Maślanka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Mleko i przetwory mleczne

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w maślance oraz jakie alergie mogą powodować.
Maślanka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze maślanki - tabela

Energia i białka

Maślanka 1% maślanka 2% maślanka 3%
na 100 g na 100 ml na 100 g
Białko 3.31 g 4.10 g 3.21 g
Fenyloalanina b/d b/d b/d

Węglowodany w maślance

Maślanka 1% maślanka 2% maślanka 3%
na 100 g na 100 ml na 100 g
Węglowodany 4.79 g 5.30 g 4.88 g
Węglowodany przyswajalne 4.79 g 5.30 g 4.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 0.00 g 0.00 g 0.00 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d b/d
Glukoza b/d b/d b/d
Fruktoza b/d b/d b/d
Skrobia b/d b/d b/d
Laktoza b/d b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Maślanka 1% maślanka 2% maślanka 3%
na 100 g na 100 ml na 100 g
Tłuszcz 1.07 g 2.00 g 3.31 g
Tłuszcze nasycone 0.79 g 1.35 g 2.28 g
Tłuszcze nienasycone 0.28 g 0.65 g 1.03 g
Tłuszcze jednonasycone 0.25 g 0.58 g 0.83 g
Tłuszcze wielonasycone 0.03 g 0.07 g 0.20 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d
Cholesterol 4.00 mg 8.00 mg 11.00 mg

Witaminy w przepisie na maślankę

Maślanka 1% maślanka 2% maślanka 3%
na 100 g na 100 ml na 100 g
Witamina A 14.00 µg (mcg) 16.00 µg (mcg) 47.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.03 mg 0.03 mg 0.04 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg) 0.37 µg (mcg) 0.46 µg (mcg)
Witamina C 1.00 mg 1.50 mg 0.00 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg) 0.00 µg (mcg) 1.30 µg (mcg)
Witamina E 0.05 mg 0.11 mg 0.07 mg
Retinol 13.00 µg (mcg) 16.00 µg (mcg) 46.00 µg (mcg)
Tiamina 0.03 mg 0.05 mg 0.05 mg
Ryboflawina 0.15 mg 0.21 mg 0.17 mg
Niacyna 0.06 mg 0.10 mg 0.09 mg
Foliany 5.00 µg (mcg) 6.00 µg (mcg) 5.00 µg (mcg)
Beta karoten 1.00 µg (mcg) 3.00 µg (mcg) 7.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na maślankę

Maślanka 1% maślanka 2% maślanka 3%
na 100 g na 100 ml na 100 g
Sód 148.00 mg 105.00 mg 105.00 mg
Potas 151.00 mg 180.00 mg 135.00 mg
Wapń 116.00 mg 143.00 mg 115.00 mg
Fosfor 89.00 mg 82.00 mg 85.00 mg
Magnez 11.00 mg 13.00 mg 10.00 mg
Żelazo 0.05 mg 0.06 mg 0.03 mg
Cynk b/d 0.24 mg 0.38 mg
Miedź 0.42 mg 0.01 mg 0.03 mg
Mangan 0.01 mg b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097527/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097528/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1097529/nutrients

Alergie w maślance

  • Maślanka 1% - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • maślanka 2% - Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
  • maślanka 3% - Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Często zadawane pytania

Produkty powiązane z maślanką

Przepisy z maślanką

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto