Zupa z zielonego groszku

Opublikowano: 27.11.2021 r., 13:59 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku
Zupa z zielonego groszku to świetny pomysł na obiad dla całej Twojej rodziny, będzie idealnym pierwszym daniem. Koniecznie poznaj mój przepis.
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
109 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
90
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Groszek zielony konserwowy - 1 puszka (400 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Ziemniaki późne - 3 sztuki (100 g)
  • Masło - 2 łyżki (20 g)
  • Por - 1 kawałek (30 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z zielonego groszku krok po kroku

Masło podgrzej w garnku.

Wrzuć marchew i por pokrojony w słupki.

Podsmażaj chwile.

Zalej warzywa bulionem i od razu dodaj pokrojone ziemniaki.

Dodaj przyprawy i groszek.

Gotuj zupę do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Jak oceniasz przepis na zupę z zielonego groszku
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat zupy z zielonego groszku

Pyszna zupa z zielonego groszku to świetna alternatywa na lunch lub ciepłą przekąskę w ciągu dnia.

Zupę możesz przygotować dzień wcześniej i podawać następnego dnia lub zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy na uczelnie. Wtedy też będzie bardzo dobra.

Poznaj mój prosty przepis i zrób samodzielnie smaczną zupę z zielonego groszku, który będzie idealny nie tylko dla dorosłych, ale też dla dzieci.

Nie tylko jest smaczny, ale przede wszystkim zdrowy, groszek to bogactwo witamin z grupy B, K i C, która jest kluczowa w kwestii odporności. Na naszą odporność powinniśmy zwracać uwagę przez cały rok, ale szczególnie teraz w okresie jesienno- zimowym, gdy temperatury spadają poniżej 0 łatwiej o przeziębienie. Groszek dostarcza nam nie tylko witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale także żelaza. Jest to co prawda żelazo niehemowe, czyli takie, które nasz organizm przyswaja na niższym poziomie niż żelazo hemowe występujące w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ale nic straconego, w prosty sposób możemy zwiększyć poziom przyswajalności żelaza niehemowego. Wystarczy, że do takiego posiłku dodamy źródło witaminy C, czyli np. natkę pietruszki. Jak widzicie zielony groszek to samo zdrowie, dlatego zachęcam, aby sięgać po niego częściej.

Zatem jak zrobić zupę zielonego groszku idealną na obiad?

W garnku zeszklij drobno pokrojoną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Pamiętaj, że warto dodawać takie warzywa jak cebula i czosnek do wielu dań obojętnie czy są one na ciepło, czy na zimno. Warzywa te mają właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe co pozwoli zachować nam odporność, szczególnie teraz w okresie jesienno – zimowym.

Dodaj pokrojone w słupki marchew i por, podsmaż dosłownie chwilę. Następie dodaj bulion, pokrojone ziemniaki i groszek. Gotuj zupę do momentu, aż warzywa będą miękkie.

Pomysł na dobry i błyskawiczny obiad gotowy nie tylko dla dorosłych, ale także dla dzieci.

Jak widzisz przepis na zupę z zielonego groszku jest prosty i tani w wykonaniu dlatego zapamiętaj go i wykorzystaj, gdy najdzie Cię ochota na pyszny, delikatny i pożywny posiłek.

Alergeny w zupie z zielonego groszku

Lista alergenów dla zupy z zielonego groszku przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z zielonego groszku

na 100g gotowej potrawy

Zupa z zielonego groszku z innymi warzywami to idealny pomysł na lekkostrawny obiad. Jednak nie dla każdego, ziemniaki charakteryzują się wysokim indeksem glikemicznym, który nie jest porządny w diecie cukrzyka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
43.84
109.59
Białko (g)
1.48
3.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
6.40
16.00
Węglowodany przyswajalne (g)
5.21
13.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.20
2.99

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
1.55
3.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.02
2.56
Tłuszcze nienasycone (g)
0.53
1.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.41
1.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.11
0.28
Cholesterol (mg)
3.68
9.19

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
112.11
280.28
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.01
Witamina C (mg)
6.70
16.75
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Retinol (µg (mcg))
11.47
28.68
Tiamina (mg)
0.06
0.15
Ryboflawina (mg)
0.04
0.11
Niacyna (mg)
0.48
1.21
Foliany (µg (mcg))
14.84
37.09
Beta karoten (µg (mcg))
1073.64
2684.10

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
221.62
554.06
Potas (mg)
124.00
310.00
Wapń (mg)
12.74
31.86
Fosfor (mg)
29.51
73.78
Magnez (mg)
9.50
23.76
Żelazo (mg)
0.59
1.48
Cynk (mg)
0.29
0.72
Miedź (mg)
0.06
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z zielonego groszku 90
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z zielonego groszku

Koszt składników
30.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Groszek zielony konserwowy
400 g
1 puszka
2.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 400 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Ziemniaki późne
100 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 100 g
Masło
20 g
2 łyżki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Por
30 g
1 kawałek
4.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 30 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
30.00