Przepis na zupę z gruszki i pietruszki krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny, cynamon
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, blender

Pietruszkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Wrzuć do garnka z dodatkiem oliwy, posól i podsmaż na małym ogniu przez około 5 minut.

Gruszkę obierz i pokrój na ćwiartki usuwając gniazda nasienne. Pokrój ją na drobne kawałki i dodaj do garnka z pietruszką. Dodaj odrobinę cynamonu i smaż kolejne 5 minut.

Dopraw pieprzem, papryką słodką, dolej wywar jarzynowy i zagotuj, zupę gotuj przez 10 minut.

Po tym czasie dolej mleczko kokosowe i zagotuj.

Ugotowaną zupę zblenduj na gładki krem przy użyciu blendera.

Zupę możesz podawać z grzankami.

Często zadawane pytania

Z ciemnej dekoracyjnej miseczce znajduje się zupa z gruszki i pietruszki w formie kremu. Przyozdobiona jest kawałkami gruszki. W oddali widoczne jest pieczywo.
Zupa z gruszki i pietruszki
Koszt przygotowania dania
32.10 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
263 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
36

Zupa z gruszki i pietruszki - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zupie z gruszki i pietruszki

Zupa z gruszki i pietruszki to doskonała propozycja na pyszną zupę obiadową. Zupa jest dość słodka za sprawą gruszek oraz mleka kokosowego użytego do jej przygotowania. Świetnie sprawdzi się w diecie dzieci, ponieważ dostarczy wielu składników odżywczych i będzie chętnie zjedzona przez najmłodszych (sprawia to jej unikalny słodki smak). Przepis na tą pyszna zupę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją ugotować. W dalszej części dowiesz się jak zrobić zupę z gruszki i z korzenia pietruszki z mlekiem kokosowym. Produkty spożywcze niezbędne do jej przygotowania to korzeń pietruszki, oliwa z oliwek, gruszki, bulion warzywny, mleko kokosowe oraz przyprawy (sól, pieprz, papryka słodka, sok z cytryny oraz cynamon). Zupa pietruszkowo-gruszkowa jest szybka w przygotowaniu, dlatego idealnie sprawdzi się w jadłospisie osób zabieganych.

Pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki, chwilę podsmaż. Dodaj do niej kawałki gruszki i cynamon, również całość podsmaż. Do warzyw i owoców dodaj wywar warzywny i gotuj około 10 minut. Po tym czasie dolej mleczko kokosowe i zagotuj. Gotową zupę zmiksuj na gładki krem. Możesz udekorować ją natką pietruszki lub podawać z grzankami (przygotuj je z pieczywa podpieczonego w piekarniku) lub z groszkiem ptysiowym. Chrupki element w zupach typu krem nadaje dodatkowej tekstury i sprawia, że zupa jest jeszcze smaczniejsza.

Podsumowując zupa krem z gruszki i pietruszki to doskonały pomysł na smaczne danie obiadowe. Jest to posiłek dość słodki, dlatego powinien przypaść do gustu nawet najmłodszym. Zupa jest szyba w przygotowaniu, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie osób zabieganych. Dodatkowo produkty są w miarę przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować ten przepis. Wszystkie produkty użyte do ugotowania tej zupy kwalifikują ją jako danie wegańskie oraz wegetariańskie, dlatego osoby wyłączające z diety produkty pochodzenia zwierzęcego bez obaw mogą również przetestować nasz przepis w swojej diecie. Jest to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i odżywczych, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze zupy z gruszki i pietruszki

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(420g)
Energia (kalorie)
62.79 kcal
263.70 kcal
Białko
0.78 g
3.26 g

Węglowodany w zupie z gruszki i pietruszki

Na 100g
Na porcję
(420g)
Węglowodany
9.21 g
38.70 g
Węglowodany przyswajalne
7.44 g
31.23 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.78 g
7.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(420g)
Tłuszcz
2.86 g
11.99 g
Tłuszcze nasycone
0.68 g
2.87 g
Tłuszcze nienasycone
2.17 g
9.13 g
Tłuszcze jednonasycone
1.88 g
7.88 g
Tłuszcze wielonasycone
0.30 g
1.25 g
Cholesterol
1.05 mg
4.40 mg

Witaminy w przepisie na zupę z gruszki i pietruszki

Na 100g
Na porcję
(420g)
Witamina A
8.12 µg (mcg)
34.10 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.16 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Witamina C
5.57 mg
23.38 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Witamina E
0.77 mg
3.23 mg
Brak danych dla: mleczko kokosowe.
czytaj dalej
Retinol
2.19 µg (mcg)
9.20 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.16 mg
Ryboflawina
0.04 mg
0.17 mg
Niacyna
0.28 mg
1.17 mg
Foliany
20.36 µg (mcg)
85.50 µg (mcg)
Beta karoten
55.95 µg (mcg)
235.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na zupę z gruszki i pietruszki

Na 100g
Na porcję
(420g)
Sód
167.40 mg
703.10 mg
Potas
142.31 mg
597.70 mg
Wapń
22.33 mg
93.80 mg
Fosfor
42.19 mg
177.20 mg
Magnez
10.93 mg
45.90 mg
Żelazo
0.25 mg
1.03 mg
Cynk
0.23 mg
0.96 mg
Miedź
0.05 mg
0.22 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z gruszki i pietruszki 36
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie z gruszki i pietruszki

Lista alergenów dla zupy z gruszki i pietruszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Cena przygotowania zupy z gruszki i pietruszki

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pietruszka
600 g
1.50
Za 200.0 g
Liczba opakowań 3
4.50
Za 600 g
Oliwa z oliwek
50 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 ml
Gruszka
250 g
2 średnie sztuki
1.20
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
1.67
Za 250 g
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700.0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Mleczko kokosowe
200 ml
5.00
Za 400.0 ml
Liczba opakowań 1
2.50
Za 200 ml
Koszt składników
61.90
Jak oceniasz przepis na zupę z gruszki i pietruszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób