Jajka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Jajka

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w jajkach oraz jakie alergie mogą powodować.
Jajka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze jajek - tabela

Energia i białka

Białko jajka Jajko Żółtko jajka
na 100 szt. na 100 szt. na 100 szt.
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w jajkach
Białko 10.90 g 12.56 g 15.86 g
Fenyloalanina b/d b/d b/d

Węglowodany w jajkach

Sprawdź, jakie węglowodany ma jajka

Tłuszcze

Białko jajka Jajko Żółtko jajka
na 100 szt. na 100 szt. na 100 szt.
Tłuszcz 0.17 g 9.51 g 26.54 g
Tłuszcze nasycone b/d 3.94 g 10.60 g
Tłuszcze nienasycone b/d 5.57 g 15.94 g
Tłuszcze jednonasycone b/d 3.66 g 11.74 g
Tłuszcze wielonasycone b/d 1.91 g 4.20 g
Tłuszcze trans b/d b/d b/d
Cholesterol b/d 372.00 mg 1085.00 mg

Witaminy w przepisie na jajka

Sprawdź, jakie witaminy ma jajka

Składniki mineralne w przepisie na jajka

Białko jajka Jajko Żółtko jajka
na 100 szt. na 100 szt. na 100 szt.
Sód 166.00 mg 142.00 mg 48.00 mg
Potas 163.00 mg 138.00 mg 109.00 mg
Wapń 7.00 mg 56.00 mg 129.00 mg
Fosfor 15.00 mg 198.00 mg 390.00 mg
Magnez 11.00 mg 12.00 mg 5.00 mg
Żelazo 0.08 mg 1.75 mg 2.73 mg
Cynk 0.03 mg 1.29 mg 2.30 mg
Miedź 0.02 mg 0.07 mg 0.08 mg
Mangan b/d b/d b/d
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100199/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100183/nutrients
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1100203/nutrients

Alergie w jajkach

  • Białko jajka - Jaja i produkty pochodne
  • Jajko - Ryby i produkty pochodne
  • Żółtko jajka - Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z jajkami

Przepisy z jajkami

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto