Jak zrobić przecier pomidorowy?

Przygotowanie przecieru pomidorowego jest dość czasochłonne, jednak niezbyt trudne. By go przygotować potrzebujesz pomidorów, odrobiny cukru i soli. Możesz również dodać czosnek, jeśli go lubisz.

A zatem jak przygotować przecier?

1. Sparz i obierz wszystkie pomidory.

2. Pomidory pokrój na ćwiartki.

3. Pomidory przerzuć do garnka i gotuj przez 15 minut.

4. Następnie pomidory przetrzyj przez sito o drobnych oczkach.

5. Miąższ pomidorowy dopraw szczyptą soli i cukru. Odparuj przez kolejne 15 minut.

Przecier przechowuj w słoikach. Po włożeniu do słoików należy je pasteryzować przez 10 minut. Tak przygotowany przecier możesz przechowywać przez kilka miesięcy.

Zobacz pytania podobne do jak zrobić przecier pomidorowy?

To może wydać Ci się interesujące

Jak zrobić przecier pomidorowy? Co jeszcze warto wiedzieć?

Pomidory, to jedne z najbardziej popularnych warzyw w Polsce. Nic dziwnego, są słodko — kwaśne, a przy tym aromatyczne i soczyste. W dodatku da się ich używać w wielu różnych przepisach. Pomidory to też bogactwo mikro- i makroelementów. Jednym z najważniejszych jest potas, który dzięki swojemu działaniu moczopędnemu obniża ciśnienie krwi. Ale warzywa te dostarczają nam również wapnia, magnezu i żelaza.

Pomidory można zjadać nie tylko na surowo. Choć wspaniale smakują w sałatkach, czy na kanapkach, ze względu na wspaniały aromat sprawdzają się również na ciepło. Co ciekawe, pomidory poddane obróbce termicznej są nawet zdrowsze. To dlatego, że podczas gotowania, czy smażenia powstaje w nich likopen — potężny antyoksydant, który ma działanie przeciwutleniające. To substancja, która doskonale wspiera pracę układu krwionośnego. Dzięki temu, że pomidory zawierają go w dużych ilościach, razem z prozdrowotnym potasem, są idealnym wyborem dla osób, które dbają o zdrowe serce. Ulubionym daniem wielu osób, bazującym na pomidorach jest, chociażby zupa pomidorowa, ciężko szukać osób, które nie doceniają ich smaku. Bazą wielu pomidorowych dań jest przecier pomidorowy. Choć łatwo dostać go w każdym sklepie, to jednak najsmaczniejszy jest ten przygotowany własnoręcznie. Najlepszy przecier to ten z pomidorów świeżych, najlepiej ogrodowych.

Przygotowanie przecieru pomidorowego jest dość czasochłonne, jednak niezbyt trudne. By go przygotować potrzebujesz pomidorów, odrobiny cukru i soli. Możesz również dodać czosnek, jeśli go lubisz.

A zatem jak zrobić przecier pomidorowy?

1. Sparz i obierz wszystkie pomidory.

2. Pomidory pokrój na ćwiartki.

3. Pomidory przerzuć do garnka i gotuj przez 15 minut.

4. Następnie pomidory przetrzyj przez sito o drobnych oczkach.

5. Miąższ pomidorowy dopraw szczyptą soli i cukru. Odparuj przez kolejne 15 minut.

Przecier przechowuj w słoikach. Po włożeniu do słoików należy je pasteryzować przez 10 minut. Tak przygotowany przecier możesz przechowywać przez kilka miesięcy. Ten smaczny dodatek możesz wykorzystywać jako bazę do zup, sosów, czy past.

Wiele osób zastanawia się jak przetrzeć pomidory. Nic prostszego, wystarczy, że użyjesz dużej łyżki i sitka o drobnych oczkach. Pomidory ułóż na sitku, nie musisz wkładać od razu całej porcji, możesz robić to stopniowo. Następnie dociskaj łyżką pomidory, rozprowadzając je na całym sitku. Możesz używać dużo siły, tak by uzyskać, jak najwięcej miąższu. To najlepszy sposób, jeśli nie posiadasz dodatkowych sprzętów. Dobry pomysł stanowi również zblendowanie pomidorów na gładką masę. To opcja, która znacznie ułatwia całe przygotowanie.

To idealny pomysł na domowy sos, który świetnie sprawdzi się na zimę do słoików. Przetwory, to idealny sposób na to, jak zachować ulubione warzywa i owoce na dłużej. Nie musisz ich kupować, możesz przygotować je samodzielnie w domu. Takie są smaczniejsze i oczywiście zdrowsze. To idealna opcja dla osób, które mają na działce sporo pomidorów, które w jakiś sposób należy spożytkować. W gęstym i smacznym przecierze są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto