Kindziuk

Opublikowano: 30.06.2023 r., 11:45 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kindziuk podany na drewnianej desce w towarzystwie ziół i przypraw.
Kindziuk
Kindziuk to rodzaj wędliny, która wywodzi się z kuchni litewskiej. Długo dojrzewa, przez co charakteryzuje się specyficznym aromatem, a także dużą zawartością soli.
Przygotowanie 150 min
1637 kcal
Kcal w porcji
639 g
Wielkość porcji
3
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Szynka wieprzowa surowa (5000 g)
  • Boczek surowy (1000 g)
  • Sól (200 g)
  • Czosnek (30 g)
  • Spirytus (50 ml)
  • Cukier (5 g)
  • Jelito wieprzowe (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, saletra
Sprzęt kuchenny
wędzarnia

Przepis na kindziuk krok po kroku

Mięso pokrój w średnią kostkę, dodaj pieprz. Na patelni podpraż sól. Dodaj do mięsa wraz z 5g saletry, cukrem, spirytusem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Całość dobrze wymieszaj.

Przygotuj jelita lub pęcherze wieprzowe, następnie upchaj w nie mięso, tak by nie pozostawić powietrza. Zaszyj i umieść między dwoma deseczkami i obciąż czymś ciężkim.

Przygotowany kindziuk umieść w chłodnym pomieszczeniu na ok.10 dni.

Wędź na zimno w dymie z czarnej olchy, pod koniec możesz dodać gałązki jałowca.

Jak oceniasz przepis na kindziuk
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób

Więcej informacji na temat kindziuka

Kindziuk to rodzaj wędliny, która wywodzi się z kuchni litewskiej. Długo dojrzewa, przez co charakteryzuje się specyficznym aromatem, a także dużą zawartością soli.

Przepis na kindziuk to doskonały sposób na przygotowanie samodzielnie w domu własnej wędliny. Ta suszona kiełbasa zachwyca delikatnością i wspaniałym smakiem. Zwykle kupuje się ją w sklepie, jednak dla miłośników tworzenia domowych wyrobów nie będzie trudne przygotowanie jej w domu. Domowy kindziuk można zrobić na kilka sposobów. Ten przedstawiony w przepisie jest wersją najbardziej podstawową, a przy tym prostszą. Ten litewski przysmak idealnie sprawdzi się do kanapek, czy sałatek. Czerwone mięso gości w diecie bardzo często. Zwłaszcza to przetworzone. Warto jednak pamiętać, by sięgać po nie maksymalnie dwa razy w tygodniu. Od czasu do czasu jest to dobry wybór ze względu na dużą ilość witamin i składników odżywczych, które można w nim znaleźć. Nie warto jednak przesadzać. Jeśli uwielbiasz wędliny postaw na te domowe, które dobrze smakują, a przy okazji mają również mniejszą zawartość soli, czy konserwantów. Dzięki temu masz pewność, że to zdrowsza alternatywa dla Ciebie i Twojego organizmu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kindziuk, by był smaczny, a także tradycyjny i aromatyczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Nie wiesz, z jakiego mięsa stworzyć kindziuk? Tradycyjnie ta wędlina przygotowywana była z mięsa wieprzowego. Najlepsze mięso – z szynki, polędwicy, łopatki – krojono na kawałki o wielkości 1-3 cm, solono i przyprawiano dużą ilością pieprzu i czosnku. Następnie odstawiano do peklowania. Tak doprawione mięso, najczęściej zostawiano w żołądkach. Uformowany kindziuk szczelnie zaszywano i odstawiano do wyschnięcia. Obecnie proces nie wygląda w ten sposób. Na szczęście ze względu na unowocześnienie procesu jego produkcji można się nim cieszyć w łatwiejszy sposób. Warto jednak niezmiennie sięgnąć po dobre i naprawdę świeże mięso. To gwarancja najlepszej jakości. Tak przygotowana wędlina zachwyci wszystkich smakoszy.

Alergeny w kindziuku

Lista alergenów dla kindziuka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

W przepisie na kindziuk nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • saletra
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze kindziuka

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(639g)
Energia (kcal)
256.22
1637.23
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Białko (g)
15.80
100.97
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fenyloalanina (mg)
0.54
3.48
Brak danych dla: boczek surowy, jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(639g)
Węglowodany (g)
0.23
1.49
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne (g)
0.22
1.43
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.01
0.06
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(639g)
Tłuszcz (g)
20.61
131.72
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone (g)
9.08
58.04
Tłuszcze nienasycone (g)
11.53
73.68
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.05
57.85
Brak danych dla: cukier, jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.48
15.83
Brak danych dla: cukier, jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
67.50
431.34
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(639g)
Witamina A (µg (mcg))
1.72
11.01
Brak danych dla: spirytus, jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.36
2.31
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
3.65
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.69
4.44
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.45
2.90
Brak danych dla: spirytus, jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.72
11.01
Brak danych dla: spirytus, jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.62
3.99
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
1.08
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
4.21
26.91
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
5.50
35.12
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(639g)
Sód (mg)
1369.86
8753.41
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Potas (mg)
280.30
1791.09
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Wapń (mg)
6.46
41.27
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
182.59
1166.75
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.85
114.04
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.74
4.75
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.70
10.85
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.42
Brak danych dla: jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.03
0.18
Brak danych dla: cukier, jelito wieprzowe.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kindziuka 3
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania kindziuka

Koszt składników
479.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa surowa
5000 g
6.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 63
375.00
Za 5000 g
Boczek surowy
1000 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 10
40.00
Za 1000 g
Sól
200 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 200 g
Czosnek
30 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Spirytus
50 ml
40.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 50 ml
Cukier
5 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.01
Za 5 g
Jelito wieprzowe
100 g
15.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
479.50