12.08
21.14
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
214.70
375.73
Potas (mg)
138.26
241.95
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Wapń (mg)
41.12
71.96
Fosfor (mg)
82.43
144.26
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.19
31.84
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.61
4.57
Cynk (mg)
0.61
1.06
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: suszone grzyby.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kulebiaka 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kulebiaka

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta kiszona
500 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 500 g
Suszone grzyby
60 g
7.00
Za 20,0 g
Liczba opakowań 3
21.00
Za 60 g
Cebula
105 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.32
Za 105 g
Mąka pszenna typ 500
500 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 500 g
Drożdże suche
8 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 2
1.71
Za 8 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Cukier
12 g
1 łyżka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 12 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Koszt składników
71.00