Zupa z karpia
- Marchewka (160 g)
- Seler korzeniowy (80 g)
- Pietruszka (80 g)
- Natka pietruszki (20 g)
- Karp cały - możesz użyć samych głów i ogonów (1000 g)
- Por (50 g)
Przepis na zupę z karpia krok po kroku
Warzywa obierz, wrzuć do garnka z 3 liśćmi laurowymi, natkę pietruszki, 4 ziarenkami ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu i zalej wodą.
Gotuj warzywa na wolnym ogniu, przez 20 minut.
Z głów karpia usuń oczy oraz skrzela i pokrój rybę na mniejsze kawałki.
Wrzuć kawałki ryby do bulionu i gotuj kolejne 20 minut na wolnym ogniu.
Odcedź zupę i wyrzuć natkę, liście laurowe, ziele angielskie oraz głowę i ogon.
Warzywa pokrój w plasterki a resztę ryby delikatnie rozdrobnij i dodaj do zupy.
Podawaj z pieczywem, oraz opcjonalnie zabiel zupę śmietaną.
-
Karp w galarecie
-
Karp smażony
-
Karp wigilijny
-
Karp po żydowsku
-
Zupa rybna z karpia
-
Karp pieczony
-
Ryba z grilla
-
Faworki z karpia
-
Karp w zalewie octowej
-
Karp na wigilię
-
Karp w śmietanie
-
Tradycyjny karp smażony
-
Zupa z głów karpia
-
Węgierska zupa rybna
-
Marynata do karpia
-
Karp smażony w panierce
-
Karp w szarym sosie
-
Karp po grecku
-
Karp
Więcej informacji na temat zupy z karpia
Karp to ryba, która kojarzy się wszystkim z Bożym Narodzeniem i niestety jest też jedzona prawie wyłącznie w tym świątecznym okresie. To oczywiście zdecydowanie za rzadko, ponieważ karp, tak jak i inne ryby zawiera kwasy tłuszczowe DHA i EPA, które między innymi pozytywnie wpływają na odporność, którą wiele osób zaczęło się przejmować dopiero w dobie pandemii wirusa SARS-CoV-2. Kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają też pracę mózgu, dlatego zalecane jest zwrócenie na nie szczególnej uwagi u osób starszych, aby zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym. Kwasami DHA i EPA wzbogacane są także mleka modyfikowane dla dzieci. Zalecane spożycie ryb wynosi 2-3 porcje w tygodniu, którego niestety mało kto przestrzega w Polsce. Żeby to zmienić, polecam między innymi zupę z karpia. Jeżeli kupisz na wigilię karpia i nie wiesz co zrobić z głowy karpia, to zrób zupę, żeby jej nie zmarnować. Jest to pyszna, tradycyjna, wigilijna zupa z głowy karpia. Zupa z karpia może być zrobiona z głowy i ogona karpia, a także z całej ryby. Jeżeli nie wiesz jak ugotować zupę rybną z karpia, to już przechodzimy do części o tym, jak zrobić zupę rybną z karpia. Zaczynamy od ugotowania wywaru warzywnego z przyprawami. Gotujemy go około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy karpia. Z głów ryby należy wyciąć skrzela oraz oczy. Tak przygotowane głowy i ogony dodajemy do bulionu i gotujemy jeszcze 20 minut. Ugotowaną zupę przecedzamy przez sitko. Głowy z ogonami należy wyrzucić a warzywa pokroić w kostkę lub plasterki i wrzucić ponownie do zupy. Zupę można dodatkowo zabielić śmietaną i nasza pyszna i aromatyczna zupa z karpia jest gotowa. Jeżeli zostało Ci mięso z karpia, to możesz wrzucić je do zupy, dzięki czemu wzbogacisz ją w białko i będzie jeszcze smaczniejsza. Żeby była bardziej treściwa, możesz podawać ją z pieczywem, grzankami lub drobnymi lanymi kluseczkami. Taką zupę możesz podawać zarówno na wigilię, ponieważ nie zawiera mięsa, oraz na zwykłe codzienne obiady, aby zwiększyć spożycie ryb, jak i wykorzystać te części, jak głowy i ogony, które zwykle są wyrzucane.
Alergeny w zupie z karpia
Lista alergenów dla zupy z karpia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Seler korzeniowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Karp cały
Wartości odżywcze zupy z karpia
Zupa z karpia może być jedzona przez osoby na diecie o niskim indeksie glikemicznym oraz na diecie bezglutenowej.
Energia i białka
(525g)
Węglowodany
(525g)
Tłuszcze
(525g)
Witaminy
(525g)
Składniki mineralne
(525g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.