Zupa z pieczonych warzyw

Opublikowano: 04.09.2023 r., 16:04 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa warzywna ze śmietaną i pietruszką
Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw to niezwykle smaczna i prosta opcja, która doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, a przy tym bardzo odżywcza i niezwykle zdrowa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Pieczenie 30 min
71 kcal
Kcal w porcji
125 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Marchewka (90 g)
  • Pietruszka (90 g)
  • Seler korzeniowy (60 g)
  • Bataty (230 g)
  • Ziemniaki późne (230 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Bulion warzywny (500 ml)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Koncentrat pomidorowy (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka

Przepis na zupę z pieczonych warzyw krok po kroku

Warzywa umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki.

Następnie natrzyj je koncentratem pomidorowym oraz oliwą z oliwek, przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp łyżeczką słodkiej papryki, ostrej oraz łyżeczką kuminu.

Warzywa piecz w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez ok.25-30min do miękkości.

Upieczone warzywa przełóż do garnka lub do blendera kielichowego i dodaj bulion.

Miksuj na wolnych obrotach, aż uzyskasz gładką konsystencję.

Dopraw solą i pieprzem.

Całość zagotuj.

Jak oceniasz przepis na zupę z pieczonych warzyw
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 63,3% osób

Więcej informacji na temat zupy z pieczonych warzyw

Zupa z pieczonych warzyw to niezwykle smaczna i prosta opcja, która doskonale sprawdzi się na co dzień. Jest smaczna, a przy tym bardzo odżywcza i niezwykle zdrowa.

Przepis na zupę z pieczonych warzyw, to doskonała opcja na naprawdę smaczny posiłek. Idealnie sprawdzi się na jesień. Ta receptura powie Ci jak ugotować zupę, która jest pyszna, ale również niezwykle odżywcza i niezbyt kaloryczna. to najlepsza opcja na włączenie do swojego menu większej ilości warzyw. W tej potrawie jest ich niezwykle dużo, a wszystkie połączone razem za pomocą wspaniałych przypraw. Dzięki temu ta zupa smakuje po prostu wyśmienicie. W takiej wersji znacznie różni się od typowej zupy jarzynowej z rozgotowanymi jarzynami bez smaku. To prawdziwa królowa wśród zup warzywnych, głównie ze względu na naprawdę duży dodatek różnych ziół i przypraw. Idealnie pasuje tutaj papryka słodka, która doskonale komponuje się ze wszystkimi warzywami, zwłaszcza marchewką i cebulą. Idealnie sprawdzają się również zioła prowansalskie, które mają w swoim składzie rozmaryn, bazylię, czy szałwię.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić zupę z pieczonych warzyw, by była smaczna i dobra dla zdrowia, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Zupa krem z warzyw korzeniowych jest naprawdę wyśmienitą propozycją. Choć wszystkie składniki dostępne są przez cały rok. Nie musisz więc czekać na zimę, by sprawdzić jak ta zupa krem wspaniale smakuje. Jej główne składniki to warzywa dlatego dostarcza naprawdę sporo błonnika. To doskonały sposób na naprawdę sycący osiłek, który zdecydowanie powinien gościć w menu znacznie częściej. To wspaniała opcja, która pozwala nieco oczyścić lodówkę ze zbędnych produktów. Dlaczego? Gdyż do jej przygotowania można użyć wszystkich warzyw, które nieco straciły już świeżość, czy powiędły. Jedynie te z pleśnią nie powinny się w niej znaleźć. Reszta jest jak najbardziej idealna. Dzięki lekkiemu podpieczeniu warzywa są jędrne i nieco bardziej chrupiące. To dokonały sposób na to, by uczynić je nieco bardziej apetycznymi. Można do niej również użyć ulubionych mrożonych warzyw. Zwłaszcza w okresie jesiennym, gdy nie ma dostępu do świeżych jarzyn. Te mrożone są równie zdrowe, czy atrakcyjne. Dostarczają dużej ilości witamin i związków aktywnych.

Alergeny w zupie z pieczonych warzyw

Lista alergenów dla zupy z pieczonych warzyw przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Seler korzeniowy
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z pieczonych warzyw

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarczy dużo witamin i składników mineralnych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(125g)
Energia (kcal)
57.44
71.79
Białko (g)
1.08
1.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(125g)
Węglowodany (g)
9.90
12.38
Węglowodany przyswajalne (g)
8.34
10.43
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.56
1.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(125g)
Tłuszcz (g)
1.74
2.17
Tłuszcze nasycone (g)
0.34
0.42
Tłuszcze nienasycone (g)
1.40
1.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.18
1.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.21
0.27
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(125g)
Witamina A (µg (mcg))
210.64
263.30
Witamina B6 (mg)
0.13
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
8.81
11.01
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.39
0.48
Brak danych dla: bataty.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.05
0.06
Ryboflawina (mg)
0.04
0.05
Niacyna (mg)
0.54
0.67
Foliany (µg (mcg))
10.62
13.28
Beta karoten (µg (mcg))
2389.67
2987.09

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(125g)
Sód (mg)
179.33
224.16
Potas (mg)
209.51
261.88
Wapń (mg)
18.03
22.53
Fosfor (mg)
33.56
41.95
Magnez (mg)
12.66
15.82
Żelazo (mg)
0.47
0.59
Cynk (mg)
0.20
0.25
Miedź (mg)
0.06
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z pieczonych warzyw 32
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z pieczonych warzyw

Koszt składników
55.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pietruszka
90 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 90 g
Seler korzeniowy
60 g
8.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Bataty
230 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.76
Za 230 g
Ziemniaki późne
230 g
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.92
Za 230 g
Czosnek
15 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Bulion warzywny
500 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koncentrat pomidorowy
15 g
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 15 g
Koszt składników
55.50