Barszczyk czerwony na wędzonce

Opublikowano: 10.01.2024 r., 16:26 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Barszczyk czerwony na wędzonce podany w miseczce.
Barszczyk czerwony na wędzonce
Barszczyk czerwony na wędzonce to świetny wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest lekki, łatwy, a przy tym naprawdę aromatyczny.
Przygotowanie 50 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
414 kcal
Kcal w porcji
840 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Burak (1000 g)
  • Cebula (100 g)
  • Marchewka (45 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Oliwa z oliwek (15 ml)
  • Bulion warzywny (2000 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, tarka

Przepis na barszczyk czerwony na wędzonce krok po kroku

W garnku rozgrzej oliwę.

Cebulę i boczek drobno pokrój. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz. Podsmaż przez 5 minut.

Buraka i marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj do garnka i podsmaż 3 minuty.

Wlej bulion i duś na wolnym ogniu około 30 minut.

Zupę dopraw solą, pieprzem, majerankiem i mielonym czosnkiem.

Podgrzej 10 minut i rozlej do miseczek.

Jak oceniasz przepis na barszczyk czerwony na wędzonce
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 65,7% osób

Więcej informacji na temat barszczyk czerwony na wędzonce

Barszczyk czerwony na wędzonce to świetny wybór dla wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Jest lekki, łatwy, a przy tym naprawdę aromatyczny.

Przepis na barszczyk czerwony na wędzonce, to smaczny wybór na obiad. Sprawdzi się również na wigilię. To najlepszy wybór, jeśli jesz mięso. Jego wspaniały kolor i bogaty smak sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Receptura na ten barszcz jest naprawdę łatwa i pozwala na przygotowanie wykwintnej potrawy jak z najlepszej restauracji w swojej kuchni. Przepis krok po kroku prowadzi przez cały proces gotowania zupy, dzięki czemu poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Zupę gotuje się na burakach, bardzo drobno startych. Można buraczki zostawić w zupie, jednak jeśli chce się, uzyskać czysty wywar wystarczy je z niej wyłowić. Tak ugotowane warzywa można później wykorzystać np. do surówki lub sałatki, nie trzeba ich wyrzucać. Buraki są bardzo zdrowe, zawierają mnóstwo antyoksydantów i witamin, są idealną bazą pysznej zupy, nadają jej też cudownego, ciemnego czerwonego koloru. Warto pamiętać, żeby podczas podgrzewania zupy, nie zagotowywać jej, by nie zmętniała. Ta tradycyjna zupa będzie idealnym ukoronowaniem wigilijnego stołu. Jej barwa przyciąga wzrok, a smak zachwyca.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić barszczyk czerwony na wędzonce, by był pyszny i dobry dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis będzie doskonałym rozwiązaniem. Można podawać czysty barszcz lub zjadać go z uszkami, pierożkami lub fasolą. W każdej opcji smakuje naprawdę wspaniale. Składniki na barszcz wigilijny powinny być jak najlepszej jakości, by całość nabierała odpowiedniego charakteru. Wszystkie produkty są łatwo dostępne i sezonowe, dlatego ich znalezienie w sklepie nie stanowi większego problemu. Charakterystyczny dymny aromat zupa zawdzięcza dodatkowi wędzonki. To opcja dla osób, które nie chcą sięgać po wędzone śliwki. Tak przygotowana baza zasmakuje każdemu, kto uwielbia mięsne, aromatyczne potrawy. Gdy raz przygotujesz ten barszcz, zagości w Twoim repertuarze na stałe.

Alergeny w barszczyk czerwony na wędzonce

Lista alergenów dla barszczyk czerwony na wędzonce przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze barszczyk czerwony na wędzonce

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo warzyw, dlatego może pojawiać się w diecie często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(840g)
Energia (kcal)
49.32
414.26
Białko (g)
2.69
22.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(840g)
Węglowodany (g)
3.91
32.81
Węglowodany przyswajalne (g)
2.98
25.07
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.92
7.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(840g)
Tłuszcz (g)
2.63
22.12
Tłuszcze nasycone (g)
0.94
7.88
Tłuszcze nienasycone (g)
1.70
14.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.27
10.63
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.43
3.62
Cholesterol (mg)
5.89
49.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(840g)
Witamina A (µg (mcg))
19.58
164.44
Witamina B6 (mg)
0.06
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.55
Witamina C (mg)
2.00
16.76
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.20
Witamina E (mg)
0.11
0.93
Retinol (µg (mcg))
0.65
5.50
Tiamina (mg)
0.06
0.48
Ryboflawina (mg)
0.04
0.33
Niacyna (mg)
0.80
6.75
Foliany (µg (mcg))
33.26
279.39
Beta karoten (µg (mcg))
183.01
1537.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(840g)
Sód (mg)
300.69
2525.84
Potas (mg)
146.37
1229.54
Wapń (mg)
8.33
70.00
Fosfor (mg)
38.12
320.19
Magnez (mg)
9.74
81.85
Żelazo (mg)
0.34
2.88
Cynk (mg)
0.31
2.62
Miedź (mg)
0.04
0.32
Szacunkowy indeks glikemiczny barszczyk czerwony na wędzonce 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania barszczyk czerwony na wędzonce

Koszt składników
82.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1000 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 1000 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Marchewka
45 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 45 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
15 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 15 ml
Bulion warzywny
2000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 ml
Koszt składników
82.50