Sernik jagodowy na zimno

Opublikowano: 29.03.2024 r., 19:06 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sernik jagodowy na zimno
Sernik jagodowy na zimno
Sernik na zimno w połączeniu ze świeżymi owocami to pyszne ciasto, które przygotujesz w krótkim czasie dla całej rodziny.
Przygotowanie 30 min
211 kcal
Kcal w porcji
60 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 10 porcji
  • Herbatniki - 1 opakowanie (200 g)
  • Masło (100 g)
  • Mascarpone - 1 opakowanie (500 g)
  • Śmietanka kremowa 36% - 1 opakowanie (200 ml)
  • Cukier puder (100 g)
  • Jagody - 1 szklanka (250 g)
  • Żelatyna - 1 łyżka (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, okrągła forma do pieczenia

Przepis na sernik jagodowy na zimno krok po kroku

Rozkrusz herbatniki w blenderze lub umieść je w woreczku i rozgnieć wałkiem. Wymieszaj herbatniki z roztopionym masłem, aż powstanie jednolita masa. Przełóż ją na dno formy do tarty.

Zmiksuj serek mascarpone, dodaj cukier puder. Miksuj na gładką masę.

W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie delikatnie połącz ją z masą serową. Opcjonalnie możesz do masy dodać żelatynę.

Wymieszaj owoce jagodowe z masą serową, zostaw kilka do dekoracji. Wlej masę serową na herbatniki. Wyrównaj wierzch i udekoruj pozostałymi jagodami.

Wstaw ciasto do lodówki na 4 h.

Jak oceniasz przepis na sernik jagodowy na zimno
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat sernika jagodowego na zimno

Pyszny sernik jagodowy na zimno bez pieczenia to doskonała propozycja na deser lub słodki lunch dla Twojej rodziny, lub znajomych. Postaw na szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto bez pieczenia. Do jego przygotowania będziesz potrzebować takie składniki jak: masę sernikową lub z serkiem mascarpone, śmietankę kremówkę, świeże owoce, herbatniki lub biszkopty, cukier, galaretkę o smaku truskawkowym i żelatynę.

Zatem, jak zrobić sernik jagodowy na zimno?

W pierwszej kolejności ułóż herbatniki na spodzie szklanego naczynia i odstaw z boku.

Zmiksuj serek mascarpone, dodaj cukier puder. Miksuj na gładką masę. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno. Następnie delikatnie połącz ją z masą serową. Opcjonalnie możesz do masy dodać żelatynę. Wymieszaj owoce jagodowe z masą serową, zostaw kilka do dekoracji.

Wlej masę serową na herbatniki. Wyrównaj wierzch i udekoruj pozostałymi jagodami. Wstaw ciasto do lodówki na 4 h.

U mnie żelatyna będzie tradycyjna w proszku, śmiało możesz zastąpić ja żelatyną w paskach. Ważne jest, tylko aby dobrze dobrać proporcje, dlatego zwróć na to szczególną uwagę.

Całe ciasto włóż do lodówki na kilka godzin, po tym czasie sernik na zimno będzie pyszny i dobry do spożycia. Ja zdecydowałam się na świeże truskawki, jeśli jednak nie masz dostępu do świeżych owoców, skorzystaj z wersji mrożonej. Ważne jest, tylko aby je odpowiednio odmrozić. Sposobów jest kilka albo wsyp zamrożone owoce do miski i ułóż ją do lodówki, możesz także wsypać mrożone owoce do gotującej się wody.

Nie powinno się jednak rozmrażać owoców, ale także innych produktów w temperaturze pokojowej, sprzyja to rozmnażaniu się bakterii i utracie witamin.

Skoro już znasz mój prosty przepis na sernik jagodowy na zimno, wykorzystaj go i przygotuj na imprezę do znajomych lub deser do rodziny.

Ciasto jest bardzo efektowne, dlatego będzie to też smaczny pomysł na tort urodzinowy.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci, smacznego!

Alergeny w serniku jagodowy na zimno

Lista alergenów dla sernika jagodowego na zimno przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Herbatniki
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 36%

Wartości odżywcze sernika jagodowego na zimno

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania sernika możesz użyć dowolnych owoców jagodowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(60g)
Energia (kcal)
353.24
211.94
Białko (g)
3.52
2.11

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(60g)
Węglowodany (g)
20.99
12.60
Węglowodany przyswajalne (g)
20.24
12.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.75
0.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(60g)
Tłuszcz (g)
28.29
16.97
Tłuszcze nasycone (g)
24.75
14.85
Tłuszcze nienasycone (g)
3.54
2.12
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.12
35.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(60g)
Witamina C (mg)
1.83
1.10
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(60g)
Sód (mg)
202.95
121.77
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
78.57
47.14
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.47
0.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika jagodowego na zimno 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika jagodowego na zimno

Koszt składników
53.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Herbatniki
200 g
1 opakowanie
1.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 200 g
Masło
100 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mascarpone
500 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
200 ml
1 opakowanie
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
3.20
Za 200 ml
Cukier puder
100 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Jagody
250 g
1 szklanka
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 250 g
Żelatyna
10 g
1 łyżka
2.50
Za 20,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 10 g
Koszt składników
53.50