Ciasto węgierskie

Opublikowano: 06.01.2024 r., 22:20 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto węgierskie na białej paterze.
Ciasto węgierskie
Ciasto węgierskie to doskonała propozycja na pyszne ciasto z kremem i wiśniami w spirytusie. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na słodki dodatek do kawy i herbaty.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 30 min
390 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Składniki dla 15 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Kakao 16% (proszek) 9 płaskich łyżek stołowych (90 g)
  • Cukier drobny (170 g)
  • Mąka ziemniaczana (110 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Galaretka 2 opakowania (150 g)
  • Cukier puder (60 g)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Wiśnie w spirytusie (200 g)
  • Margaryna do pieczenia 1 opakowanie (250 g)
  • Cukier (60 g)
  • Bułka tarta (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, duża miska, czajnik, miska, blaszka do pieczenia 25x25 cm, miseczki

Przepis na ciasto węgierskie krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.

Do 4 żółtek dodaj 7 łyżek wody, 30 g kakao, cukier drobny, mąkę ziemniaczaną oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki dokładnie wymieszaj.

Do ciasta dodać stopniowo ubite białka i wszystko delikatnie wymieszać do powstania jednolitej masy.

Blaszkę do pieczenia wysmaruj odrobiną margaryny oraz posyp bułką tartą. Następnie do blaszki przelej ciasto na biszkopt.

Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i przekrój na dwa blaty.

Każdą z galaretek rozpuść w osobnej miseczce w 250 ml wrzącej wody.

Masło utrzyj z dodatkiem cukru pudru na puszystą masę. Następnie dodawaj do niego kolejno po jednym żółtku, nie przerywając ubijania.

Do masy maślanej dodaj jedną z tężejących galaretek oraz połowę pozostałego kakao i dokładnie wymieszaj masę.

Drugą galaretkę pokrój w kostkę, dodaj ją do masy czekoladowo-maślanej wraz z wiśniami w spirytusie i delikatnie wymieszaj.

Masę rozprowadź równomiernie na jednym z blatów ciasta i przykryj go drugim blatem.

Do garnka włóż margarynę pokrojoną na kawałki, pozostałe kakao, 3 łyżki wody oraz cukier. Składniki gotuj na małej mocy palnika do uzyskania jednolitej polewy.

Polewę pozostaw do wystudzenia i polej ją wierzch ciasta.

Ciasto pozostaw na kilka godzin, aby polewa dobrze zastygła.

Jak oceniasz przepis na ciasto węgierskie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 61,2% osób

Więcej informacji na temat ciasta węgierskiego

Ciasto węgierskie to doskonały pomysł na pyszne ciasto czekoladowe z kremem, wiśniami i z galaretką. Kostka węgierska z wiśniami świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek do kawy lub herbaty. Ciasto warto przygotować jako przekąskę serwowaną podczas spotkań rodzinnych. Przepis na ciasto węgierskie jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące produkty: jajka, kakao, cukier drobny, mąka ziemniaczana, masło, galaretka, cukier puder, żółtka jaj, wiśnie w spirytusie, margaryna, cukier, bułka tarta, sól oraz proszek do pieczenia.

A jak zrobić ciasto węgierskie? Z Jajek, kakao, cukru drobnego, mąki ziemniaczanej oraz proszku do pieczenia przygotuj ciasto na biszkopt. Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i przekrój na dwa blaty. Każdą z galaretek rozpuść w 250 ml wrzącej wody. Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Do masła dodaj po jednym żółtku. Do masy maślanej dodaj jedną z tężejących galaretek oraz połowę pozostałego kakao i wymieszaj masę. Drugą galaretkę pokrój w kostkę, dodaj ją do masy czekoladowo-maślanej wraz z wiśniami w spirytusie i delikatnie wymieszaj. Masę rozprowadź równomiernie na jednym z blatów ciasta i przykryj go drugim blatem. Do garnka włóż margarynę, kakao, 3 łyżki wody oraz cukier. Składniki gotuj na małej mocy palnika. Polewę pozostaw do wystudzenia i polej ją wierzch ciasta.

Wiśnie są źródłem wielu witamin takich jak A, C oraz kwasu foliowego. Witamina A jest naturalną substancją chroniącą nas przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Jest także niezbędna do prawidłowego procesu widzenia, chroni nasz organizm przed nowotworami.

Podsumowując placek z owocami wiśni to doskonała propozycja na pyszne ciasto domowe. Ciasto węgierskie stanowi smaczny dodatek do kawy i herbaty. Ciasto jest dobre do spożycia po całkowitym wystygnięciu polewy. Produkty niezbędne do przygotowania ciasta dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w cieście węgierskim

Lista alergenów dla ciasta węgierskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze ciasta węgierskiego

na 100g gotowej potrawy

Ciasto węgierskie to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Ciasto wykonane jest z wiśniami namoczonymi w spirytusie, dlatego nie należy podawać go dzieciom.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
390.79
390.79
Białko (g)
5.52
5.52

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
37.80
37.80
Węglowodany przyswajalne (g)
35.01
35.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
2.80

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
26.16
26.16
Tłuszcze nasycone (g)
11.18
11.18
Tłuszcze nienasycone (g)
14.98
14.98
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.29
10.29
Brak danych dla: cukier drobny, cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.69
4.69
Brak danych dla: cukier drobny, cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
119.46
119.46

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina A (µg (mcg))
259.38
259.38
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.24
0.24
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.55
1.55
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.06
1.06
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.57
0.57
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
241.30
241.30
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.05
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.12
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.52
0.52
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.44
18.44
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
215.96
215.96
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
158.36
158.36
Potas (mg)
209.09
209.09
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
32.35
32.35
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
103.05
103.05
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
36.99
36.99
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.35
1.35
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.73
0.73
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.26
0.26
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta węgierskiego 61
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta węgierskiego

Koszt składników
50.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Kakao 16% (proszek)
90 g
9 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 90 g
Cukier drobny
170 g
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.59
Za 170 g
Mąka ziemniaczana
110 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 110 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Galaretka
150 g
2 opakowania
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 150 g
Cukier puder
60 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Wiśnie
200 g
w spirytusie
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Margaryna do pieczenia
250 g
1 opakowanie
2.70
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.70
Za 250 g
Cukier
60 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 g
Bułka tarta
20 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 20 g
Koszt składników
50.10