Zupa z gruszki i pietruszki
- Pietruszka (600 g)
- Oliwa z oliwek (50 ml)
- Gruszka - 2 średnie sztuki (250 g)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Mleczko kokosowe (200 ml)
Przepis na zupę z gruszki i pietruszki krok po kroku
Pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka z dodatkiem oliwy, posól i podsmaż na małym ogniu przez około 5 minut.
Gruszkę obierz i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Pokrój ją na drobne kawałki i dodaj do garnka z pietruszką. Dodaj odrobinę cynamonu i smaż kolejne 5 minut.
Dopraw pieprzem, papryką słodką, dolej wywar jarzynowy i zagotuj, zupę gotuj przez 10 minut.
Po tym czasie dolej mleczko kokosowe i zagotuj.
Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem przy użyciu blendera.
Zupę możesz podawać z grzankami.
Więcej informacji na temat zupy z gruszki i pietruszki
Zupa z gruszki i pietruszki to doskonała propozycja na pyszną zupę obiadową. Zupa jest dość słodka za sprawą gruszek oraz mleka kokosowego użytego do jej przygotowania. Świetnie sprawdzi się w diecie dzieci, ponieważ dostarczy wielu składników odżywczych i będzie chętnie zjedzona przez najmłodszych (sprawia to jej unikalny słodki smak). Przepis na tą pyszna zupę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. W dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę z gruszki i z korzenia pietruszki z mlekiem kokosowym. Produkty spożywcze niezbędne do jej przygotowania to korzeń pietruszki, oliwa z oliwek, gruszki, bulion warzywny, mleko kokosowe oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny oraz cynamon). Zupa pietruszkowo-gruszkowa jest szybka w przygotowaniu, dlatego idealnie sprawdzi się w jadłospisie osób zabieganych.
Pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, chwilę podsmaż. Dodaj do niej kawałki gruszki i cynamon, również całość podsmaż. Do warzyw i owoców dodaj wywar warzywny i gotuj około 10 minut. Po tym czasie dolej mleczko kokosowe i zagotuj. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem. Możesz udekorować ją natką pietruszki lub podawać z grzankami (przygotuj je z pieczywa podpieczonego w piekarniku) lub z groszkiem ptysiowym. Chrupki element w zupach typu krem nadaje dodatkowej tekstury i sprawia, że zupa jest jeszcze smaczniejsza.
Podsumowując zupa krem z gruszki i pietruszki to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Jest to posiłek dość słodki, dlatego powinien przypaść do gustu nawet najmłodszym. Zupa jest szyba w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Dodatkowo produkty są w miarę przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować ten przepis. Wszystkie produkty użyte do ugotowania tej zupy kwalifikują ją jako danie wegańskie oraz wegetariańskie, dlatego osoby wyłączające z diety produkty pochodzenia zwierzęcego bez obaw mogą również przetestować nasz przepis w swojej diecie. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.
Alergeny w zupie z gruszki i pietruszki
Lista alergenów dla zupy z gruszki i pietruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
Wartości odżywcze zupy z gruszki i pietruszki
Energia i białka
(420g)
Węglowodany
(420g)
Tłuszcze
(420g)
Witaminy
(420g)
Składniki mineralne
(420g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.