Zupa koperkowa z makaronem

Opublikowano: 13.02.2024 r., 10:43 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
zupa koperkowa z makaronem
Zupa koperkowa z makaronem
Zupa koperkowa z makaronem to świetny pomysł na posiłek dla całej rodziny. Koniecznie poznaj mój dziejscy przepis i przekonaj się sam.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 45 min
284 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Cebula 1 sztuka (100 g)
  • Ziemniaki późne 2 sztuki (200 g)
  • Marchewka 2 sztuki (120 g)
  • Pietruszka 1 sztuka (100 g)
  • Koperek 1 garść (60 g)
  • Makaron bezjajeczny 2 szklanki (500 g)
  • Bulion warzywny 1 litr (1000 ml)
  • Masło 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupa koperkowa z makaronem krok po kroku

W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę.

Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu.

Wlej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy warzywa staną się miękkie.

Dodaj makaron do zupy i gotuj, aż będzie gotowy.

Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek.

Jak oceniasz przepis na zupa koperkowa z makaronem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat zupy koperkowej z makaronem

Zupa koperkowa z makaronem to delikatne i aromatyczne danie, które zachwyca swoim świeżym smakiem kopru i pożywnością makaronu. Dlatego koniecznie poznaj mój przepis na zupę koperkową z makaronem. Będzie to najlepsza zupa nie tylko na obiad, ale też na rozgrzewającą kolacje.

Do jej przygotowania będziesz potrzebować tylko bulion warzywny i odrobinę warzyw, które dokładnie wymieniam nieco niżej.

Zatem poznaj mój prosty przepis i zobacz, jak powstaje ta szybka i pyszna zupa dobra dla każdego.

W dużym garnku rozgrzej masło. Dodaj posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone ziemniaki, marchewkę i pietruszkę. Smaż przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Wlej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu do momentu, gdy warzywa staną się miękkie. Dodaj makaron do zupy i gotuj, aż będzie gotowy. Pod koniec gotowania dodaj posiekany koperek.

Nasza smaczna zupa jest dobra do podania. Możesz przygotować ją również na rosole z poprzedniego dnia, zamiast na bulionie.

Zupa koperkowa wyróżnia się intensywnym aromatem świeżego koperku. To zioło nadaje potrawie charakterystyczny smak i zapach, który jest jednocześnie świeży i łagodny.

Makaron, najczęściej w postaci świderków, rurek lub innego ulubionego rodzaju, nadaje zupie substancji i lekkości. Jest to składnik, który sprawia, że danie jest bardziej sycące i zaspokaja apetyt.

W potrawie znajdują się warzywa takie jak cebula, ziemniaki, marchewka i pietruszka, które dodają smaku i witamin. Ziemniaki również nadają zupie kremową konsystencję.

Zupa koperkowa z makaronem jest lekka i delikatna, co sprawia, że jest doskonała jako danie wegetariańskie lub jako posiłek dla całej rodziny.

Dodatek soli i pieprzu oraz ewentualne doprawianie koperkiem na koniec gotowania pozwala regulować smak potrawy według indywidualnych preferencji.

Zupa koperkowa z makaronem to dobry pomysł na codzienne danie, zwłaszcza w sezonie, gdy koper jest świeży i aromatyczny. To danie, które kojarzy się z domowym ciepłem i tradycyjnym smakiem.

Alergeny w zupach koperkowych z makaronem

Lista alergenów dla zupy koperkowej z makaronem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron bezjajeczny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze zupy koperkowej z makaronem

na 100g gotowej potrawy

Zupę możesz przygotować również na mięsie, zacznij gotowanie bulionu od mięsa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
113.92
284.81
Białko (g)
3.67
9.19

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
21.95
54.86
Węglowodany przyswajalne (g)
20.45
51.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.50
3.74

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.24
3.10
Tłuszcze nasycone (g)
0.76
1.91
Tłuszcze nienasycone (g)
0.47
1.19
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.30
0.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.44
Cholesterol (mg)
2.05
5.12

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
70.97
177.43
Witamina B6 (mg)
0.09
0.23
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
5.99
14.99
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.16
0.40
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
6.39
15.98
Tiamina (mg)
0.05
0.13
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Niacyna (mg)
0.70
1.75
Foliany (µg (mcg))
15.21
38.02
Beta karoten (µg (mcg))
527.93
1319.83
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
149.41
373.52
Potas (mg)
167.03
417.57
Wapń (mg)
18.44
46.10
Fosfor (mg)
60.73
151.83
Magnez (mg)
19.42
48.55
Żelazo (mg)
0.66
1.65
Cynk (mg)
0.46
1.14
Miedź (mg)
0.10
0.25
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy koperkowej z makaronem 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy koperkowej z makaronem

Koszt składników
48.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Ziemniaki późne
200 g
2 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 200 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Koperek
60 g
1 garść
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 60 g
Makaron bezjajeczny
500 g
2 szklanki
3.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 500 g
Bulion warzywny
1000 ml
1 litr
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
48.00