Jak parzyć boczek po wędzeniu?

Jak parzyć boczek po wędzeniu
Jak parzyć boczek po wędzeniu
ikona podziel się
Opublikowano: 13.05.2023 r., 0:37 | Autor: Oliwia Gawron

Proces wędzenia to jedno, ale po nim powinniśmy jeszcze odpowiednio sparzyć boczek. Jak zrobić to w warunkach domowych? Nic prostszego.

  1. Wlej wodę do garnka i zagotuj do 90 stopni.
  2. Włóż boczek i gotuj około 1,5 godziny.

Po tym czasie nasz boczek będzie dobry do użycia np. jako domowa wędlina.

Jak parzyć boczek po wędzeniu? Co jeszcze warto wiedzieć?

Można by pomyśleć, że parzenie boczku już dawno odeszło z naszych domowych zwyczajów. Nic podobnego! Coraz częściej powracamy do tych babcinych sposobów w domu.

Nie ma się co dziwić, warto wiedzieć, że wędliny przygotowane w domu są bezpieczne, pyszne i aromatyczne.

Zatem, jak parzyć boczek po wędzeniu?

  1. Wlej wodę do garnka i zagotuj do 90 stopni.
  2. Włóż boczek i gotuj około 1,5 godziny.

Po tym czasie nasz boczek będzie dobry do użycia np. jako domowa wędlina.

Sam widzisz, jak prosty jest mój sprawdzony sposób na domowy boczek.

Mięso i wędliny przygotowane w ten sposób są zdecydowanie lepsze niż te sklepowe, które narażone są na długą ekspozycję w ladzie sklepowej.

Dlatego koniecznie wykorzystaj mój przepis na domowy wędzony boczek. Śmiało możesz też postawić na schab w majonezie, który w krótkim czasie przygotujesz w warunkach domowych. Zatem jak najlepiej go przygotować?

Schab gotowany w majonezie jako idealna propozycja domowej wędliny lub pomysł na rodzinny obiad. Przepis na schab gotowany w majonezie jest prosty, ale wymaga nieco cierpliwości. Będziesz potrzebować kawałek schabu, zadbaj aby nie był on tłusty z widocznym tłuszczem zewnętrznym. Wystarczy, że mięso dokładnie umyjesz i włożysz do brytfanny. Następnie zalej go szklanką wody lub wcześniej przygotowanym bulionem, w którym wymieszasz majonez i przyprawy. Tak przygotowane mięso należy gotować tylko 10 minut, po czym odstawiamy mięso na około 6 godzin aby dokładnie ostygło. Ja zazwyczaj zostawiam je na całą noc. Z kolei rano znów gotuje mięso przez 10 minut i znów zostawiam na około 6 godzin. Skoro już wiesz, ile czasu to zajmuje, koniecznie wypróbuj mój przepis. Gdy mięso całkowicie ostygnie, jest gotowe do spożycia. Schab gotowany w majonezie po obróbce termicznej jest soczysty, miękki i pyszny. Będzie to świetny pomysł na domową szynkę, wystarczy, że gotowy schab pokroisz na cienkie plasterki. W takiej formie możesz użyć go na kanapki. Schab idealnie nadaje się także na obiad. Możesz podawać go z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty, którą należy spożywać szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym, ponieważ kapusta jest bogatym źródłem witaminy C, A, E, K, czyli antyoksydantów, które pełnią ważne rolę w naszym układzie odpornościowym, witaminy z grupy B, a także magnez, potas, żelazo, wapń. Ponadto zawiera ona bakterie kwasu mlekowego, który korzystnie wpływa na naszą mikroflorę jelitową, a to wszystko na naszą odporność. Dodatkowo schab gotowany będzie delikatniejszy i bardziej łatwostrawny niż ten smażony lub obsmażany na tłuszczu. Długa obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie kruche i pyszne. Warto stawiać na domowe wędliny, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność, jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także, jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Dlatego bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania wędlin i mięs, szczególnie, teraz gdy wiesz, jak zrobić schab gotowany w majonezie, który zawsze wychodzi bardzo dobry.

Zobacz pytania podobne do jak parzyć boczek po wędzeniu?

Polecane przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto