- Szynka wieprzowa surowa 5000 g
- Boczek surowy 1000 g
- Sól 200 g
- Czosnek 30 g
- Spirytus 50 ml
- Cukier 5 g
- Jelito wieprzowe 100 g
Przepis na kindziuk krok po kroku
Mięso pokrój w średnią kostkę, dodaj pieprz. Na patelni podpraż sól. Dodaj do mięsa wraz z 5g saletry, cukrem, spirytusem oraz drobno posiekanym czosnkiem. Całość dobrze wymieszaj.
Przygotuj jelita lub pęcherze wieprzowe, następnie upchaj w nie mięso, tak by nie pozostawić powietrza. Zaszyj i umieść między dwoma deseczkami i obciąż czymś ciężkim.
Przygotowany kindziuk umieść w chłodnym pomieszczeniu na ok.10 dni.
Wędź na zimno w dymie z czarnej olchy, pod koniec możesz dodać gałązki jałowca.

Informacje dietetyczne - kindziuk
Wartości odżywcze kindziuka
Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(639g)
Węglowodany
(639g)
Tłuszcze
(639g)
Witaminy
(639g)
Składniki mineralne
(639g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w kindziuku
Lista alergenów dla kindziuka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
W przepisie na kindziuk nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- saletra
Więcej informacji na temat kindziuka
Kindziuk to rodzaj wędliny, która wywodzi się z kuchni litewskiej. Długo dojrzewa, przez co charakteryzuje się specyficznym aromatem, a także dużą zawartością soli.
Przepis na kindziuk to doskonały sposób na przygotowanie samodzielnie w domu własnej wędliny. Ta suszona kiełbasa zachwyca delikatnością i wspaniałym smakiem. Zwykle kupuje się ją w sklepie, jednak dla miłośników tworzenia domowych wyrobów nie będzie trudne przygotowanie jej w domu. Domowy kindziuk można zrobić na kilka sposobów. Ten przedstawiony w przepisie jest wersją najbardziej podstawową, a przy tym prostszą. Ten litewski przysmak idealnie sprawdzi się do kanapek, czy sałatek. Czerwone mięso gości w diecie bardzo często. Zwłaszcza to przetworzone. Warto jednak pamiętać, by sięgać po nie maksymalnie dwa razy w tygodniu. Od czasu do czasu jest to dobry wybór ze względu na dużą ilość witamin i składników odżywczych, które można w nim znaleźć. Nie warto jednak przesadzać. Jeśli uwielbiasz wędliny postaw na te domowe, które dobrze smakują, a przy okazji mają również mniejszą zawartość soli, czy konserwantów. Dzięki temu masz pewność, że to zdrowsza alternatywa dla Ciebie i Twojego organizmu.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić kindziuk, by był smaczny, a także tradycyjny i aromatyczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Nie wiesz, z jakiego mięsa stworzyć kindziuk? Tradycyjnie ta wędlina przygotowywana była z mięsa wieprzowego. Najlepsze mięso – z szynki, polędwicy, łopatki – krojono na kawałki o wielkości 1-3 cm, solono i przyprawiano dużą ilością pieprzu i czosnku. Następnie odstawiano do peklowania. Tak doprawione mięso, najczęściej zostawiano w żołądkach. Uformowany kindziuk szczelnie zaszywano i odstawiano do wyschnięcia. Obecnie proces nie wygląda w ten sposób. Na szczęście ze względu na unowocześnienie procesu jego produkcji można się nim cieszyć w łatwiejszy sposób. Warto jednak niezmiennie sięgnąć po dobre i naprawdę świeże mięso. To gwarancja najlepszej jakości. Tak przygotowana wędlina zachwyci wszystkich smakoszy.
Szacunkowy koszt przygotowania kindziuka
Data aktualizacji przepisu: 08.11.2023