Zupa z dyni na ostro

Opublikowano: 29.04.2022 r., 18:33 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kremowa zupa dyniowa pikantna
Zupa z dyni na ostro
Zupa z dyni na ostro to idealny pomysł na rozgrzewający krem nie tylko w okresie jesienno-zimowym, koniecznie poznaj mój prosty przepis i przekonaj się sam, jak pyszny jest to krem.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
100 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Dynia hokkaido - 1 sztuka (300 g)
  • Ziemniaki późne - 3 sztuki (120 g)
  • Marchewka - 2 sztuki (120 g)
  • Pietruszka - 1 sztuka (100 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (30 g)
  • Masło klarowane - 3 łyżki (30 g)
  • Bulion warzywny - 2 szklanki (500 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na zupę z dyni na ostro krok po kroku

Masło klarowane rozpuść w garnku, wrzuć posiekaną papryczkę chilli.

Wrzuć pokrojoną na mniejsze kawałki dynię.

Zalej zawartość garnka bulionem i gotuj na niewielkim ogniu.

Następnie dodaj resztę pokrojonych warzyw.

Gotuj zupę do miękkości i zmiksuj na gładki krem.

Jak oceniasz przepis na zupę z dyni na ostro
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat zupy z dyni na ostro

Pikantna zupa z dyni na ostro to idealny pomysł na rozgrzewający posiłek w sezonie jesienno-zimowym, gdy za oknem temperatury spadają poniżej zera.

Dzisiaj pokażę Ci jak zrobić zupę dyniową na ostro, która będzie w 100% wegetariańska, ponieważ przygotuję ją na bulionie warzywnym bez mięsa.

Zupa będzie też dobra dla osób, które wykluczają wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojej diety. Dodatkowo możesz dodać bataty. Zupa będzie pyszna w smaku.

Bataty to nic innego niż słodkie ziemniaki, różnią się od naszych polskich ziemniaków charakterystycznym słodkawym posmakiem, wielkością i kolorem. Bataty mają piękny, intensywny kurkumowy kolor i są dużo większe niż te ziemniaki, które my znamy. Ich bulwy moją ważyć nawet do 5 kilogramów i przybierać najróżniejsze kształty. Dodatkowo charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. Po odpowiedniej obróbce termicznej i przygotowaniu mogą być spożywane przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej (insulinooporność, cukrzyca typu 2).

Bataty należą do produktów naturalnie bezglutenowych.

Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.

Wszystkie te warzywa są źródłem błonnika pokarmowego, który korzystanie wpływa na perystaltykę naszych jelit, zapobiegając zaparciom.

Krem jest delikatnie słodki i pomarańczowy. Jeśli lubisz potrawy nieco bardziej delikatne, postaw na mniej wyraziste przyprawy.

Nie zapominaj o dodatku imbiru, który zadziała rozgrzewająco.

Mój przepis na zupę z dyni na ostro opisuję krok po kroku nieco niżej, poznaj go i przygotuj pyszne danie dla całej swojej rodziny. Będzie to dobry pomysł na kolacje lub na obiad. Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w zupie z dyni na ostro

Lista alergenów dla zupy z dyni na ostro przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło klarowane
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy z dyni na ostro

na 100g gotowej potrawy

Krem możesz podawać ze śmietaną lub oliwą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
50.13
100.27
Białko (g)
0.79
1.59

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
6.44
12.88
Węglowodany przyswajalne (g)
5.38
10.76
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.06
2.12

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
2.62
5.25
Tłuszcze nasycone (g)
1.75
3.51
Tłuszcze nienasycone (g)
0.87
1.74
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.74
1.48
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.13
0.25
Cholesterol (mg)
7.50
15.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
217.20
434.40
Witamina B6 (mg)
0.08
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
9.99
19.97
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.26
0.52
Retinol (µg (mcg))
20.60
41.20
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.05
0.10
Niacyna (mg)
0.49
0.98
Foliany (µg (mcg))
13.56
27.12
Beta karoten (µg (mcg))
1668.02
3336.05

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
132.19
264.38
Potas (mg)
206.84
413.68
Wapń (mg)
14.45
28.90
Fosfor (mg)
28.52
57.03
Magnez (mg)
9.91
19.82
Żelazo (mg)
0.41
0.82
Cynk (mg)
0.20
0.41
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy z dyni na ostro 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy z dyni na ostro

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Dynia hokkaido
300 g
1 sztuka
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Ziemniaki późne
120 g
3 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 120 g
Marchewka
120 g
2 sztuki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 120 g
Pietruszka
100 g
1 sztuka
1.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 100 g
Papryczka chili czerwona świeża
30 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 30 g
Masło klarowane
30 g
3 łyżki
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 30 g
Bulion warzywny
500 ml
2 szklanki
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
10.71
Za 500 ml
Koszt składników
44.00