Przepis na zupę z gruszki i pietruszki krok po kroku

Składniki
  • Pietruszka 600 g
  • Oliwa z oliwek 50 ml
  • Gruszka 250 g 2 średnie sztuki
  • bulion warzywny 1000 ml
  • Mleczko kokosowe 200 ml
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, cynamon
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka z dodatkiem oliwy, posól i podsmaż na małym ogniu przez około 5 minut.

Gruszkę obierz i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Pokrój ją na drobne kawałki i dodaj do garnka z pietruszką. Dodaj odrobinę cynamonu i smaż kolejne 5 minut.

Dopraw pieprzem, papryką słodką, dolej wywar jarzynowy i zagotuj, zupę gotuj przez 10 minut.

Po tym czasie dolej mleczko kokosowe i zagotuj.

Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem przy użyciu blendera.

Zupę możesz podawać z grzankami.

Z ciemnej dekoracyjnej miseczce znajduje się zupa z gruszki i pietruszki w formie kremu. Przyozdobiona jest kawałkami gruszki. W oddali widoczne jest pieczywo.
Zupa z gruszki i pietruszki
Koszt przygotowania dania
32.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
263 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
36

Zupa z gruszki i pietruszki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie z gruszki i pietruszki

Zupa z gruszki i pietruszki to doskonała propozycja na pyszną zupę obiadową. Zupa jest dość słodka za sprawą gruszek oraz mleka kokosowego użytego do jej przygotowania. Świetnie sprawdzi się w diecie dzieci, ponieważ dostarczy wielu składników odżywczych i będzie chętnie zjedzona przez najmłodszych (sprawia to jej unikalny słodki smak). Przepis na tą pyszna zupę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. W dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę z gruszki i z korzenia pietruszki z mlekiem kokosowym. Produkty spożywcze niezbędne do jej przygotowania to korzeń pietruszki, oliwa z oliwek, gruszki, bulion warzywny, mleko kokosowe oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny oraz cynamon). Zupa pietruszkowo-gruszkowa jest szybka w przygotowaniu, dlatego idealnie sprawdzi się w jadłospisie osób zabieganych.

Pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, chwilę podsmaż. Dodaj do niej kawałki gruszki i cynamon, również całość podsmaż. Do warzyw i owoców dodaj wywar warzywny i gotuj około 10 minut. Po tym czasie dolej mleczko kokosowe i zagotuj. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem. Możesz udekorować ją natką pietruszki lub podawać z grzankami (przygotuj je z pieczywa podpieczonego w piekarniku) lub z groszkiem ptysiowym. Chrupki element w zupach typu krem nadaje dodatkowej tekstury i sprawia, że zupa jest jeszcze smaczniejsza.

Podsumowując zupa krem z gruszki i pietruszki to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Jest to posiłek dość słodki, dlatego powinien przypaść do gustu nawet najmłodszym. Zupa jest szyba w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Dodatkowo produkty są w miarę przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować ten przepis. Wszystkie produkty użyte do ugotowania tej zupy kwalifikują ją jako danie wegańskie oraz wegetariańskie, dlatego osoby wyłączające z diety produkty pochodzenia zwierzęcego bez obaw mogą również przetestować nasz przepis w swojej diecie. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze zupy z gruszki i pietruszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (420g)
Energia (kalorie)
62.79 kcal
263.70 kcal
Białko
0.78 g
3.26 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w zupie z gruszki i pietruszki

Na 100g
Na porcję (420g)
Węglowodany
9.21 g
38.70 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.44 g
31.23 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (420g)
Tłuszcz
2.86 g
11.99 g
Tłuszcze nasycone
0.68 g
2.87 g
Tłuszcze nienasycone
2.17 g
9.13 g
Tłuszcze jednonasycone
1.88 g
7.88 g

Witaminy w przepisie na zupę z gruszki i pietruszki

Na 100g
Na porcję (420g)
Witamina B6
0.04 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina C
5.57 mg
23.38 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.28 mg
1.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupę z gruszki i pietruszki

Na 100g
Na porcję (420g)
Sód
167.40 mg
703.10 mg
Potas
142.31 mg
597.70 mg
Wapń
22.33 mg
93.80 mg
Fosfor
42.19 mg
177.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
10.93 mg
45.90 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.25 mg
1.03 mg
Cynk
0.23 mg
0.96 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z gruszki i pietruszki 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z gruszki i pietruszki

Lista alergenów dla zupy z gruszki i pietruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, cynamon.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy z gruszki i pietruszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pietruszka
600 g
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 600 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Gruszka
250 g
2 średnie sztuki
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.67
Za 250 g
bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Liczba porcji:
Razem
61.90
Łączny koszt
32.10
Jak oceniasz przepis na zupę z gruszki i pietruszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób