Mleko - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mleko i przetwory mleczne

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w mleku oraz jakie alergie mogą powodować.
Mleko - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze mleka - tabela

Energia i białka

Mleko 3,2% Mleko 3,2% Mleko 2% Mleko 1,5% Mleko 0,5% mleko skondensowane (zagęszczone) napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 g na 100 ml na 100 ml
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w mleku
Białko 3.28 g 3.28 g 3.35 g 3.38 g 3.43 g 7.91 g 0.38 g 0.40 g
Fenyloalanina b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d

Węglowodany w mleku

Mleko 3,2% Mleko 3,2% Mleko 2% Mleko 1,5% Mleko 0,5% mleko skondensowane (zagęszczone) napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 g na 100 ml na 100 ml
Węglowodany 4.67 g 4.67 g 4.91 g 5.19 g 4.89 g 54.40 g 5.24 g 1.31 g
Węglowodany przyswajalne 4.67 g 4.67 g 4.91 g 5.19 g 4.89 g 54.40 g 5.04 g 1.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne) b/d b/d b/d b/d b/d b/d 0.20 g 0.20 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Mleko 3,2% Mleko 3,2% Mleko 2% Mleko 1,5% Mleko 0,5% mleko skondensowane (zagęszczone) napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 g na 100 ml na 100 ml
Tłuszcz 3.20 g 3.20 g 1.90 g 0.95 g 0.08 g 8.70 g 0.93 g 0.96 g
Tłuszcze nasycone 2.40 g 2.40 g 1.44 g 0.71 g 0.05 g 5.93 g 0.13 g 0.13 g
Tłuszcze nienasycone 0.80 g 0.80 g 0.46 g 0.24 g 0.03 g 2.77 g 0.80 g 0.83 g
Tłuszcze jednonasycone 0.69 g 0.69 g 0.40 g 0.21 g 0.02 g 2.43 g 0.57 g 0.59 g
Tłuszcze wielonasycone 0.11 g 0.11 g 0.06 g 0.03 g 0.01 g 0.34 g 0.23 g 0.24 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Cholesterol 12.00 mg 12.00 mg 8.00 mg 5.00 mg 3.00 mg 34.00 mg b/d b/d

Witaminy w przepisie na mleko

Mleko 3,2% Mleko 3,2% Mleko 2% Mleko 1,5% Mleko 0,5% mleko skondensowane (zagęszczone) napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 g na 100 ml na 100 ml
Witamina A 32.00 µg (mcg) 32.00 µg (mcg) 83.00 µg (mcg) 58.00 µg (mcg) 64.00 µg (mcg) 74.00 µg (mcg) 86.00 µg (mcg) 90.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.06 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.05 mg b/d b/d
Witamina B12 0.54 µg (mcg) 0.54 µg (mcg) 0.55 µg (mcg) 0.61 µg (mcg) 0.58 µg (mcg) 0.44 µg (mcg) b/d b/d
Witamina C b/d b/d 0.20 mg b/d b/d 2.60 mg b/d b/d
Witamina D 1.10 µg (mcg) 1.10 µg (mcg) 1.10 µg (mcg) 1.10 µg (mcg) 1.10 µg (mcg) 0.20 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg)
Witamina E 0.05 mg 0.05 mg 0.03 mg 0.02 mg b/d 0.16 mg 2.70 mg 2.81 mg
Retinol 31.00 µg (mcg) 31.00 µg (mcg) 83.00 µg (mcg) 58.00 µg (mcg) 64.00 µg (mcg) 73.00 µg (mcg) 86.00 µg (mcg) 90.00 µg (mcg)
Tiamina 0.06 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.06 mg 0.09 mg b/d b/d
Ryboflawina 0.14 mg 0.14 mg 0.14 mg 0.14 mg 0.13 mg 0.42 mg 0.01 mg 0.01 mg
Niacyna 0.11 mg 0.11 mg 0.11 mg 0.11 mg 0.12 mg 0.21 mg 0.07 mg 0.07 mg
Foliany b/d b/d 2.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 11.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg)
Beta karoten 7.00 µg (mcg) 7.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg) 1.00 µg (mcg) 2.00 µg (mcg) 14.00 µg (mcg) b/d b/d

Składniki mineralne w przepisie na mleko

Mleko 3,2% Mleko 3,2% Mleko 2% Mleko 1,5% Mleko 0,5% mleko skondensowane (zagęszczone) napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone
na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 ml na 100 g na 100 ml na 100 ml
Sód 38.00 mg 38.00 mg 39.00 mg 39.00 mg 41.00 mg 127.00 mg 69.00 mg 72.00 mg
Potas 150.00 mg 150.00 mg 159.00 mg 159.00 mg 167.00 mg 371.00 mg 64.00 mg 67.00 mg
Wapń 123.00 mg 123.00 mg 126.00 mg 126.00 mg 132.00 mg 284.00 mg 177.00 mg 184.00 mg
Fosfor 101.00 mg 101.00 mg 103.00 mg 103.00 mg 107.00 mg 253.00 mg 9.00 mg 9.00 mg
Magnez 12.00 mg 12.00 mg 12.00 mg 12.00 mg 12.00 mg 26.00 mg 6.00 mg 6.00 mg
Żelazo b/d b/d b/d b/d b/d 0.19 mg 0.27 mg 0.28 mg
Cynk 0.41 mg 0.41 mg 0.43 mg 0.43 mg 0.45 mg 0.94 mg 0.06 mg 0.06 mg
Miedź b/d b/d b/d b/d b/d 0.02 mg 0.02 mg 0.02 mg
Mangan b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097512/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097512/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097517/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097520/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097521/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097540/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097548/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097550/nutrients

Alergie w mleku

  • Mleko 3,2% - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • Mleko 3,2% - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • Mleko 2% - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • Mleko 1,5% - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • Mleko 0,5% - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • mleko skondensowane (zagęszczone) - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • napój migdałowy (mleko roślinne) słodzone - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne
  • napój migdałowy (mleko roślinne) niesłodzone - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z mlekiem

Przepisy z mlekiem

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto