Masło - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Tłuszcze

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w maśle oraz jakie alergie mogą powodować.
Masło - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze masła - tabela

Energia i białka

Masło Masło roślinne Masło ghee
na 100 g na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w maśle
Białko 0.85 g 0.27 g b/d
Fenyloalanina 0.04 mg b/d b/d

Węglowodany w maśle

Masło Masło roślinne Masło ghee
na 100 g na 100 g na 100 g
Węglowodany 0.06 g b/d b/d
Węglowodany przyswajalne 0.06 g b/d b/d
Błonnik (nieprzyswajalne) b/d b/d b/d
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Masło Masło roślinne Masło ghee
na 100 g na 100 g na 100 g
Tłuszcz 81.10 g 44.46 g 100.00 g
Tłuszcze nasycone 54.69 g 13.14 g 67.00 g
Tłuszcze nienasycone 26.41 g 31.32 g 33.00 g
Tłuszcze jednonasycone 23.40 g 10.35 g 29.00 g
Tłuszcze wielonasycone 3.01 g 20.97 g 4.00 g
Tłuszcze trans b/d 0.56 g b/d
Cholesterol 215.00 mg b/d 300.00 mg

Witaminy w przepisie na masło

Masło Masło roślinne Masło ghee
na 100 g na 100 g na 100 g
Witamina A 684.00 µg (mcg) b/d 840.00 µg (mcg)
Witamina B6 b/d 0.01 mg b/d
Witamina B12 0.17 µg (mcg) b/d 0.01 µg (mcg)
Witamina C b/d b/d b/d
Witamina D b/d b/d b/d
Witamina E 2.32 mg 3.94 mg 2.80 mg
Retinol 671.00 µg (mcg) b/d 824.00 µg (mcg)
Tiamina 0.01 mg 11.80 mg b/d
Ryboflawina 0.03 mg b/d 0.01 mg
Niacyna 0.04 mg b/d b/d
Foliany 3.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) b/d
Beta karoten 158.00 µg (mcg) b/d 193.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na masło

Masło Masło roślinne Masło ghee
na 100 g na 100 g na 100 g
Sód 11.00 mg 716.00 mg 2.00 mg
Potas 24.00 mg 17.00 mg 5.00 mg
Wapń 24.00 mg 2.00 mg 4.00 mg
Fosfor 24.00 mg 4.00 mg 3.00 mg
Magnez 2.00 mg 1.00 mg b/d
Żelazo 0.02 mg 0.06 mg b/d
Cynk 0.09 mg 0.02 mg 0.01 mg
Miedź 0.02 mg 0.01 mg b/d
Mangan b/d 0.01 mg b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/173430/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w maśle

  • Masło - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • brak danych
  • Masło ghee - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z masłem

Przepisy z masłem

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto