Przepis na zupa pomidorowa z przecieru krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, bazylia, czosnek
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Przeciśnij czosnek przez praskę.

W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.

Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj.

Dodaj ryż i gotuj przez 15 minut.

Dopraw zupę solą i pieprzem.

Wlej śmietanę kremówkę, dodaj bazylię i wymieszaj.

Wlej zupę do głębokich talerzy.

Podpraż orzechy włoskie na patelni bez dodatku tłuszczu.

Dodaj orzechy do zupy.

Zupa pomidorowa z przecieru podana w białej miseczce.
Zupa pomidorowa z przecieru
Koszt przygotowania dania
58.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
646 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Zupa pomidorowa z przecieru - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zupie pomidorowej z przecieru

Zupa pomidorowa z przecieru to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zupa pomidorowa z przecieru to błyskawiczny obiad, który możesz przygotować po pracy. Przepis na zupę pomidorową z przecieru jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bulion drobiowy, cebula, czosnek, przecier pomidorowy, śmietana kremówka, orzechy włoskie, sól, pieprz, bazylia, masło, ryż.

Jak zrobić zupę pomidorową z przecieru? Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Przeciśnij czosnek przez praskę. W garnku rozpuść masło i zeszklij cebulę oraz czosnek. Do garnka wlej bulion drobiowy, dodaj przecier pomidorowy i zagotuj. Dodaj ryż i gotuj przez 15 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem. Wlej śmietanę kremówkę, dodaj bazylię i wymieszaj. Wlej zupę do głębokich talerzy. Podpraż orzechy włoskie na patelni bez dodatku tłuszczu. Dodaj orzechy do zupy.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Cebula od setek lat jest ceniona za swoje właściwości prozdrowotne. Zawarte w niej substancje bakteriobójcze do dziś wykorzystywane są w leczeniu przeziębienia i zapaleniach gardła. Cebula jest także znana z zawartości kwercetyny, która jest silnym przeciwutleniaczem i może obniżać prawdopodobieństwo rozwoju nowotworów. Cebula zawiera także spore ilości potasu, który reguluje pracę serca i obniża ciśnienie krwi.

Podsumowując pyszna zupa sprawdzi się na obiad dla Twojej rodziny. Łatwa zupa świetnie sprawdzi się jako danie po pracy. Prosty przepis można dowolnie modyfikować. Szybka zupa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zupę można podać także z dodatkiem makaronu.

Wartości odżywcze zupy pomidorowej z przecieru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kalorie)
107.73 kcal
646.40 kcal
Białko
1.89 g
11.35 g

Węglowodany w zupie pomidorowej z przecieru

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany
9.90 g
59.40 g
Węglowodany przyswajalne
9.41 g
56.43 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.50 g
2.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz
7.04 g
42.24 g
Tłuszcze nasycone
4.03 g
24.16 g
Brak danych dla: ryż biały.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
2.89 g
17.32 g
Tłuszcze jednonasycone
1.22 g
7.32 g
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.67 g
10.00 g
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cholesterol
9.71 mg
58.24 mg
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zupa pomidorowa z przecieru

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A
27.62 µg (mcg)
165.69 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.04 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.12 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C
1.11 mg
6.66 mg
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.21 mg
1.23 mg
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Retinol
26.23 µg (mcg)
157.37 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.05 mg
0.30 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.36 mg
2.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
7.09 µg (mcg)
42.53 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Beta karoten
17.28 µg (mcg)
103.70 µg (mcg)
Brak danych dla: ryż biały, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zupa pomidorowa z przecieru

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód
243.98 mg
1463.89 mg
Potas
62.93 mg
377.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
10.16 mg
60.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
28.14 mg
168.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
9.09 mg
54.55 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
1.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.29 mg
1.77 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.10 mg
0.60 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Mangan
0.22 mg
1.30 mg
Brak danych dla: cebula, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy pomidorowej z przecieru 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zupie pomidorowej z przecieru

Lista alergenów dla zupy pomidorowej z przecieru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bulion drobiowy
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania zupy pomidorowej z przecieru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Przecier pomidorowy bez soli
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula
300 g
2 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Bulion drobiowy
2000 g
8 szklanek
15.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 3
42.86
Za 2000 g
Ryż biały
300 g
3.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Masło
120 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 120 g
Koszt składników
74.00
Jak oceniasz przepis na zupa pomidorowa z przecieru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób