Jajka - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Kategoria: Jajka
Wartości odżywcze jajek - tabela
Energia i białka
Białko jajka | Jajko | Żółtko jajka | |
---|---|---|---|
na 100 szt. | na 100 szt. | na 100 szt. | |
Białko | 10.90 g | 12.56 g | 15.86 g |
Fenyloalanina | b/d | b/d | b/d |
Węglowodany w jajkach
Białko jajka | Jajko | Żółtko jajka | |
---|---|---|---|
na 100 szt. | na 100 szt. | na 100 szt. | |
Węglowodany | 0.73 g | 0.72 g | 3.59 g |
Węglowodany przyswajalne | 0.73 g | 0.72 g | 3.59 g |
Błonnik (nieprzyswajalne) | 0.00 g | 0.00 g | 0.00 g |
Sacharoza (cukier) | b/d | b/d | b/d |
Glukoza | b/d | b/d | b/d |
Fruktoza | b/d | b/d | b/d |
Skrobia | b/d | b/d | b/d |
Laktoza | b/d | b/d | b/d |
Tłuszcze
Białko jajka | Jajko | Żółtko jajka | |
---|---|---|---|
na 100 szt. | na 100 szt. | na 100 szt. | |
Tłuszcz | 0.17 g | 9.51 g | 26.54 g |
Tłuszcze nasycone | 0.17 g | 3.94 g | 10.60 g |
Tłuszcze nienasycone | 0.00 g | 5.57 g | 15.94 g |
Tłuszcze jednonasycone | b/d | 3.66 g | 11.74 g |
Tłuszcze wielonasycone | b/d | 1.91 g | 4.20 g |
Tłuszcze trans | b/d | b/d | b/d |
Cholesterol | b/d | 372.00 mg | 1085.00 mg |
Witaminy w przepisie na jajka
Białko jajka | Jajko | Żółtko jajka | |
---|---|---|---|
na 100 szt. | na 100 szt. | na 100 szt. | |
Witamina A | 0.00 µg (mcg) | 160.00 µg (mcg) | 381.00 µg (mcg) |
Witamina B6 | 0.01 mg | 0.17 mg | 0.35 mg |
Witamina B12 | 0.09 µg (mcg) | 0.89 µg (mcg) | 1.95 µg (mcg) |
Witamina C | 0.00 mg | 0.00 mg | 0.00 mg |
Witamina D | 0.00 µg (mcg) | 2.00 µg (mcg) | 5.40 µg (mcg) |
Witamina E | 0.00 mg | 1.05 mg | 2.58 mg |
Retinol | 0.00 µg (mcg) | 160.00 µg (mcg) | 371.00 µg (mcg) |
Tiamina | 0.00 mg | 0.04 mg | 0.18 mg |
Ryboflawina | 0.44 mg | 0.46 mg | 0.53 mg |
Niacyna | 0.11 mg | 0.08 mg | 0.02 mg |
Foliany | 4.00 µg (mcg) | 47.00 µg (mcg) | 146.00 µg (mcg) |
Beta karoten | 0.00 µg (mcg) | 0.00 µg (mcg) | 88.00 µg (mcg) |
Składniki mineralne w przepisie na jajka
Białko jajka | Jajko | Żółtko jajka | |
---|---|---|---|
na 100 szt. | na 100 szt. | na 100 szt. | |
Sód | 166.00 mg | 142.00 mg | 48.00 mg |
Potas | 163.00 mg | 138.00 mg | 109.00 mg |
Wapń | 7.00 mg | 56.00 mg | 129.00 mg |
Fosfor | 15.00 mg | 198.00 mg | 390.00 mg |
Magnez | 11.00 mg | 12.00 mg | 5.00 mg |
Żelazo | 0.08 mg | 1.75 mg | 2.73 mg |
Cynk | 0.03 mg | 1.29 mg | 2.30 mg |
Miedź | 0.02 mg | 0.07 mg | 0.08 mg |
Mangan | b/d | b/d | b/d |
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100199/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100183/nutrients
- https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100203/nutrients
Alergie w jajkach
- Białko jajka - Jaja i produkty pochodne
- Jajko - Ryby i produkty pochodne
- Żółtko jajka - Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne
Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Produkty powiązane z jajkami
Przepisy z jajkami
- Pierogi z kaszą i grzybami40 + 15 minśredni6506 kcal
- Prosta sałatka z awokado10 minłatwy1603 kcal
- Prosta sałatka z łososiem wędzonym10 minłatwy1464 kcal
- Sałatka z papryką konserwową10 + 10 minłatwy1380 kcal
- Proste pierogi z podrobami30 + 15 mintrudny4705 kcal
- Delikatna babka na maśle25 + 50 minśredni10367 kcal
- Chrupiące ciasteczka pełnoziarniste15 + 15 minśredni10273 kcal
- Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem25 + 25 minśredni4667 kcal
- Chrupiące sajgonki z piekarnika30 + 30 minśredni4359 kcal
- Delikatne ciasto z karmelizowanym słonecznikiem20 + 35 minśredni10726 kcal
- Pijany izydor25 + 45 minśredni10485 kcal
- Smaczne ciasteczka serowe z jabłkami25 + 25 minłatwy8231 kcal
- Puszysta babka z truskawkami20 + 45 minśredni10238 kcal
- Aromatyczna sałatka z grzybkami marynowanymi15 + 10 minśredni4190 kcal
- Puszyste ciasto z jabłkami na oleju30 + 45 minśredni10276 kcal
- Szybka pasta rybna10 minśredni3241 kcal
- Chrupiące placuszki cukiniowo marchewkowe15 + 10 minśredni2148 kcal
- Kruche placki rabarbarowe10 + 15 minśredni4209 kcal
- Chrupiące kotlety z polędwicy wieprzowej20 + 20 minśredni4341 kcal
- Ciasto rafaello na biszkopcie z białą czekoladą45 + 40 minśredni10645 kcal
- Rogale z białym makiem150 + 20 mintrudny10329 kcal
- Gofry z masłem20 + 5 minłatwy7140 kcal
- Naleśniki z kurczakiem i serem
Mąka pszenna, mleko i jajko na naleśniki, a potem soczyste piersi kurczaka, chrupiąca cebula i aromatyczny czosnek, wszystko to zapieczone z serem cheddar. Takie naleśniki z kurczakiem i serem są idealne na obiad, pełne smaków, które świetnie się uzupełniają.
20 + 10 minłatwy6169 kcal - Placek z puree z dyni
Puree z dyni, jajka, mąka pszenna i cukier trzcinowy - to podstawa naszego placka z puree z dyni. Do tego dodamy trochę masła, szczyptę cynamonu i kawałek świeżego imbiru. Wychodzi pyszny, aromatyczny placek, idealny na chłodne dni.
40 + 45 minłatwy8142 kcal - Keto zapiekanka z mięsem mielonym
Mięso mielone z kurczaka, kalafior, ser parmezan i śmietanka kremowa to kluczowe składniki tej keto zapiekanki. To sycące i niskowęglowodanowe danie, które idealnie wpasuje się w Twoją ketogenną dietę. Dodatek aromatycznego czosnku i smażonej cebuli nadaje potrawie wyjątkowy smak. Cukinia dodaje całości świeżości, a jajka pomagają związać wszystkie składniki.
60 + 25 minłatwy2551 kcal - Rogaliki z dżemem
Mąka pszenna, masło, cukier i jajko – to główne składniki ciasta na te pyszne, domowe rogaliki z dżemem. Dzięki dodatkowi proszku do pieczenia rogaliki będą puszyste, a śliwkowy dżem o niskiej zawartości cukru nada im wyjątkowego smaku. Czujecie już ten zapach świeżo upieczonych smakołyków? Są idealne na każdą okazję.
40 + 10 minłatwy15139 kcal - Kuleczki z mięsa mielonego
Mięso mielone z indyka, cebula, czosnek, bułka tarta i jajko – to podstawa tych smakowitych kuleczek z mięsa mielonego. Proste składniki przeistaczają się w pyszne danie, idealne na obiad lub kolację. A odrobina oleju rzepakowego do smażenia sprawi, że kulki będą pięknie złociste i chrupiące.
20 + 10 minłatwy10100 kcal
- Sernik z brzoskwiniami i rosą
Twaróg sernikowy, brzoskwinie w syropie i masło – to właśnie te składniki sprawiają, że sernik z brzoskwiniami i rosą jest taki pyszny! Mąka pszenna i proszek do pieczenia dbają o idealną konsystencję ciasta, a żółtka i całe jajka dodają mu delikatności. Na wierzchu znajdziemy mistyczną rosę, która powstaje dzięki słodkości cukru pudru i ksylitolu.
40 + 60 minśredni20242 kcal - Keto gofry z mascarpone
Jajka, mascarpone, wiórki kokosowe i masło – te składniki sprawią, że Twoje keto gofry staną się ulubionym przysmakiem. Są puszyste, kremowe i mają delikatnie kokosowy posmak, a przy tym idealnie wpisują się w keto jadłospis. Proste składniki łączą się tu w wyjątkowy sposób, tworząc danie, które łatwo pokochasz.
20 minłatwy10155 kcal - Keto makowiec
Mak niebieski, masło i orzechy włoskie to główne składniki naszego keto makowca. Połączone z aromatyczną skórką pomarańczową i odrobiną gorzkiej czekolady tworzą wyjątkowy smak, którego po prostu nie da się zapomnieć. Ten keto smakołyk to doskonały wybór dla tych, którzy dbają o linię, nie rezygnując z przyjemności jedzenia ciast.
60 + 70 minłatwy10300 kcal - Tort z brzoskwiniami
Mascarpone, śmietanka kremowa 36%, jajka, i brzoskwinie w syropie – oto główne składniki tego pysznego tortu z brzoskwiniami. Spód tortu zrobiony jest z mieszanki jajek, mąki pszennej i ziemniaczanej, a puszystą masę stanowi połączenie mascarpone i śmietanki. Całość dopełniają soczyste brzoskwinie, które dodają owocowej świeżości.
40 + 50 min-10 - Sernik z brzoskwiniami z wiaderka
Mąka pszenna, masło, twaróg sernikowy i brzoskwinie w syropie — te składniki tworzą idealną bazę na pyszny sernik z brzoskwiniami z wiaderka. Z mąki, masła i jajek powstanie kruchy spód, a twaróg sernikowy połączony z żółtkami i budyniem stworzy kremową, lekką masę. Soczyste brzoskwinie w syropie dodadzą owocowego akcentu.
30 + 50 minśredni10