Zupa z wołowiną

Opublikowano: 02.01.2024 r., 12:01 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa z wołowiną podana w miseczce.
Zupa z wołowiną
Zupa z wołowiną to doskonała opcja dla wszystkich miłośników niezwykle ciekawych i bardzo odżywczych posiłków. Sprawdzi się idealnie w zimę, gdyż doskonale rozgrzewa.
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 60 min
283 kcal
Kcal w porcji
361 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Polędwica wołowa (350 g)
  • Papryka czerwona (140 g)
  • Cebula (100 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Marchewka (90 g)
  • Pomidory w puszce (200 g)
  • Koncentrat pomidorowy (30 g)
  • Pietruszka (60 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Ziemniaki późne (400 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kminek mielony, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z wołowiną krok po kroku

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojone w dużą kostkę mięso. Podsmaż z każdej strony.

Do mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie czosnek. Kiedy lekko się zrumienią, zdejmij z patelni.

W dużym garnku przygotuj 3 litry wody, dodaj obrane i pokrojone na mniejsze części: marchewki, pietruszkę i seler. Włóż również podsmażone mięso. Gotuj wszystko przez 50 minut.

Paprykę umyj i pokrój w drobną kostkę. Ziemniaki obierz i również pokrój. Dodaj warzywa do zupy. Gotuj wszystko pod przykryciem przez 30 minut.

Dodaj do zupy pomidory z puszki, koncentrat pomidory i dopraw solą, pieprzem, papryką i kminkiem.

Dobrze wymieszaj. Gotuj przez 15 minut, do miękkości mięsa.

Jak oceniasz przepis na zupę z wołowiną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat zupy z wołowiną

Zupa z wołowiną to doskonała opcja dla wszystkich miłośników niezwykle ciekawych i bardzo odżywczych posiłków. Sprawdzi się idealnie w zimę, gdyż doskonale rozgrzewa.

Przepis na zupę z wołowiną to doskonały wybór na obiad. Ta zupa to prosta opcja na bardzo sycący posiłek. Mięso wołowe połączone z warzywami to doskonała opcja dla wszystkich miłośników węgierskich smaków. Zupa z tego przepisu jest aromatyczna, pełna warzyw, z miękkim mięsem, a jej smak jest naprawdę wyjątkowy. Warto dodać sporą ilość pieprzu i ostrej papryki, by zupa była naprawdę pikantna, to sprawia, że smakuje jeszcze lepiej. To najlepsza opcja dla osób, które chcą przemycić dużą ilość warzyw w smacznym daniu z dodatkiem mięsa. Ta zupa smakuje wybornie, zwłaszcza świeżo ugotowana. Jest tak super, że najlepiej od razu ugotować większą ilość, bo znika z talerzy i garnka w ekspresowym tempie. Bardzo dobrze komponuje się z ziemniakami, ugotowanymi w zupie, które dla urozmaicenia można pokroić w dużą kostkę albo w cienkie słupki, tak by wyglądały, jak frytki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z wołowiną, by była łatwa, szybka i naprawdę pyszna, to ten sprawdzony przepis będzie dobrym rozwiązaniem. Zupa na wołowinie jest daniem naprawdę smakowitym. Zupa jest naprawdę pożywna ze względu na dodatek mięsa. Najlepiej pasuje mięso z polędwicy wołowej. Jest to mięso niezbyt tłuste, a jego kawałki są dosyć zbite, dzięki czemu nie rozpadają się w zupie. Najlepiej wybierać świeże składniki, dzięki temu zupa jest smaczniejsza i bardziej aromatyczna. Zupę najlepiej ugotować na rosole, dzięki temu będzie miała głębszy i mięsny aromat. Jednak, gdy brakuje czasu, można sięgnąć po gotowy bulion lub kostki rosołowe. Wtedy należy pamiętać, by zupy dodatkowo nie solić, gdyż gotowe buliony są naprawdę słone. Jest to idealny pomysł na wspaniałą zupę, która może zastąpić danie obiadowe ze względu na dużą ilość mięsa i ziemniaków. Zupa ta jest bardzo pyszna i dobrze doprawiona, pełna aromatycznych ziół. Jest dobra jako kolacja, zwłaszcza w chłodne dni, gdyż jest pożywna i bardzo rozgrzewająca.

Alergeny w zupie z wołowiną

Lista alergenów dla zupy z wołowiną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy

Wartości odżywcze zupy z wołowiną

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo witamin i składników mineralnych, jednak ze względu na udział czerwonego mięsa nie powinna gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(361g)
Energia (kcal)
78.51
283.42
Białko (g)
5.92
21.37

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(361g)
Węglowodany (g)
9.55
34.46
Węglowodany przyswajalne (g)
7.82
28.23
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
6.23

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(361g)
Tłuszcz (g)
2.05
7.39
Tłuszcze nasycone (g)
1.11
4.00
Tłuszcze nienasycone (g)
0.94
3.39
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.75
2.71
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.19
0.68
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: polędwica wołowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.89
68.20

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(361g)
Witamina A (µg (mcg))
70.32
253.85
Witamina B6 (mg)
0.30
1.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.31
1.11
Witamina C (mg)
21.80
78.68
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.49
1.79
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.07
0.27
Ryboflawina (mg)
0.11
0.40
Niacyna (mg)
2.80
10.11
Foliany (µg (mcg))
19.45
70.21
Beta karoten (µg (mcg))
710.32
2564.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(361g)
Sód (mg)
56.74
204.85
Potas (mg)
341.53
1232.91
Wapń (mg)
20.92
75.54
Fosfor (mg)
88.57
319.74
Magnez (mg)
20.72
74.79
Żelazo (mg)
0.80
2.89
Cynk (mg)
0.85
3.08
Miedź (mg)
0.11
0.39
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z wołowiną 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z wołowiną

Koszt składników
88.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
350 g
60.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
42.00
Za 350 g
Papryka czerwona
140 g
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 140 g
Cebula
100 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pomidory w puszce
200 g
2.30
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.15
Za 200 g
Koncentrat pomidorowy
30 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 30 g
Pietruszka
60 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 60 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Ziemniaki późne
400 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.60
Za 400 g
Koszt składników
88.30