Pieczonki

Opublikowano: 22.02.2024 r., 9:27 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
żeliwny kociołek na ognisko
Pieczonki
Poznaj przepis na pyszne domowe pieczonki, czyli zapiekankę warzywno-mięsną, idealna na rodzinny obiad.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 120 min
350 kcal
Kcal w porcji
300 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Ziemniaki młode (500 g)
  • Burak (140 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (100 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Kiełbasa domowa (250 g)
  • Masło - 1 łyżka (20 g)
  • Kapusta biała - 4 liście (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, natka pietruszki świeża, liść laurowy, rozmaryn
Sprzęt kuchenny
żeliwny kociołek

Przepis na pieczonki krok po kroku

Obierz i umyj warzywa. Ziemniaki pokrój w ćwiartki, a pozostałe warzywa i kiełbasę w plastry.

Na dnie kociołka rozgrzej masło, wyłóż go liśćmi kapusty i warstwami układaj warzywa.

Na wierzch dodaj odrobinę masła, przyprawy i ułóż kiełbasę. Powtarzaj, do wyczerpania składników.

Przykryj garnek liściem kapusty, folią aluminiową lub dedykowaną przykrywką.

Ustaw kociołek nad ogniem i podgrzewaj ok. 2 godzin.

Jak oceniasz przepis na pieczonki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat pieczonek

Pieczonki, czasem nazywane też prażonkami, to pyszne, polskie danie z burakami i ziemniakami przygotowywane w kociołku. Oczywiście na przestrzeni lat powstało wiele odmian, dzięki czemu możesz śmiało przygotować je również w garnku, samodzielnie modyfikując ilość i rodzaj składników. Tradycyjny przepis na pieczonki uwzględnia warzywa takie jak ziemniaki, buraki, marchew, cebula, a także dodatek mięsny, najczęściej w postaci kiełbasy lub boczku. Aby przygotować pieczonki możesz jednak wykorzystać niemal wszystkie warzywa i rodzaje mięsa, dlatego nie bój się eksperymentować w kuchni. Jak zrobić pieczonki, aby były naprawdę smaczne i dobre na każdą okazję? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz sprawdzony przepis na pieczonki w kociołku. Oczywiście potrzebujesz do tego specjalnego żeliwnego kociołka. Jeśli go nie posiadasz, możesz zrobić pieczonki w garnku, jednak dania przygotowywane w kociołku mają swój niepowtarzalny charakter. Warto spróbować ich chociaż raz w życiu. Pyszne pieczonki nie są trudne w przygotowaniu i na pewno poradzisz sobie nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Tak naprawdę jedyne co musisz zrobić to obrać i pokroić warzywa oraz naprzemiennie układać je w kociołku lub garnki z mięsem i przyprawami. Mimo że jest to bardzo prosty przepis, czas gotowania jest dość długi i może wynosić nawet 2 godziny. Dlatego przygotowanie pieczonek lepiej zaplanować sobie odpowiednio wcześnie, ponieważ nie jest to danie, które uda Ci się zrobić na ostatnią chwilę. Pieczonki świetnie smakują na ciepło, od razu po przygotowaniu, jednak możesz też za jednym razem zrobić większą porcję na kilka kolejnych dni. Jeśli szukasz pomysłu na staropolski, tradycyjny obiad z mięsem i warzywami, koniecznie poznaj nasz pomysł na pyszne pieczonki.

Alergeny w pieczonkach

Lista alergenów dla pieczonek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze pieczonek

na 100g gotowej potrawy

Dzięki temu, że danie składa się głównie z warzyw, jest sycące, bogate w błonnik.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kcal)
116.95
350.86
Białko (g)
3.38
10.14

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany (g)
10.74
32.23
Węglowodany przyswajalne (g)
8.92
26.75
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
5.48

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz (g)
6.98
20.94
Tłuszcze nasycone (g)
3.20
9.59
Tłuszcze nienasycone (g)
3.78
11.35
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.69
8.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.09
3.27
Tłuszcze trans (g)
0.04
0.13
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.92
44.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina A (µg (mcg))
76.69
230.06
Witamina B6 (mg)
0.18
0.54
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.40
Witamina C (mg)
18.29
54.87
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.40
Witamina E (mg)
0.20
0.60
Retinol (µg (mcg))
11.77
35.31
Tiamina (mg)
0.08
0.24
Ryboflawina (mg)
0.06
0.18
Niacyna (mg)
1.16
3.48
Foliany (µg (mcg))
27.08
81.23
Beta karoten (µg (mcg))
643.86
1931.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód (mg)
196.21
588.64
Potas (mg)
300.25
900.76
Wapń (mg)
21.62
64.85
Fosfor (mg)
67.31
201.94
Magnez (mg)
17.45
52.35
Żelazo (mg)
0.65
1.95
Cynk (mg)
0.46
1.37
Miedź (mg)
0.07
0.22
Szacunkowy indeks glikemiczny pieczonek 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pieczonek

Koszt składników
28.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ziemniaki młode
500 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 500 g
Burak
140 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 140 g
Marchewka
100 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Kiełbasa domowa
250 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Kapusta biała
200 g
4 liście
5.00
Za 2000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Koszt składników
28.50