Zupa zarzutka

Opublikowano: 01.03.2024 r., 9:00 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa zarzutka podana w miseczce z kleksem śmietany.
Zupa zarzutka
Zupa zarzutka to pyszna zupa na bazie kiszonej kapusty, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom prostych, tradycyjnych dań. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 30 min
179 kcal
Kcal w porcji
443 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Bulion drobiowy - wraz z mięsem (2000 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (45 g)
  • Por (70 g)
  • Seler korzeniowy (70 g)
  • Ziemniaki późne (350 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Cebula (100 g)
  • Kapusta kiszona (650 g)
  • Śmietana 18% (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, czosnek
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na zupę zarzutkę krok po kroku

Bulion zagotuj. Dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz obrane i pokrojone warzywa. Gotuj na średnim ogniu, aż będą miękkie.

Kiedy warzywa będą już miękkie, wyłów je z zupy. Marchewkę możesz pokroić i dodać z powrotem do zupy. Możesz także wyłowić mięso i oddzielić je od kości i ponownie wrzucić do garnka.

Ziemniaki pokrój w kostkę i dodaj do zupy. Boczek i cebulę pokrój w kostkę. Kapustę odciśnij z soku i posiekaj na desce.

Na patelni przesmaż boczek i dodaj cebulę. Kiedy cebula się zeszkli, a boczek zrumieni, dodaj odciśnięta kapustę i płaską łyżkę majeranku. Podsmażaj na średnim ogniu, co chwilę mieszając.

Kiedy kapusta się lekko zarumieni, sprawdź, czy ziemniaki w zupie są miękkie - dodaj kapustę z boczkiem i cebulą. Gotuj na wolnym ogniu przez około pół godziny.

Na koniec gotowania dopraw zupę do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z kapusty. Podawaj z kleksem śmietany.

Jak oceniasz przepis na zupę zarzutkę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 97,8% osób

Więcej informacji na temat zupy zarzutki

Zupa zarzutka to pyszna zupa na bazie kiszonej kapusty, która na pewno przypadnie do gustu miłośnikom prostych, tradycyjnych dań. Jest smaczna i szybka w przygotowaniu.

Przepis na zupę zarzutkę to dobra opcja na obiad dla całej rodziny. Ta zupa kapuściana charakteryzuje się fantastycznym aromatem ze względu na duży dodatek mięsa i warzyw. To zupa, która choć prosta, to naprawdę smaczna, a przy tym zdrowa. To dlatego, że używa się do niej sporej ilości warzyw, ale robi się ją również na boczku wędzonym. To właśnie mięso dba o jej charakterystyczny smak i zapach. Do jej przygotowania nie potrzeba specjalnych umiejętności, przyda się za to trochę cierpliwości. Gdyż najpierw należy kapustę podsmażyć, a dopiero później gotować z pozostałymi składnikami. To właśnie ten element różnicuję zupę zarzutkę od tradycyjnego domowego kapuśniaku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę zarzutkę, by była smaczna, szybka i tania, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Dowiesz się z niego jak ugotować tę zupę w kilka chwil, przy użyciu prostych i łatwo dostępnych składników. Ta zupa wpływa również pozytywnie na organizm. To dlatego, że robi się go z kiszonej kapusty. Już od starożytności była ona używana do celów terapeutycznych. Pierwsi starożytni lekarze leczyli nią bezsenność, dolegliwości ze strony układu pokarmowego oraz choroby płuc. Bogactwo dóbr, jakie kryją się w kapuście, jest ogromne. Główną witaminą występującą w kiszonym produkcie jest witamina C. To potężny antyoksydant, który chroni cały organizm przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Oprócz niej znajduje się jeszcze witamina A i niektóre witaminy z grupy B. W dodatku sama kapusta zawiera naprawdę niewiele kalorii, dzięki temu wspaniale sprawdza się nawet na diecie. Zawiera też naprawdę sporo błonnika. Błonnik i duża ilość dobrych bakterii sprawia, że całość ma wspaniałe działanie na układ pokarmowy i mikrobiom jelitowy. Usprawnia proces trawienia i pasaż jelitowy. Dobrze, by gościła w menu jak najczęściej. To sposób na pyszny obiad.

Alergeny w zupie zarzutce

Lista alergenów dla zupy zarzutki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
    • Seler korzeniowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%

Wartości odżywcze zupy zarzutki

na 100g gotowej potrawy

Ta opcja zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(443g)
Energia (kcal)
40.55
179.62
Białko (g)
2.31
10.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(443g)
Węglowodany (g)
4.06
17.96
Węglowodany przyswajalne (g)
3.06
13.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.99
4.39

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(443g)
Tłuszcz (g)
1.77
7.85
Tłuszcze nasycone (g)
0.78
3.44
Tłuszcze nienasycone (g)
0.99
4.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.70
3.10
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.30
1.31
Cholesterol (mg)
5.65
25.03

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(443g)
Witamina A (µg (mcg))
24.19
107.14
Witamina B6 (mg)
0.09
0.41
Witamina B12 (µg (mcg))
0.06
0.26
Witamina C (mg)
5.61
24.87
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.07
Witamina E (mg)
0.10
0.43
Retinol (µg (mcg))
1.15
5.09
Tiamina (mg)
0.05
0.24
Ryboflawina (mg)
0.06
0.25
Niacyna (mg)
0.76
3.35
Foliany (µg (mcg))
9.21
40.78
Beta karoten (µg (mcg))
232.38
1029.46

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(443g)
Sód (mg)
406.89
1802.53
Potas (mg)
131.59
582.93
Wapń (mg)
13.94
61.73
Fosfor (mg)
33.97
150.48
Magnez (mg)
8.49
37.61
Żelazo (mg)
0.51
2.24
Cynk (mg)
0.26
1.16
Miedź (mg)
0.04
0.16
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy zarzutki 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy zarzutki

Koszt składników
82.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bulion drobiowy
2000 g
wraz z mięsem
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
45 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 45 g
Por
70 g
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.93
Za 70 g
Seler korzeniowy
70 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.40
Za 70 g
Ziemniaki późne
350 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.40
Za 350 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kapusta kiszona
650 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.25
Za 650 g
Śmietana 18%
20 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
82.20